12 17.186,00 kr. (inkl. moms)
12 17.186,00 kr. (inkl. moms)
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Nukleotider, lucerne og glukosamin – hvorfor bruges det til heste?

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende!

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

I dag dykker vi ned i ingredienserne nukleotider, lucerne og glukosamin til heste.

Vi ved, at lucerne allerede er meget kendt, men desværre er der mange misforståelser omkring denne råvare, som faktisk er meget gavnlig for hestene, og disse vil vi tage et kig på.

 

Nukleotider til heste

Hvad er det nu for noget?

Nukleotider er de naturlige grundbyggesten til hestens arvemasse – altså hestens DNA og dens transportmolekyler RNA.

DNA er hestekroppens koder for udseende, præstationsevne og andre individuelle egenskaber. Alt sammen ligger inde i cellekernen allerede ved fødslen.

Det er igennem hestens stofskifte, at dette genetiske arvepotentiale realiseres. Det er RNA-molekylets opgave at afkode DNA’ets anvisninger til stofskiftet.

For at lave én DNA-streng (som faktisk er en meter lang, hvis den rulles ud) i én celle i hestens krop, skal der bruges 3 milliarder nukleotider. Det er mange! Og disse DNA-strenge produceres hver gang, at cellerne deler sig til nye, hvilket sker flere gange dagligt!

Uden nukleotider kan der derfor ikke ske nogen celledeling

For en regelmæssig fornyelse og deling/vækst af celler og væv må der derfor være tilstrækkeligt med nukleotider til rådighed som byggesten for hestens DNA og RNA. En del af disse vil kroppen selv syntetisere, ligesom en del bliver dannet ud fra DNA’et i slidte kropsceller og fra celler i foderplanterne.

Disse processer er dog begrænsede og kan ikke aktiveres eller stimuleres selvom behovet øges.

Hertil kommer, at nukleotiderne fra foderplanter som regel har en lav biotilgængelighed, og derfor kun har begrænset værdi for hesten.

I en ung og stærk krop dækkes behovet af nukleotider af hesten selv. Men ved store kropslige udfordringer samt under sygdom og drægtighed kan det dog ske, at forsyningen bliver knap, og dermed giver det mening at tildele hesten ekstra letoptagelige nukleotider i foderet.

St. Hippolyt tilsætter derfor nukleotider til en række produkter, fx vores NaturMüsli Easy Breeder, hvor du finder dem tilsat fra gærprodukter, som er mere optagelig end hvis de kommer fra planter.

 

Lucerne til heste

Lucerne er en plante, som har været brugt til hestefoder i mange år. Det er ikke uden grund, at lucerne er en populær foderingrediens til heste.

 

Hvad er lucerne?

Lucerne tilhører bælgplantefamilien. De lange og dybdegående rødder øger plantens optagelse af mineraler og næring.

Det specielle ved bælgplantefamilien er, at rødderne lever i symbiose med en speciel bakterietype – knoldbakterien Nitragin – der kan forsyne både lucerneplanten, men også eventuelt nabogræs med kvælstof, som bruges til at danne protein.

Som hesteejer oplever du ofte lucerne som et snittet produkt, men du kan også få produktet som et alternativ til hø eller wrap.

Lucerne, som et snittet produkt pakket i en sæk, er kunsttørret for at bevare så mange af næringsstofferne som muligt. Under tørreprocessen dør eventuelle svampesporer, og produktet bliver derfor af høj hygiejnisk kvalitet.

Tørreprocessen medfører dog porøse blade, som kan virke støvende, og for at binde bladene tilsættes typisk melasse eller olie i snittede lucerneprodukter.

Hvis man hverken ønsker olie eller melasse, kan man vælge kunsttørret lucerne presset til piller, men her tabes en del af den gode tyggetid, da pillerne skal opblødes før fodring.

 

Fordele og ulemper ved lucerne

I afsnittet herover har vi været inde på nogle af fordelene ved lucerne. Det høje proteinindhold pga. knoldbakterierne er en af de store fordele ved lucerne. Især fordi planten indeholder en stor andel lysin, som er en essentiel aminosyre, din hest ikke selv kan danne.

Samtidig har planten en høj andel af fordøjelige fibre og er grov i stænglen, hvilket giver en rigtig god tyggetid, når det snittede produkt tildeles i krybben sammen med andet krybbefoder. Denne tyggetid danner spyt, som er vigtig for neutraliseringen af mavesyren og dermed din hests mavesundhed.

