kundehistorier

Foderet gør en forskel!

Fra muskelstiv til glad ridehest

Striber på halsen

Nu glad ridehest (Foto: Jasmin-Syrjälä)

Tintti er en finsk hest, født i 2018, som bruges til dressur og springning.

Hun er en nøjsom hest, som nemt tager på i vægt.

Vi kommer i kontakt med hestens ejer i marts 2023, hvor hesten viser symptomber på muskelproblemer.

  • Muskelstiv
  • Opvarmer langsomt
  • Vil ikke strigles, specielt på halsen
  • Har synlige linjer i hals og rygmusklerne
  • Symptomerne kommer og går


Foderplan før vores kontakt med ejeren:

Foderplan efter vores besøg


”Tintti er nu fodret efter den nye foderplan i tre måneder. Nu elsker Tintti at blive striglet, hvilket hun før hadede. Muskelstivheden ved træning er faldet betragteligt og Tintti restituerer godt efter den hårdere træning. Tinttis pels er skinnende og hun opfører sig godt og er glad. Træningen skrider frem i et godt tempo, og de første springkonkurrencer er gået godt”

Ejer Riika, juni 2023 

Forbedringerne fortsatte hen over sensommeren, og ved de finske hestes kåringer blev Tintti kåret som bedste 5-årige hoppe!

Slank på 8 uger!

Før slankekur

Efter 8 uger

Arthur er en vallak født i 2011, som vejer 700 kg. Han var desværre blevet for fed og havde brug for at tabe sig.

Han fik ingen motion og selvom foderplanen var fornuftig, var der mulighed for optimering.

Foderplan før:

Foderplanen blev optimeret til:

Forandringen er sket på kun 8 uger! Især ses stor forskel på mankekarmen og hen over ryggen.

Arthur tabte sig ca. 75 kg.

Minus 100 kg på 6 måneder!

Før

Efter 6 måneder

En Lynghest fra Norge blev oprindeligt fodret med et norsk foder + 8 kg hø. Resultatet var 100 kg overvægt, aggressiv adfærd overfor ejeren og problemer med slid i forbenene, hvilket dyrlægen gav cortisol-behandlinger for.

Efter vores kontakt med kunden, blev hesten sat på følgende foderplan:

Og efter kun 6 måneder havde hesten tabt 100 kg, udviste bedre energi, var mere glad og det var nu ikke længere nødvendigt at give cortisol-behandlinger til de slidte forben.

Løs gødning og gødningsvand væk på 4 uger!

Før

Efter

En 5 års svensk varmblodhest havde store problemer med løs gødning og gødningsvand. Ejeren havde gennem det seneste år prøvet en lang række forskellige tilskud uden succes.

Efter kontakt til vores rådgivning kunne det konstateres, at hesten fik for lidt grovfoder til sin størrelse og fik for stor en mængde kraftfoder med et højt indhold af stivelse.

Fodringen blev tilpasset således, at mængden af grovfoderet matchede anbefalingerne med 2 kg pr. 100 kg hest pr. dag, og det stivelsesholdige foder blev fjernet.

Hesten fik derefter tilbudt en fodring bestående af:


Efter 4 uger var problemet væk og gødningen normaliseret!

Fra næsten ingen hov til flot og fin!

Før

Efter

Norsk fuldblodshest født i 2007, har været aktiv på væddeløbsbanerne indtil 2013.

Nuværende ejer købte ham i 2017.

I 2020 blev dyrlægen desværre nødt til at skære en stor del af den ene hov væk pga. sygt horn.

En anden dyrlæge mente, at det var bedst at aflive hesten grundet skaden.

Ejeren kontaktede derfor vores norske forhandler Magnar Halvorsen fra Bryne, og der blev anbefalet Ungulat til hesten.

Det havde en ok effekt, men væksthastigheden ønskedes øget, og derfor blev det efter et stykke tid anbefalet af supplere hesten med Irish Mash.

Herefter startede hoven for alvor med at vokse, og hoven voksede helt fint og perfekt ud.

