0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Kan hvidløg bruges til heste mod insekter?

Den insektafvisende effekt af hvidløg er endnu ikke veldokumenteret hos heste. Men utallige beretninger fra hesteejere i mange forskellige lande beskriver denne effekt hos hestene, hvor det menes, at hvidløget formår at ændre hestens krops lugt, så insekterne ikke finder det interessant at stikke hestene.

Hvidløg er nok en af de råvarer til heste, som der diskuteres mest, og har været det i mange år. Lucerne og ølgær er dog ofte også på dagsordenen. Hvidløg er en råvare med SÅ mange positive egenskaber for hesten, men som ved OVERFORBRUG kan have en negativ effekt.
Og sådan er det med stort set alt. Mineraler og vitaminer er for hesten nødvendige i de korrekte mængder, men får hesten for meget, kan det være direkte toksisk.

 

Hvad er hvidløg og hvordan virker det på heste?

Hvidløg hører til løgplanterne, hvor du også finder almindelige løg, rødløg, porrer og skalotteløg for at nævne nogle få.

Det særlige ved hvidløg er, at det har et højt indhold af det svovlholdige alliin, og når dette kommer i kontakt med luften, fx ved knusning eller snitning, omdannes det til allicin. Og det er stoffet her sammen med garlicin, som menes at have de mange positive virkninger.

Faktisk er der 70 forskellige sekundære plantestoffer i hvidløg, som er undersøgt for forskellige egenskaber på mennesker!

De egenskaber, som hvidløg primært er kendt for at have hos heste er:

  • Styrkelse af lungefunktionen
  • Styrkelse af immunforsvaret
  • Beskyttelse af fordøjelseskanalen
  • Stimulerer blodets renholdelse og forbedre blodcirkulationen
  • Kan virke insektafvisende
  • Og meget mere!

 

Den insektafvisende effekt af hvidløg er endnu ikke veldokumenteret hos heste. Men utallige beretninger fra hesteejere i mange forskellige lande beskriver denne effekt hos hestene, hvor det menes, at hvidløget formår at ændre hestens krops lugt, så insekterne ikke finder det interessant at stikke hestene.

Skulle hesten alligevel blive stukket i løbet af forår- og sommermånederne, har hvidløgets virkning også her en effekt ved at mildne den reaktion, der kan opstå.

 

 

Overforbrug af hvidløg?

Når hvidløg diskuteres til heste, er det på baggrund at en række undersøgelser, som har kigget på potentielle bivirkninger fra hvidløg. Da hvidløg hører under løgfamilien, indeholder det et toxin, der hedder N-propyldisulfid. For store mængder af dette stof påvirker, hvordan cellen kan beskytte hæmoglobinet i de røde blodceller og dermed kan der opstå anæmi, altså blodmangel.

Der er lavet forskellige undersøgelser på området. En fandt frem til at 0,4 g pr. kg kropsvægt (200 g til en hest på 500 kg) gav problemer. En anden undersøgelse fandt frem til 32 mg pr. kg kropsvægt (svarende til 16 g til en 500 kg hest om dagen) kunne give udfordringer.

Men ser vi på NRC, som er den gængse fodringsnorm for heste, skriver de, at flere data skal til for at vurdere sagen. Men at en fodring med 15 mg pr. kg kropsvægt (svarende til 7,5 g til en 500 kg hest) på lang sigt, ikke skulle have nogen uønsket virkning på heste under normale omstændigheder.

 

Vi har i St. Hippolyt foderet brugt hvidløg i mange år, pga. de fantastiske egenskaber. Mængden kommer aldrig i nærheden af de problematiske mængder, hvis du overholder foderanvisningerne på produkterne, men den tilsatte mængde er nok til at vi får effekten af hvidløget på hestene.

 

Vil du give din hest alle fordelene ved hvidløget og især ramme insekternes lyst til at snacke på din hest, så kan vi anbefale vores tilskud Knoblizem!

Her kombineres hvidløg med en række urter og gode olier.

 

Er du i tvivl om det vil være noget for din hest? Så kontakt os gerne direkte, eller udfyld foderplansskemaet på vores hjemmeside, så vender vi tilbage indenfor en uge!

 

Dr. Eberhard Moll
https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os