Lucerne har en høj andel af mineraler, især calciumniveauet er højt. Da calcium er bundet på protein, optages det sammen med denne komponent i tarmen på din hest, og påvirker ikke din hests optagelse af fosfor. Normalt anbefales nemlig et Ca/P på 1,5-2, men i lucerne hedder det 2-2.5.

Indholdet af beta-karoten, E-vitamin og biotin er også højt i lucerne, hvilket gør, at planten er særlig velegnet til avlsdyr og præstationsheste.

Indholdet af både stivelse og sukker er desuden lavt i planten, men pga. det høje fiber- og proteinindhold er energiindholdet højt og 1 kg lucerne svare til energien i 1 kg havre.

Pga. det høje proteinindhold er lucerne dog ikke altid velegnet til ældre heste, især heste med en nedsat lever- og nyrefunktion. Heste bruger disse organer til at udskille en eventuel overforsyning af proteinet.

Vi oplever også at flere og flere heste får allergiske reaktioner over for lucerne, men det er dog stadig et fåtal af populationen, der er ramt. Har du en mistanke om, at dette kan være et problem, anbefaler vi, at din hest får en allergitest.

 

Glukosamin til heste

Glukosamin er den mest almindelige ingrediens, du finder i et ledtilskud til heste. Dog er det en komponent, som kroppen faktisk selv producerer ud fra glukose!

Og måske kan du genkende navnet ud fra, hvad ledvæsken består af, nemlig glykosaminoglykan. Kroppen bruger nemlig glukosamin til at danne fx glykosaminoglykan og proteoglykaner. Disse to stoffer indgår som byggesten i kollagen i leddet.

Glukosamin findes i forskellige udgaver. Du kan støde på både glukosaminhydroklorid eller glukosaminsulfater. Begge dele udvindes ofte fra animalske kilder, fx krabbe, hummer eller rejer samt grønlæbede muslinger. Glukosaminhydroklorid er dog mere koncentreret og stabilt, men de to ser ud til at have en ensartet biologisk virkning.

Glukosamin har også en positiv effekt på strukturen i ledbrusken. På den måde kan glukosamin være i stand til at øge ledmobiliteten.

Udfordringen med glukosamin er imidlertid den relativt lave biotilgængelighed, hvis man måler på blodniveau. Det viser sig dog, at stoffet akkumuleres i brusk og kan påvises i ledvæsken i op til 12 timer efter, at hesten har indtaget det i foderet. Den seneste forskning indikerer også, at glukosamin akkumuleres i højere koncentration i led med problemer end i normale led.

Men når man fodrer med glukosamin, er det vigtigt at være tålmodig. Selvom der hurtigt kan ses indhold i ledvæsken, skal det tildeles i minimum 4 uger, før alle de gavnlige virkninger forekommer.

Det er dog vigtigt, at du ikke blot tænker, at enkelte ingredienser kan gøre forskellen for din hest. Det vigtige er at fodre den balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt og balanceret. Det er derfor, vi har sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og afstemt efter produktets effekt hos din hest.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din hest på bedst mulig måde, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest.

Du tager blot fat i din lokale konsulent eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Master of Nutrition
Master of Nutrition
Price: 625,00 kr.
- +
625,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Hippomun forte
Hippomun forte
Price: 495,00 kr.
- +
4.455,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt EquiMall forte
EquiMall forte
Price: 135,00 kr.
- +
810,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Hestaplus Zink
Hesta Plus Zink
Price: 385,00 kr.
- +
5.005,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Doseringspumpe til Hippolinol og Leinöl
Doseringspumpe
Price: 70,00 kr.
- +
630,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt BoneCare
Fohlengold BoneCare
Price: 405,00 kr.
- +
3.240,00 kr. (inkl. moms)
AGROBS Selen pur
AGROBS Selen pur
Price: 195,00 kr.
- +
975,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Hesta Plus LIQUID Selen
Hesta Plus LIQUID Selen
Price: 385,00 kr.
- +
385,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Notesblok
St. Hippolyt Notesblok
Price: 10,00 kr.
- +
80,00 kr. (inkl. moms)
KerbEX
KerbEX Specialolie
Price: 100,00 kr.
- +
700,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt kuglepen bambus
Kuglepen - bambus
Price: 11,00 kr.
- +
11,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Nordic Equilyte
Equilyte
Price: 270,00 kr.
- +
270,00 kr. (inkl. moms)
Vægt total 44.97 kg
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os