Hesten modtager i dag stadig en lav dosis Ungulat og sideeffekten er, at hesten nu også beholder sine sko på. Den havde tendens til at tabe dem før tildelingen af Ungulat.

150 kg lettere på 2 år!

Sommer 2021

Sommer 2023

Ganti er en islandsk hest født i 2010, som bor i løsdrift sammen med en varmblodshest, der kan tåle meget hø/græs. Ganti bliver desværre derfor overvægtig, da han får minimal med motion.

November 2020 medfører det en forfangenhed og Ganti startes op på smertestillende medicin i samarbejde med dyrlægen.

Vægten er her 469 kg på et vægtmålebånd og den 26. november får han sko på for at støtte hovbenet.

I slutningen af november startes følgende foderplan:


Ganti stopper smertestillende behandling d. 15. januar 2021, da han bliver indlagt på dyrehospitalet pga. mærkelige kolik symptomer, som formentlig skyldes det smertestillende medicin. Han er her ok gående igen men dog ikke helt i orden.

Efterhånden som han bedres i hovene, justeres foderplanen til følgende, hvilken han stadig går på i dag:


I efteråret 2023 vejer han 328 kg
og går nu uden sko igen. Han er en lettere, stærkere og meget gladere hest!

Fra tynd unghest til flot og muskuløs!

Før

Efter en måned

I starten af maj blev denne 3-årige unghest taget hjem på stald. Han ankom tynd og blev derfor tildelt ad libitum hø, som en start på hans rejse imod ridehest.

For at hjælpe hans krop hurtigere på vej, blev det anbefalet at give hesten godt forårsgræs sammen med NaturMüsli SOLO, som ved hjælp af fibre, det rigtige protein og et godt energiindhold uden korn, er god til at fodre tynde heste op eller give øget muskelfylde.

Da kunden syntes hesten var meget tynd, blev der anbefalet at supplere med yderligere 500 g Muscle Rice i 50 dage (svarende til en sæk på 25 kg) ved siden af. Muscle Rice er særligt god til dette pga. sit indhold af risklid, hvilket giver et produkt med et højt indhold af energi og protein pr kg.

Allerede efter en måned er der tydelig forskel på hestens udseende og hans uddannelse kan nu starte godt.

Fra brune klamme bagben til rene ben og en gladere hest

Allerede i den første uge efter indfodringen af GlyxWiese Høcobs bemærkede jeg, at tarmlydene faldt til ro og lød mere som hestetarme end vandrør.

Konsistensen varierer stadig lidt i løbet af dagen. Det kan gå fra perfekte kugler af afføring om morgenen, så om eftermiddagen et par portioner gødning med et løsere udseende og så være godt igen om aftenen.

Der kommer også dyk på 2-3 dage indimellem, hvor gødningsvandet kommer i en lidt større mængde, så underbenene bliver lidt våde – men slet ikke som før. Gødningsvand forekommer stadig hos hesten, men nu i så lille mængde, at det kun ender i halen og ikke løber langs benene.

Hesten var meget sensibel overfor foderændringer og indfodringen af høcobsene blev derfor foretaget meget langsomt efter følgende skema:

Fra stiv hest til god bevægelse igen

Usko er en Irish Cob vallak født i 2012. Han blev diagnosticeret med PSSM1 i en alder af 5 år, men udviklede først symptomer i 2022.

Han begyndte at blive stiv, ville ikke bevæge sig og begyndte at spise sand.

Vi kom i kontakt med ejeren i december 2022.

Foderplan før vores kontakt med ejeren:

Foderplan efter vores besøg:

Uskos ejer Maria fortæller følgende i april 2023:

Usko har været på den nye foderplan i flere måneder nu og muskelsymptomerne er tydeligt aftaget, musklernes sukkerstofskifte er klart i orden igen.

Foderskiftet har været en rigtig god ting for Usko! Han bevæger sig rigtig godt og med fornøjelse.

Fotograf: Jenni-Hintikka

Fra overvægtig til slankere udgave på 3 måneder!

