FAQ

Vi har gjort det nemt, at finde svar på nogle
af de spørgsmål vi oftes modtager.

Foder

Dette afhænger af den enkelte situation. Som regel anbefaler vi at fodre mash en til tre gange om ugen. Fodring flere gange om dagen kan midlertidigt være nødvendigt ved fordøjelsesforstyrrelser. I små mængder (ca. 500 gr dagligt for en stor hest) kan det desuden også bruges dagligt helt uden problemer.

Ja, hvis der ikke er angivet andet, skal både musli og pellets versionen af et produkt gives med sammen mængde i gr dagligt. Produktets indhold er det samme uanset om det er i piller eller i Müsli.

Med mindre foderet ikke indeholder mineraler og vitaminer, så skal der ikke suppleres med mineraltilskud ved siden af, med mindre du ikke overholder anbefalet dosering på produktet. Giver du eksempelvis mindre end anbefalet, så skal der suppleres ved siden af.

Nej, det findes ikke. Selvom der ikke er tilsat sukker i et foderprodukt, indeholder foder altid en lille mængde naturligt sukker fra råvarerne. Husk, at hø også har et naturligt sukkerindhold, som endda kan stige til over 10%. Et eksempel: Hvis en 500 kg hest spiser 10 kg hø pr. dag med 10% sukker, indtager den 1 kg sukker dagligt. En vis mængde sukker og stivelse i diæten er også vigtig for opretholdelsen af ​​vitale metaboliske processer. Helt sukkerfri (kulhydratfri) fodring kan ikke opretholde livet!

Ja, hvis der ikke er angivet andet, skal både musli og pellets versionen af et produkt gives med sammen mængde i gr dagligt. Produktets indhold er det samme uanset om det er i piller eller i Müsli.

Det kan du hos alle St Hippolyt forhandlere. Det er ikke alle der har produkterne på lager, men alle kan skaffe dem hjem.

Dette er altid individuelt og afhænger af flere ting. Så her anbefaler vi at du taler med en rådgiver og får lavet en foderplan der passer til din hest. Vores dygtige rådgivere kan du fange på 70265344.

En foderenhed er en dansk enhed som andre lande ikke benytter sig af. I Tyskland bruger de Mj og derfor opgives vores foder også i Mj. 1kg byg = 1 foderenhed og der er ca. 13,2 Mj i 1 kg byg. Dvs. for at beregne foderenhederne i et foder med 12,5 Mj skal du gøre flg: 12,5/13,2 = 0,95 FE.

Vi anbefaler altid at opbløde fiberprodukter af den årsag at det suger en del væske og udvider sig. Så af hensyn til risikoen for spiserørsforstoppelse, er dette altid  vores anbefaling. Det tager typisk kun 10 minutter, alt efter temperatur og vandets hårdhed. Vi anbefaler ikke at give produktet tørt, ej heller i en mindre portion.

Vi anbefaler at man følger doseringsvejledningen som du finder på vores hjemmeside ved at klikke på produktet. Ønsker du ikke at give fuld dosis af et foder bør du kontakte en foderkonsulent for at I sammen kan finde den bedste løsning til din hest. Doseringsvejledningen ligger altid over et spænd eksempelvis 100-250g pr 100 kg kropsvægt, så det afhænger af om hesten er i vedligehold eller om den er i arbejde eller måske har svært ved at holde huld. Den lave ende er til de heste i vedligehold eller som ikke tåler store mængder af en specifik årsag og den høje ende er til de heste, som har brug for mere. Helt simpelt. At vurdere dette kan være svært og derfor er du altid velkommen til at kontakte vores dygtige konsulenter for råd og vejledning.

Alt efter temperaturen, hvor måltidet står, er det alt fra 2-12 timer. Er det varmt kun 2 timer, er det koldt, kan det stå op til 12 timer.

De fleste af vores Müsliprodukter kan ikke gå i foderautomater, men det afhænger lidt af hvilke automater du har. For at være på den sikre side anbefaler vi altid piller til automaterne. Heldigvis kommer de fleste af vores fodertyper også i en pelleteret version. Ring gerne til konsulenttelefonen på 70265344, for hjælp til at finde det rigtige pilleprodukt.

    • Da mange af vores produkter efterhånden er fiberbaserede og derfor kræver en del spyt at tygge på anbefaler vi at følgende produkter opblødes.

