0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Sådan virker hestens immunforsvar!

Hestens krop er indrettet med forskellige beskyttelsessystemer, så udfordringer udefra som infektioner, virusser og uønskede bakterier kan holdes fra døren.

For at opnå en velfungerende og godt præsterende hest med maksimalt velbehag på alle måder og uden tvungne pauser i træningen, er det vigtigt at hestens immunforsvar virker optimalt.
Hestens krop er indrettet med forskellige beskyttelsessystemer, så udfordringer udefra som infektioner, virusser og uønskede bakterier kan holdes fra døren. Af disse systemer kan følgende nævnes; pelsen, hud og slimhinder, tårevæske, mavesyre, lymferne og ikke mindst blodcellerne. For disse systemer er det en konstant kamp at holde udfordringer på afstand.

 


Huden og pelsen

udgør den yderste barriere for hesten. Denne er tæt og vandfast, og kan derfor holde fremmedelementer borte, medmindre hesten har sår eller rifter, hvor bakterier kan trænge ind.

Slimhinderne

Indeholder antistoffer i den beklædte slim og findes i både mave, tarm, åndedrætssystemet og alle andre steder, der har direkte kontakt med opgivelserne. Åndedrætssystemet har også fimrehår i slimhinderne, som gør, at blandt andet fremmedelementer kan transporteres op i svælget og hostes ud.

Mavesyren

Virker ved at dræbe mikroorganismer, som kommer med ind igennem det grovfoder og græs som hesten indtager.
Kropsvæsker som tårer og spyt indeholder antibakterielle enzymer, der kan reducere risikoen for infektion.


 

Nu til hestens blodceller

Disse består af både hvide og røde blodceller. De røde blodcellers opgave er at transportere ilt rundt i blodkarrene, mens det er de hvide blodceller, som udgør blodcellernes immunforsvar. Deres opgave er at spise indtrængende fremmedlegemer, mens der er andre proteiner i hestens krop, som hjælper med at identificere hvad der skal spises.
Hestens immunforsvar er altså en kompleks størrelse, også mere kompleks end vi har uddybet her.

Af og til fungerer immunsystemet ikke, som det skal. [1]

Det kan både være for aktivt over for udefrakommende ufarlige stoffer eller hestens egne celler, samtidig kan det opleves, at immunforsvaret bliver svagt eller mindre modstandsdygtigt over for udefrakommende stoffer. Dette sker især, hvis hesten er presset af forskellige årsager, eller fodringen ikke er tilfredsstillende.

 

Du kan derfor understøtte din hests immunforsvar med en varieret og afbalanceret fodring. Følgende kan hjælpe kroppens immunsystem:

 

Sekundære plantestoffer

Sekundære plantestoffer er en plantes farve-, lugt- og smagsstoffer og har en lang række effekter på stofskifte og immunforsvaret. De siges at beskytte og øge immunforsvarets effekt og faktisk have en gavnlig effekt på blodsukkerniveauet.
Men især talrige sekundære plantestoffers antioxidante virkning skal fremhæves.
Et eksempel på dette er beta-caroten. Det rødlige pigmentfarvestof tilhører den store gruppe af carotenoider. Disse plantepigmenter er i stand til at neutralisere frie radikaler og beskytter dermed kroppens celler mod skader.
Druer og andre typer af frugt og grøntsager indeholder høje koncentrationer af polyfenoler, som er kendt for deres antioxidanter og beskyttende egenskaber, som er vigtige for immunforsvarets funktion.

 

Urter

Urter er kendte for at lindre luftvejsudfordringer, som tit opstår pga. et overaktivt immunforsvar. Planter som timian, pebermynte, fennikel, anis, bukkehorn og følfod hjælper med at holde luftvejene fugtige og rene. Ikke kun de æteriske olier i disse planter har positive virkninger, men også de plantesekundære metabolitter indeholdt i dem.
Desværre har moderne græsmarker en lav biodiversitet af urter, så supplerende fodring giver god mening.