Vesseli er en norsk fjordhest på 18 år, bosiddende i Finland. Hun er i normalt let arbejde. Ifølge ejeren af hesten er hun typisk af sin race og tager let på i vægt, men efterhånden som hun bliver ældre, oplever ejeren at hesten tager mere på i vægt end tidligere.
Hesten blev tidligere fodret med en lille portion kornfri tilskudsfoder sammen med mash, lucernepiller og hørfrø sammen med hø, men blev ved med at tage på i vægt. I juni måned 2023 besluttede ejeren at skifte til St. Hippolyt produkter.

Vesseli startede med at få EquiGard for at understøtte stofskiftet. I tillæg en spand 3 kgs GlucoGard for at understøtte vægttabet. Lucernepillerne blev udskiftet med GlyxWiese Høcobs og mash var ændret til Glyx-Mash for at hjælpe hesten med at drikke nok.
Allerede 3 måneder efter foderskiftet står Vesseli meget slankere, selvom intet andet i fodersammensætningen eller motionen var ændret. Ifølge ejeren er der stadig kilo at tabe, men Vesseli er godt på vej og stofskiftet fungerer nu optimalt.

Hjælp til foderintollerance!

Aldrig har Synergi set bedre ud i pelsen – det skyldes mit fantastiske samarbejde med Caroline fra St. Hippolyt og ikke mindst min dyrlæge.

I mange år har Synergi døjet med kløe, så meget, at hun lignede en plukket høne og fik buler og sår på kroppen.

Kløen blev så slem og intens, at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre af sig selv.

Mange forskellige prøver og behandlinger er taget igennem årene, hvor ingen af dem hjalp.

Vores sidste udvej var at teste for foderintollerance i form af en blodprøve og vupti, her slog hun ud på havre, lucerne og soja … grundfoder til en præstations hest på højt niveau i military, så hvad pokker giver man en hest med disse intollerancer på foderingredienser?

Vi prøvede at kontakte mange forskellige foderbrands, men ingen tog det seriøst. Der kunne godt gå dage før vi fik svar, men St. Hippolyt reagerede inden for 24 timer – og så havde vi en foderplan.

Nu bliver hun fodret på GlyxWiese Müsli, Gastro Relief Beet som grundfoder og Glyx-Mash, produkter som ikke indeholder de fodertyper hun har intollerance overfor.

Hun har været på foderet i ca. 7 måneder. Hun står så flot i pelsen – og i huld for den sags skyld. Hun er ikke ved at gå ud af sit gode skind mere. Nu kan man strigle hende uden hun er ved at vælte en, fordi det klør så forfærdeligt meget.

Hun er blevet en gladere hest at være sammen med. Man skal ikke være bange for, at blive bidt eller sparket mere, når man er i nærheden af hende. For nu er hendes krop i en meget bedre balance.

Fra mager hest til muskuløs!

Vores hest er født i 2017, kommer fra USA og er af galopafstamning. Han rejste til Irland og senere videre til en galopstald i Sverige i 2021 til.

I maj 2022 købte en pige ham, og vi hentede ham hos hende den 30. august 2022.

Da han kom til os, var han stort set kun skind og ben.Hans pels var fyldt med knopper og han var næsten pelsløs. Vi vaskede ham med klorhexidin-shampoo et par gange.

Vi begyndte at fodre med 15 kg hø i boksen, hvoraf han spiste hvert et strå. Udenfor fik han fri adgang til grovfoder.

Ved et tilfælde var Linn fra Hippolyt i butikken, hvor vi køber vores foder. Vi fik råd af hende om, hvordan vi skulle fodre. Så vi begyndte at fodre med NaturMüsli SOLO og Performance Fiber High Protein. Han fik en kur med MicroVital, og han fik endnu en i foråret. Nu er vi startet på en tredje i forbindelse med pelsskiftet.
Han har taget pænt på og begynder nu at lægge muskler på. Vi har været omhyggelige med træningen og startet ham op fra bunden. Målet har været at øge vægten og booste immunforsvaret ved hjælp af MicroVital og kraftfoderet.
Vi er meget tilfredse med Hippolyts foder og vil fortsætte med at fodre vores heste med det.