Performance Fiber HP

NaturPellets SOLO
Glyx Wiese Høcobs

Glyx Wiese Wiesentaler (kan gives tørt I små mængder, hvis det blandes med en Müsli eller lign. foder)

Glyx Mash
Pre Alpin Wiesencobs
Pre Alpin Wiesenflakes
Pre Alpin Protein light flakes

AlpenGrün Mash

Luzernecobs

Produkter som er under observation er:

Equigard Pellets

NaturMüsli Pellets

Disse to produkter anbefaler vi kun at du opbløder, hvis du giver store mængder på samme måltid eller hvis du har en hest som er meget forslugen og sulten.

Nej, Sukker og stivelse er næringsstoffer som kroppen ikke kan undvære. Mange kropsfunktioner er afhængig af disse for at kunne fungere og dette er essentielt for overlevelse. Vi har produkter som er reduceret på sukker og stivelse herunder Equigard og NaturMüsli/pellets SOLO samt vores Glyx Wiese produkter og Agrobs fiberprodukter. Derudover har vi en proteinbalancer som hedder Performance Fiber HP, som også er lav på sukker og stivelse, men som vi kun anbefaler i tilfælde hvor der er brug for ekstra protein i foderplanen.

Equigard, HestaMix – serien, Glyx Wiese – serien og Glyx Mash er alle produkter uden melasse.

Dette afhænger af den enkelte situation. Som regel anbefaler vi at fodre mash en til tre gange om ugen. Fodring flere gange om dagen kan midlertidigt være nødvendigt ved fordøjelsesforstyrrelser. I små mængder (ca. 500 gr dagligt for en stor hest) kan det desuden også bruges dagligt helt uden problemer.

Tilskud

Ja, MicroVital er ikke et fuldt dækkende vitamin-mineral tilskud og skal derfor gives ved siden af det almindelige foder. MicroVital gives primært ved mangel på sporstoffer eller i perioder, hvor hesten er belastet og har brug for et mineralboost.

Med mindre foderet ikke indeholder mineraler og vitaminer, så skal der ikke suppleres med mineraltilskud ved siden af, med mindre du ikke overholder anbefalet dosering på produktet. Giver du eksempelvis mindre end anbefalet, så skal der suppleres ved siden af.

Man kan gøre begge dele. Når du iblødlægger Linustar begynder den at slime og det kan være en fordel i nogle tilfælde, at hesten indtager den slimende hørfrø, specielt i mavesækken. Men giver du den tør begynder den at slime nede i systemet og vil angiveligt have samme gode effekt på tarmsystemet. Det er dog ikke alle heste der er lige vild med tørre hørfrø, som hvis de fx gives i en våd mash. Om man fodrer tør eller våd, får hesten stadig det samme udbytte af de gode omega 3 fedtsyrer.

Nej, vi har ikke smagsgaranti, men i langt de fleste tilfælde kan du få foderprøver på produkterne ude hos din forhandler. Dette gælder dog kun på foderprodukterne og ikke på tilskud. Ofte kan din hest lære at spise produktet ved at starte ud med en meget lille smule, og så stille dosere op i mængden. Gem det eventuelt i en portion mash eller andet foder, som hesten er glad for.

Ingredienser

Da vi undgår kunstige aromaer og kemiske konserveringsmidler i foderet, skal foderet dog konserveres på en alternativ måde, og til det bruger vi æblekvas. Det sikrer et stabilt miljø i fodersækken og er desuden velsmagende. Det er også rigt på pektiner (langkædede kulhydrater, der fermenteres i tyktarmen af ​​mikroorganismer), som sikrer en god og regelmæssig fordøjelse.

Grundlæggende skal der skelnes imellem den almindelige melasse med et højt sukkerindhold og den mørkere melasse med et lavere sukkerindhold, men med et højere indhold af vitalstoffer. Det er den mørke udgave af melassen som bruges i nogen af St Hippolyt produkterne.

Det bruges i hestefoder af forskellige årsager: Det er rigt på værdifulde mineraler og mange sekundære plantestoffer. Derudover fungerer det som et naturligt konserveringsmiddel for de værdifulde foderkomponenter og sikrer binding af de mindre partikler i foderet. Hvis du vil undvære kemiske konserveringsmidler, er melasse en erstatning af høj kvalitet, som et naturligt konserveringsmiddel. Melasse bruges også som hjælp til presning af pellets. Det forhindrer også de enkelte komponenter i müslifoder i at afblande. Melasse hjælper også med at forbedre smagsaccepten af ​​mindre velsmagende tilsætningsstoffer, såsom mineraler og ølgær.

