0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Lancetvejbred, Timian og hvidløg – hvilke egenskaber har disse urter for hesten?

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende!

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

I dag dykker vi ned i ingredienserne Hvidløg, Lancetvejbred og Timian til heste.
Vi har tidligere brugt et helt indlæg på at tale om hvidløg, men du får alligevel et resume deraf nederst i denne tekst.

 


 

Lancetvejbred

Lad os starte med denne måske ikke så kendte, om end meget udbredte og almindelige urt; Lancetvejbred.
Lancetvejbred vokser langt de fleste solrige steder i Norden og findes overalt i græsplæner, folde og grøftekanter. Det er en flerårige staude.

Bladene er formet som lancetter, aflange i udseende og med en spids ende. Blomsterne findes for enden af en lang stængel i perioden fra maj til september, hvor frøene spredes med vinden eller tages med af forbipasserende mennesker/dyr.
I bladene findes forskellige typer sakkarider og slimdannende stoffer (op til 11 %). Samtidig indeholder planten masser af bitterstoffer, garvestoffer, saponiner, C-vitamin og mineraler.

Den er kendt for i folkemedicin at virke slimløsende, vanddrivende og kunne lindre, hvis huden er irriteret. Derfor er det en urt, som for hestene er god til at understøtte gode funktionelle luftveje, både fordi den understøtter afgangen af slim fra luftvejene og afspænder området.

Den er elsket af hestene, både i frisk og tørret tilstand.

 


 

Timian

Timian er en meget kendt krydderurt i køkkenet til mange forskellige retter. Det er en 20-50 cm høj busk med lidt træagtige stængler og meget smukke rosa eller hvide blomster.

Ud over at smage godt og have en fantastisk duft, så har især havetimian et kæmpestort indhold af forskellige virksomme stoffer, som kan gøre gavn hos hesten på mange forskellige områder.

Det er dog bladene og dermed de ikke træede dele af plante, som skal benyttes.
Havetimian indeholder forskellige æteriske olier (carvacrol, cymol, borneol), garvestoffer, flavonoider og glykosider.
Det er især det naturlige indhold af de æterisker olier, som har en afslappende effekt på bronkierne i hestens lunger. Men de er også særdeles gode til at skabe ro i tarmsystemet, hvor især oppustethed virker til at blive bedre ved at fodre timian til hesten.

Men indholdet af flavonoiderne gør også urten rigtig god til at understøtte immunforsvaret generelt.
Det er derfor en urt, som er en absolut fordel for din hest at få.

Det er samtidig en urt, som din hest elsker, ligegyldigt om du servere den tør eller i frisk tilstand.

 


 

Hvidløg

Hvidløg er nok en af de råvarer til heste, som der diskuteres allermest om og har været gjort det igennem mange år.
Hvidløg hører under løgplanterne, hvor du også finder almindelige løg, rødløg, porre og skalotteløg for at nævne nogen.
Det, der er specielt ved hvidløg, er at det har et højt indhold af det svovlholdige alliin og når dette kommer i kontakt luften, ved fx knusning eller snitning omdannes det til allicin. Og det er dette stof, der sammen med garlicin menes at have de mange positive virkninger.

Egenskaber, som hvidløg primært er kendt for at have hos heste er:

  • Styrkelse af lungefunktionen
  • Styrkelse af immunforsvaret
  • Beskyttelse af fordøjelseskanalen
  • Stimulering af blodets renholdelse og forbedring af blodcirkulationen
  • Kan virke insektafvisende

 

Når hvidløg diskuteres til heste, er det på baggrund at en række undersøgelser, som har set på potentielle bivirkning fra hvidløg. Idet hvidløg hører under løgfamilien, indeholder det et toxin, der hedder N-propyldisulfid. For store mængder af dette stof påvirker, hvordan cellen kan beskytte hæmoglobinet i de røde blodceller og dermed kan der opstå anæmi, altså blodmangel.

Men konklusionen er, at en fodring med 15 mg pr. kg kropsvægt (svarende til 7,5 g til en 500 kg hest) på lang sigt, ikke skulle have nogen uønsket virkning på heste under normale omstændigheder.

Det er dog vigtigt, at du ikke blot tænker, at enkelte ingredienser kan gøre forskellen for din hest. Det Ser vigtigt at fodre hesten balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt og balanceret. Det er derfor, vi har sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og afstemt efter produktets effekt hos din hest.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din hest, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest. Du tager blot fat i din lokale konsulent eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.

 

https://naturekspeditionen.dk/wp-content/uploads/2021/09/Postkort_uden-beskaeringsmaerker-1.pdf
https://medicineplants.wordpress.com/planter/planter-v/vejbred-lancetbladet-plantago-lanceolata-og-glatbladet-plantago-major/
Hestens Husapotek (1. udgave, 1. oplag 1999), Dr med. Vet. Jürgen Bartz,
https://thehorse.com/110261/should-i-feed-my-horse-garlic-to-repel-insects/
Dr. Eberhard Moll

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Nytår og stress – hvad gør du?

Hesten er et flugtdyr og dens reaktion på høje lyde og brag vil ofte være at blive forskrækket og løbe væk. Da fyrværkeri oftest affyres af om natten, kan dette potentielt være en meget farlig situation, hvis hesten slipper fri og i panik skader sig selv eller andre.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os