Fra mager til munter og muskuløs!

Bönä er en 5-årig standardtraver, som vi mødte i det tidlige efterår 2019. På det tidspunkt spiste Bönä havre og standardfoder. Den var tynd, muskelløs og led af maveproblemer, men klarede sig stadig godt til travløb. Det første billede er fra dette tidspunkt.

Ejeren begyndte at fodre St. Hippolyt-foder i september 2019. Der blev brugt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic, Irish Mash, Struktur-E og Performance Fiber High Protein.

På grund af maveproblemer fik Bönä også en GastroIntestinal-kur og en MicroVital-kur for at booste kroppen med vigtige sporstoffer og vitaminer.

Et par uger efter foderskiftet kunne man allerede mærke, at Bönä indtog mere hø og drak mere vand. Dens tidligere spændte muskulatur begyndte også at slippe stille og roligt. Efter cirka 3 måneder begyndte den også at opbygge muskler de rigtige stedet.

Fodringen har været den samme hele vinteren, men i starten blev fodret givet lidt mere generøst for at øge muskelmassen, hvorefter mængderne blev tilpasset mere nøje.

Hesten er idag munter, livlig og ser selvfølgelig helt anderledes ud!
Det seneste billede blev taget i maj 2020.

Genopretning med sporstoffer/vitaminer!

Pena er en 6-årig hobbyhest, hvis appetit faldt som følge af en ulykke i sommeren 2019. Pena begyndte at tabe sig og i februar 2020 udviklede situationen sig og hesten begyndte pludselig at tabe sin pels. Store hårløse pletter dukkede op på forskellige dele af kroppen, og huden var tør, skællende og fuld af knopper.

En dyrlæge tog mange blodprøver og hudbiopsier fra Pena for at finde årsagen. Man fandt ikke nogen forklaring på hestens tilstand. For en sikkerheds skyld fik hesten ordineret en kur med kortison, som ejeren dog ikke satte i gang, for efter at have set hestens billeder og resultaterne af foderanalysen af høet, havde vi stærk mistanke om næringsstofmangel.

Denne teori blev understøttet af høets lave protein- og sporstofindhold. Udover hø spiste Pena almindeligt foder og lidt mineral, lucerne og mash.

Vi anbefalede at udelade det gamle foder og fylde op med sporstoffer/vitaminer i form af en MicroVital-kur. Foruden MicroVital blev hesten dagligt fodret med flere liter Glyx-Mash og AGROBS PreAlpin Wiesencobs for at understøtte tarmens tilstand og for at genoprette den korrekte mikrobielle balance i bagtarmen. Efter et stykke tid blev Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic også tilsat foderplanen. MicroVital blev tildelt i to på hinanden følgende måneder.
Efter start af MicroVital begyndte der at blive dannet nyt hår på de hårløse dele af kroppen inden for en uge, og hestens farve blev mørkere. På tre uger var hårdækket for det meste gendannet i de hårløse områder.
Fuldstændig genopretning fra store næringsstofmangler er et langt projekt og tager tid. Muskelopbygningen er stadig i gang, men ellers er Pena allerede i meget bedre form.

Fra revnede til flotte hove!

Safi er en 17-årig dressurpony med lodrette revner i begge forhove. Revnerne har været der i årevis. Der har været forsøgt at rette op på dem gennem årene med skoning og fodring, men intet har været til væsentlig hjælp.
Safis fodring blev ændret til St. Hippolyt Gemüse-Kräuter-Mineralien Nordic i september. Derudover fik den Biotin Mixture i løbet af vinteren.

Vi besøgte Safi i marts året efter, og begge forhove så helt normale ud! Et halvt år efter fodringsskiftet var begge revner forsvundet, og det problem, der havde plaget ponyen i årevis, var løst.

Ejeren er meget tilfreds med Hippolyts foder og vil fortsætte med at fodre deres heste med det.