Når vi skriver sådan ”Der er en have i din hests mave”, så henviser vi til din hests symbiose med dens tarmmikrobiom – altså alle de millioner af mikroorganismer, bakterier og svampe, som lever i bagtarmen hos din hest – til større gavn end du regner med. Det burde egentlig hedde ”en zoologisk have” som har brug for et væld af planter at leve af.
En flot have, der er et smukt syn for øjet, består af en kæmpe diversitet af blomster, buske, træer, stauder og mange andre planter i flotte farver, som alle skal have hver deres type af ernæring og pleje for at trives bedst muligt.
Netop det samme er gældende for tarmmikrobiomet hos din hest!
Der er mange årsager til, at vi skriver meget om netop dette emne. Det er et af de vigtigste for din hest. Vi har længe vidst, at mikobiomet omsætter de fibre, som din hest indtager fra grovfoder.
Din hest kan ikke selv omsætte fibrene heri med egne fordøjelsesenzymer, og derfor har den udviklet et samarbejde med mikrobiomet. Dette sørger for at omdanne fibrene ved hjælp af en fermentering til frie flygtige fedtsyrer, som hesten bruger til energi og til at sætte huld med. Denne proces danner også varme, som hesten om vinteren bruger til at holde varmen med.
Processen her er altså både til gavn for hesten og mikrobiomet, da hesten får næring, og mikrobiomet kan leve af de fibre, som hesten indtager. Win Win.
Ud over dette, producerer tarmmikrobiomet også forskellige vitaminer, hvoraf K- og B-vitaminer er de vigtigste.
B-vitamin er blandt andet vigtig i energistofskiftet og for hud, pels og hove. Derfor er en mangel herpå fatalt for hesten.
De seneste år, er vi blevet klar over, at tarmmikrobiomet hos både heste og mennesker (ja, du har det også i din tarm), har en endnu større betydning end blot en hjælp til at fordøje det mad, man spiser.
Tarmmikrobiomet har nemlig også en enorm betydning for, hvordan din hests stofskifte fungerer, hvordan immunforsvaret fungerer og endnu mere interessant, som er noget af det nyeste, hvordan din hests mentalitet fungerer, og dermed hvilken adfærd din hest udfører.
Blandt andet har man fundet ud af, at overvægtige heste har en anden balance i tarmmikrobiomet end normalvægtige heste! Og hvis ikke denne balance rykkes tilbage til mere normalt, vil hesten for evigt have tendens til overvægt, nærmest lige meget, hvor mange slankekure den er på!
Det er dog bestemte bakterietyper og stammer og deres stofskifteprodukter, som udskilles, når de omsætter fibre, fra det hesten indtager, som påvirker de enkelte systemer hos din hest. Derfor er det ikke lige meget, hvilken balance tarmmikrobiomet er i. Nogle bakterier producerer nogle stofskifteprodukter, mens andre producerer andre.
Forskningen er dog kun i de tidlige stadier af at undersøge, hvad den korrekte balance i tarmmikrobiomet er, og hvordan de enkelte bakterier kan påvirkes i den ene eller den anden retning.
Vi ved dog, at nogle bakterier foretrækker at leve på nogle typer fibre og andre foretrækker at leve på nogle andre. Samtidig ved vi også, at tarmmikrobiomet fungerer bedst, hvis der er en stor diversitet af forskellige typer bakterier, som derved kan danne mange forskellige stofskifteprodukter.
Det er interessant forskning at følge med i, og du kan forvente, at når vi får fingre i den nyeste forskning, så deler vi den med dig!
Det ses, at fodringen kan påvirke tarmmikrobiomet i både positiv og negativ retning. Men forsøgene pt, er mere på de primære næringsstoffer, som hvordan påvirker stivelse i stor mængder tarmmikrobiomet. Det er først, når forskningen begynder at kigge på enkelte bakteriestammer og dermed enkelte foderråvarer, som forskellige urter og funktionelle kulhydrater, at det for alvor bliver spændende. Vi forventer at denne forskning først sker, når det rigtige tarmmikrobiom hos hesten er kortlagt.
Da tarmmikrobiomet fungerer bedst med stor diversitet i bakterierne, og da de lever af forskellige typer fibre, er det logisk at tænke, at jo flere forskellige fibre hesten får tilbudt gennem dens foder, jo større diversitet og jo bedre funktion er der i din hests tarmmikrobiom.
Mikrobiomets naturlige krav hænger i øvrigt sammen med, at hestens fra naturens side er designet til ikke kun at spise græs, men også urter, buske, grene, træer og alt hvad den ellers kan nå, både højt og lavt. Op mod 100 forskellige typer fibre vil en vild hest indtage om dagen.
Desuden er det naturligt, at dette varierer hen over året, da alt ikke er til rådighed hverken om sommeren eller om vinteren. Planterne har desuden forskellige kemiske sammensætninger afhængig af om det er sommer eller vinter.
Det er derfor, at du i St. Hippolyts produkter oplever en enorm diversitet af forskellige typer fibre, urter, frugter og meget mere. Intet er fyld, alt har en årsag til at være der, og det mest spændende er, at et produkt som fx Struktur-E skifter urter hen over året, alt efter hvilken sæson, vi befinder os i.
Samtidig kan du øge din hest indtag af forskellige typer fibre, ved at give et tilskud med et produkt fra GlyxWiese serien. Heri finder du med garanti mere end 45 forskellige græsser og urter.
Den eneste måde vi kan sikre dette på er, at græsserne høstes på beskyttede arealer, hvor biologer jævnligt er ude at tælle arter, så vi ved hvor meget forskelligt der vokser.
Og ikke kun én gang har vi oplevet, at dette har en positiv effekt hos heste med tarmproblemer.Der tikker flere cases ind om året, hvor både mindre eller lidt større portioner af netop GlyxWiese produkterne stabiliserer tarmen hos hestene, så de bliver gladere og bedre fungerende.
Du kan læse mange af disse cases her:
Er du i tvivl om, hvorvidt din hest får fibre nok og af stor nok variation? Så kontakt os endelig for vi vil meget gerne kigge foderplanen igennem. Du finder vores direkte oplysninger her – eller du kan udfylde vores foderplansskema på hjemmesiden, så vender vi tilbage til dig inden for ca. en uge.
Kilder
https://thehorse.com/1106463/horse-behavior-and-the-microbiome-whats-the-connection/ (sidst besøg 01 2024)
https://food.ku.dk/forskning-paa-food/forskningsomraader/forskning-i-tarm-mikrobiomet-paa-ku-food–sundhed-og-sygdom/ (sidst besøgt 01 2024)
Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses, 2018, Amy S. Biddle, Jean-Francois Tomb, Zirui Fan, Frontiers | Microbiome and Blood Analyte Differences Point to Community and Metabolic Signatures in Lean and Obese Horses (frontiersin.org)
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013