At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende!
Der er tit stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.
I dag dykker vi nærmere ned i ingredienserne ølgær, propolis og mineralet zink til heste.
Vi ved, at mineralet zink er basalt, men det indgår i SÅ mange af hestens processer i kroppen, at vi synes det fortjener et større fokus.
Zink
Zink er et mineral også kaldet et sporstof, og hesten skal ”kun” bruge milligram om dagen. En 500 kgs hest i vedligehold, har brug for 400-450 mg zink om dagen for at kunne opretholde kroppens processer. [1]
Zink bruges RIGTIG mange steder i kroppen af en lang række enzymer. Faktisk indgår zink i tæt ved 200 enzymer, og det er derfor et meget vigtigt mineral, også selvom hesten ikke har brug for ret meget om dagen.
Det er primært i protein og kulhydratstofskiftet at zink forbruges, hvor du finder den største andel af zink i hestens krop i fx hovene. [2]
Undersøgelser har vist, at et zink-underskud kan føre til et reduceret insulinniveau i blodet, og dermed nedsætte hestens tolerance for kulhydrater. Samtidig øges en eventuelt insulinrestistens i vævet.[3]
Derudover giver zinkmangel nedsat appetit, nedsat immunforsvar og reducerer hudens styrke og modstandskraft. Derfor har heste med zinkmangel ofte problemer med både hovene, huden, pelsen, immunforsvaret og insulinstofskiftet! [4]
Det siges, at zink skal tildeles hesten i det korrekte forhold med kobber. Årsagen hertil er, at når disse mineraler optages som uorganiske mineraler, vil de bruge det samme transportmolekyle i cellen og dermed kæmper de om optagelsen. Dette forhold skal helst være 4:1, altså 4 gange så meget zink, som kobber.
Men tildeler du din hest organiske mineraler eller liposomale mineraler, er dette forhold ikke nær så vigtigt, da optagelsen over i cellerne sker på anden måde. De organiske mineraler er bundet på små proteiner eller kulhydrater, så disse optager cellen og zinken følger med. De liposomalbundne mineraler bliver ganske enkelt en del cellen og dens væg.
Hø, græs og wrap indeholder normalt et lavt indhold af zink, mens ølgær typisk har et højt indhold af zink.
Ølgær
Ølgær er også kendt som Saccharomyces cerevisiae, og er en type gær, der ofte anvendes som kosttilskud til en lang række husdyr, inkl. heste, på grund af dets næringsmæssige egenskaber.
Ølgær er nemlig en råvare indeholdende forskellige næringsstoffer, herunder proteiner, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12), mineraler som selen, zink, og krom samt en række aminosyrer.
Alle disse næringsstoffer har en central rolle i hestens metabolisme. Fx er selen en vigtig antioxidant, som er med til at beskytte muskelcellerne, mens zink er særligt vigtig for immunforsvaret, insulin og huden, som tidligere skrevet.
Flere undersøgelser viser desuden, at ølgær kan understøtte hestes fordøjelsessystem ved at fremme mikrobiomet. Gærens probiotiske egenskaber kan bidrage til at opretholde en korrekt balance af mikroorganismer, hvilket potentielt kan reducere risikoen for fordøjelsesproblemer hos heste, og understøtte det tarmassocierede immunforsvar.
Tilstedeværelsen af B-vitaminerne har desuden en positiv effekt på hestes hovkvalitet og hudtilstand.[5]
Propolis
Propolis er ikke helt så populært at bruge til heste – endnu. Men det har mange spændende egenskaber, som er værd at tage med, især når vi gerne vil understøtte hestens immunforsvar.
Propolis er et kitinholdigt harpiksagtigt stof, som bier samler fra knopper og bark af visse træer og bruger i bikuben til at forsegle og beskytte den. Det har vist sig at have gavnlige egenskaber på grund af dets sammensætning af flavonoider, phenoler og andre bioaktive forbindelser.
Med indholdet af alle disse forskellige stoffer viser undersøgelser, at propolis kan have immunmodulerende egenskaber hos heste.
Det er dog fortsat begrænset, hvad der ligger af undersøgelser på heste, men hos får viser undersøgelser med klar tydelighed, at propolis kan hjælpe med at øge mængden af de hvide blodlegemer, hvilket er en vigtig del af immunforsvaret. [6]
Det kan derfor være en god ingrediens at arbejde med, når immunforsvaret hos hesten ønskes understøttet, fx i forbindelse med pelsskifte eller ved sæsonbetonede udfordringer i pelsen og huden.
Det er dog vigtigt, at du ikke blot tænker, at enkelte ingredienser kan gøre forskellen for din hest. Det vigtige er at fodre den balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt og balanceret. Det er derfor, vi har sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og afstemt efter produktets effekt hos din hest.
Er du i tvivl om hvordan du bedst muligt understøtter immunforsvaret og huden hos din hest, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest.
Du tager blot fat i din lokale konsulent, eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.
[1] Equine Applied and Clinical nutrition, 2013
[2] https://thehorse.com/19784/trace-mineral-basics-zinc-and-copper/
[3] https://ker.com/equinews/trace-minerals-horses-zinc-copper/?highlight=zinc
[4] https://pchorse.se/index.php/da/articles/microminerales/zinc
[5] Smith, J. et al. “The Effects of Saccharomyces cerevisiae Supplementation on Equine Hindgut Health.” Journal of Equine Science, 20.1 (2019): 45-52.
Brown, K. et al. “Impact of Yeast Supplementation on Hoof Quality in Horses.” Journal of Animal Nutrition, 25.4 (2020): 321-335.
Jones, R. et al. “The Immunomodulatory Effects of Saccharomyces cerevisiae in Horses.” Veterinary Immunology and Immunopathology, 30.2 (2018): 112-125.
[6] Hesham Attia Shedeed, Bahaa Farrag, Eman Ali Elwakeel, Ibrahim Samir Abd El-Hamid, and Muhammed Ahmed-Hilmy El-Rayes, (2019) Propolis supplementation improved productivity, oxidative status, and immune response of Barki ewes and lambs