Faktisk indeholder melasse omkring 42-47% saccharose. Saccharose (saccharider = kulhydrater) er et af disacchariderne (dobbelt sukker), som i enkle vendinger består af de to monosaccharider (enkelt sukker) glucose og fruktose. Den naturlige og biologiske konservering af foderet foregår gennem saccharose.

Efter omhyggelig vask bliver kornkernerne tilført gulerodsfermentat og lagt til spiring. På samme måde som i en surdej sker derefter en omdannelse af kornets stivelse. Den stivelse, der i tyndtarmen omdannes til glucose, bliver derfor frigjort langsommere. Effekten af dette er en meget beskeden stigning i blodsukkeret, fordi insulinfrigivelsen derfor er moderat. Den omdannede stivelse bidrager desuden til dannelse af kortkædede fedtsyrer i tyktarmen, hvorved der produceres energi, der er helt uafhængig af insulin. Stofskifterisiko pga. af en for hurtig stigning i blodsukkeret fulgt af præstationssvigt samtidig med fald i blodsukkerspejlet kan derfor forebygges.

„Toppingen“ med gulerodsfermentat giver desuden en bedre tekstur og en øget smagelighed på vores kornvarer. På den måde er det muligt at give en velsmagende kornration med glyx-faktor. Foderet bliver således lav-glykæmisk, idet stivelse- og sukkerindholdet via fermenteringen er moduleret, hvilket forbedret stofskiftet og sørger for et afbalanceret blodsukkerspejl.

Generelt

St Hippolyt Danmark har hovedkontor i Blåhøj ved Brande, hvor foderet også kan handles, men vi har mange forhandlere rundt om i landet, som forhandler vores produkter. Dem opfordrer vi til at I benytter.

Anti-Stress Krauterpellets, Mucolyt og Glandogard er der 48 timers karenstid på

Nej, det findes ikke. Selvom der ikke er tilsat sukker i et foderprodukt, indeholder foder altid en lille mængde naturligt sukker fra råvarerne. Husk, at hø også har et naturligt sukkerindhold, som endda kan stige til over 10%. Et eksempel: Hvis en 500 kg hest spiser 10 kg hø pr. dag med 10% sukker, indtager den 1 kg sukker dagligt. En vis mængde sukker og stivelse i diæten er også vigtig for opretholdelsen af ​​vitale metaboliske processer. Helt sukkerfri (kulhydratfri) fodring kan ikke opretholde livet!

Hvis du overholder fodringsanbefalingerne for det mineraliserede basisfoder, behøver du ikke bruge yderligere mineralfoder. Men hvis der allerede er mangel, eller hesten skifter pels, kan det daglige behov øges. Derfor bør en kur med MicroVital – sporstof og mineralkur – tildeles to gange om året.

Glyx-Wiese-serien er ikke mineraliseret; et mineraltilskud som Gemüse Kraüter Mineralen skal tilføjes her.

Nej, men vi lægger stor vægt på økologisk og klimavenlig produktion. Vi bruger også regionalt producerede råvarer af den bedste kvalitet i vores produkter. Naturligvis bruger vi ej heller genmodificeret råvarer.

Alle vores pellets er koldt presset, dvs. de er presset til piller ved en temperatur under 40 grader. Dette gør vi for at bibeholde så mange næringsstoffer som muligt. Vores piller kan derfor også hurtigt blødes op til fx heste uden tænder eller med tandproblemer af forskellige slags.

Hvis produkterne bliver opbevaret køligt og tørt, kan sækkevarerne holde sig i 6 måneder fra produktionsdatoen. Spande og dåser har en holdbarhed på 12 måneder fra produktionsdatoen og olierne har i lukket tilstand ved en mørk opbevaring en holdbarhed på 6 måneder. Når olierne bliver åbnet, anbefales det er bruge dem hurtigst muligt.

Foderet skal opbevares tørt og køligt. Allerhelst i egnet fodertønder, hvor sækken stilles ned i. Ved skift af sæk, anbefales det at rengøre fodertønden grundigt med eddike og vand, hvorefter de tørres godt. Spande og dåser opbevares bedst i den oprindelige emballage.