
Sådan støtter du din avlshoppe bedst muligt i den sidste del af drægtigheden!
De sidste tre måneder af drægtigheden er afgørende for føllets trivsel ved fødsel og senere som en god ridehest. Føllet vokser eksponentielt i de sidste tre måneder af drægtigheden, hvilket kræver flere næringsstoffer. Blandt andet stiger behovet for protein og mineraler som calcium, fosfor og kobber.
Din hoppe har brug for en anden sammensætning af sit foder i de sidste tre måneder af drægtigheden for at opfylde de ekstra behov, der er til mineraler og protein. En mangelfuld forsyning af calcium på omkring 50 % af det faktiske behov, kan reducere føllets fødselsvægt med 15 %. Hoppens proteinbehov øges også på grund af den udtalte proteinsætning i musklerne under fosterets vævsudvikling.
Desuden bestemmes fosterets udvikling og vitalitet af en passende tilførsel af kobber, selen og jod. Da føllet ikke har reserver af A- og E-vitamin i kroppen på fødselstidspunktet, skal føllet have disse gennem hoppens mælk. Hoppen skal derfor have disse vitaminer gennem foderet.
Vi anbefaler derfor følgende
- Skift basisfoderet ud med et hoppefoder målrettet drægtige hopper
- Hav en analyse på grovfoderet, så vi kender den rigtige proteintildeling
Når føllet er kommet godt til verden, skal dens tarm koloniseres af mikroorganismer, så føllet kan få en god fiberfordøjelses og et godt immunforsvar som voksen. Dette vil den typisk gøre ved at spise hoppens gødning i den første tid. Dog kan du også understøtte denne proces på følgende måde:
- Urter af stor variation giver tarmbakterierne noget godt at leve af
- Cikorieinulin understøtter også mikrofloraen
- Nukleotider sikrer korrekt celledeling og dermed vækst, ikke kun i tarmsystemet, men alle steder i kroppen
- Det samme er gældende for kollagen
Vi anbefaler derfor en kombination af produkter som fx NaturMüsli Easy Breeder til hoppen, og NaturMüsli Foal Vitality, Fohlengold Lifestart og Fohlengold Bone til føllet.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din avlshoppe og kommende føl bedst muligt?
Så kontakt din lokale konsulent for at få lagt en foderplan og få vejledning i din hests daglige management. Det er helt gratis!