0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

St. Hippolyt produktionsmetoder – mineraler

Hvor meget din hest skal bruge af et mineral afhænger af mineralet, hesten og dens livsstatus, arbejde og meget mere. Mineralerne bruges overalt i hestens krop, og alle metaboliske processer er i et eller andet omfang afhængige af mineraler.

De specielle produktionsmetoder er, hvad der gør St. Hippolyts foder specielt, og i dag bringer vi dig viden omkring, hvordan St. Hippolyt producere sine mineraler!

 

Du ved det helt sikker, mineraler er vigtige for din hest! De er essentielle, det vil sige, at din hest ikke selv kan producere dem ud fra andre stoffer i kroppen. Hvor meget din hest skal bruge af et mineral afhænger af mineralet, hesten og dens livsstatus, arbejde og meget mere. Mineralerne bruges overalt i hestens krop, og alle metaboliske processer er i et eller andet omfang afhængige af mineraler.

Men der er visse ting, der går igen fra hest til hest uanset dens livsstatus mm., og det er, hvordan den optager de tildelte mineraler.

 

Uorganiske mineraler

Det er efterhånden alment kendt, at heste optager de uorganiske mineraler dårligt. Optageligheden kan være fra få procent op til 10- 20 %, afhængigt af mineralet. Dog er der visse uorganiske forbindelser, som hestens krop nemt kan optage. Optageligheden af de uorganiske mineraler foregår via specielle transport molekyler over cellernes vægge, men mineralerne kæmper om pladsen, og derfor er forholdet mellem mineralerne vigtigt, når du fodrer med uorganiske mineraler.

Uorganiske mineraler er bundet som salte, også kaldet mineralsalte. Her kan nævnes zinksulfat ZnSO4, zinkoxid ZnO, kobbersulfat CuSO4 og calciumcarbonat CuCO3 (kridt).

Uorganiske mineraler findes naturligt i jorden, hvor de er tilgængelige for planters rødder og nemt kan optages, så planten kan bruge dem i sine celler. Herved gør planten dem faktisk organiske ved at bygge mineralerne sammen med sukker- eller proteinmolekyler.

 

Og det er netop denne proces, som St. Hippolyt udnytter i produktionen af foder!

 

Organiske mineraler

Ved hjælp af forskellige produktionsmetoder omdannes uorganiske mineraler til organiske mineraler, som derefter tilsættes foderet.

Dette kan ske via en proces, hvor der bruges varme og tryk, men St Hippolyt bruger især metoden, hvor gærceller fodres med uorganiske mineraler, derefter høstes de og tilsættes foderet. Det er især organisk zink og selen, som produceres på denne måde.

 

De organiske mineraler optages nemmere af hesten, da de er bundet på enten sukker- eller proteinstoffer. Og det er netop disse stoffer hestens krop optager over cellevæggene. Derved kæmper mineralerne ikke om de samme transportmolekyler, og optagelsen bliver mere fuldendt og udnyttelsen bliver dermed større og nemmere for hesten.

 

Dog er St. Hippolyts udfordring, at lovgivningen foreskriver, at foderet skal påskrives, hvad startproduktet er. Derfor vil du på fodersækkene og tilskudsspandene kunne finde uorganiske mineraler, men du skal være klar over, at disse er omdannet til organiske mineraler.

 

Men det sidste nye fra St. Hippolyt – som både er unikt og innovativt – er liposomal indkapsling af mineraler og andre næringsstoffer.

 

Liposomal indkapsling

Liposomer og de mindre miceller er dannet af et lipidlag, som hovedsageligt består af fosfolipider.

Fosfolipider har en fedtelskende hale og et vandelskende hoved. De indgår bl.a. i cellemembraner som et beskyttende dobbeltlag.

En micelle er kugleformet og består af et enkelt lag af fosfolipider, hvor de vandelskende hoveder peger udad mod mediet, og halerne peger indad.

Miceller kan transportere fedtopløselige stoffer i et vandigt miljø.

 

Et liposom er en vesikel (en lille blære), som består af et dobbelt fosfolipidlag med et hulrum i midten – en kerne – hvor vandopløselige stoffer kan transporteres.

Ved hjælp af liposomer kan for eksempel vandopløselige mineraler, indkapsles på en sådan måde, at de er beskyttet mod nedbrydning under fordøjelsen og meget bedre optages af kroppens egne celler med helt op til 100 % effektivitet.

Et liposom indeholder således en vanddråbe med mineralet, som på den måde er beskyttet mod det omgivende miljø.

Liposomer har en diameter på fra 20 nanometer (nm) til nogle få mikrometer (µm) – hvilket svarer til 0,02-0,1 mm eller 100-1.000 gange mindre end et hårstrås diameter.

 

Ved at udnytte fosfolipiderne på denne måde bruges kroppens egne principper til at gøre mineralerne lettere at transportere eller til at forbedre eller fremskynde absorption ind i hestens celler.

Det strukturelle forhold mellem liposomer, miceller og kropscellernes membran letter absorptionen af transportvesiklerne (blærerne med næringsstof) ind i cellens indre ved hjælp af endocytose (optagelse gennem cellemembranen), uden at der er behov for membranbundne transportproteiner og energi, som der fx er, når uorganiske mineraler skal transporteres ind i cellerne.

 

Den enormt øgede biotilgængelighed, og den hurtige absorption med op til 100% ved at binde mineralerne på liposomal- og micelle-form giver mulighed for at spare på planetens ressourcer, da der kan bruges væsentligt mindre mængder af mineralerne for at opnå den store effekt på hesten.

 

St. Hippolyt producere dette ved at tilsætte mineralet i en væske, hvori der også er tilsat lecitin, som er et fosfolipid.

Denne blanding udsættes for ultralyd i en speciel frekvens, som derved danner liposomerne med næringsstofferne inden i.

 

Vil du vide mere om St. Hippolyts produktionsmetoder, kan du læse om dem i vores produktkatalog, og vores konsulenter kan fortælle dig endnu flere historier om foderets rejse igennem møllen og til den fodersæk, som står ude i din stald.

Du finder kataloget her

Og du kan blot kontakte din konsulent direkte.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os