 

Styrk tarmmikrobiomet

En velfungerende tarm er grundlæggende for hestens sundhed og velvære, da immunsystemet bogstaveligt talt har base i tarmen. Det siges, at op imod 70 % af immunforsvaret er forbundet hertil. Både via den store slimhinde i tarmens overflade, men også pga. det særlige samarbejde imellem mikrobiomet og immunforsvaret. Og hvor er det fascinerende, at kroppens immunforsvar ikke reagerer negativt på tarmmikrobiomet, som består af 1.000 og atter 1.000 forskellige mikroorganismer, med en samlet vægt på mere end flere kg.

Råfibrene i hø- og krybbefoder i form af cellulose, hemicellulose og lignin (som kun er delvis fordøjeligt) fordøjes af hesten i tyktarmen ved hjælp af mikroorganismer. Forstyrrelser i den følsomme tarmflora kan hurtigt føre til fordøjelsesproblemer som fx vand i afføringen, hvilket kan føre til underforsyning af vitaminer fra B-komplekset eller direkte dehydrering.

Under ideelle omstændigheder er en hests sunde tarmflora i stand til selv at danne tilstrækkelig mængde af vitamin B-komplekset. Supplerende fodring er derfor kun nødvendig ved fordøjelsesforstyrrelser eller en permanent ubalanceret rationering. For at holde tarmmikrobiomet og dermed immunsystemet i orden, er tilstrækkelige fiberrationer af høj kvalitet særlig nyttig, samt regelmæssig fodring af mash og urter, som vil støtte fordøjelsen og tarmbeboerne.

Dette styrker absolut kroppens eget forsvar.

 

Essentielle aminosyrer & omega-3 fedtsyrer

De essentielle aminosyrer omfatter for eksempel lysin, methionin, arginin, isoleucin, threonin og tryptofan. Lysinindholdet er afgørende for opbygningen af nye proteiner, fx ved opbygning af muskelvæv.
Naturlige lysinleverandører er fx sojabønner eller hørfrø. Mangel på lysin kan ses ved problemer med muskelopbygning. Derudover understøttes immunsystemet af lysin i dannelsen af forsvarsceller, og din hests indtag af proteiner af god kvalitet har stor betydning for immunforsvarets funktion.

Nogle fedtsyrer kan kroppen heller ikke danne selv og bør derfor indtages i tilstrækkelige mængder for at sikre et stærkt immunforsvar, især i tider med øget belastning, som fx øget insektbelastning i forårs- og sommermånederne, i konkurrenceperioder, ved dårligt stråfoder eller i andre pressede perioder.
Omega-3 fedtsyrer er også vigtige for blandt andet kredsløbet, da de forbedrer blodgennemstrømningen. Som en del af cellens vægge, er de også væsentligt involveret i kroppens regenereringsprocesser. Blandt de vegetabilske olier har hørfrø den højeste koncentration af de værdifulde omega-3 fedtsyrer.

 

Vitaminer & mineraler

De sporstoffer, der tilhører mineralerne, spiller en nøglerolle i at opretholde en stærk hud- og slimhindebarriere, hvilket betyder, at de allerede her yder et vigtigt bidrag til immunforsvaret.

Derudover er de involveret i utallige stofskifteprocesser i form af coenzymer og antioxidanter. For eksempel gør zinkmangel hesten mere sårbar og fører til nedsat regenerering af tarmcellerne.
A- og E-vitaminerne fungerer som antioxidanter i cellebeskyttelsen og understøtter det direkte forsvar mod udefra kommende mikroorganismer ved at styrke slimhinderne.

Især i vintermånederne og dermed også i det tidlige forår bør man være særlig opmærksom på at dække behovet for mineraler og vitaminer for at forsyne kroppens eget forsvarssystem med alle de nødvendige funktionelle stoffer og her kan en kur med MicroVital være ganske godt at tildele sin hest.

 

Er du i tvivl om, hvordan du understøtter din hests immunforsvar på bedst mulig måde? Så kontakt os gerne enten direkte eller via vores foderplansskema på hjemmesiden. Vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

 

[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/om-infektioner/immunsystemet/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Nytår og stress – hvad gør du?

Hesten er et flugtdyr og dens reaktion på høje lyde og brag vil ofte være at blive forskrækket og løbe væk. Da fyrværkeri oftest affyres af om natten, kan dette potentielt være en meget farlig situation, hvis hesten slipper fri og i panik skader sig selv eller andre.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os