0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hvordan opdeles næringsstofferne og hvilken funktion har de for hesten?

De nødvendige næringsstoffer kan opdeles i to kategorier: de grundlæggende som er kulhydrater, fedtstoffer, fibre og proteiner og binærringsstofferne som er vitaminer og mineraler.

I dag tager vi fat i en hel basal ernæringsviden, som ikke omhandler grovfoder!

Heste, som enhver anden levende organisme, kræver en korrekt sammensætning af næringsstoffer for at opretholde optimal præstation og funktion af kroppen.
De nødvendige næringsstoffer kan opdeles i to kategorier: de grundlæggende som er kulhydrater, fedtstoffer, fibre og proteiner og binærringsstofferne som er vitaminer og mineraler.

At vitaminer og mineraler her nævnes som binærringsstoffer betyder ikke, at de ikke er vigtige, men de kan ikke udligne en mangel af de grundlæggende næringsstoffer.

 

De grundlæggende næringsstoffer

De grundlæggende næringsstoffer udgør fundamentet for hestens ernæring og er afgørende for dens overlevelse og grundlæggende funktioner. Disse omfatter proteiner, kulhydrater og fedtstoffer.

Protein er en af de mest kritiske grundlæggende næringsstoffer for heste. Det spiller en central rolle i opbygningen af muskler, alt væv, hud, hår og alle organer. Proteiner består af en kombination af de 20 forskellige aminosyrer, hvor nogle af dem er essentielle og dermed skal tildeles i hestens foder. Den afgørende er lysin, som er den aminosyre, som hesten oftest kommer i mangel af. Heste kræver en passende balance af alle disse aminosyrer for at kunne producere alle de livsvigtige proteiner og byggesten til kroppen og vævet.
Foderingredienser, som normalt har en god proteinprofil er; kvalitetsgræs med stor diversitet, lucerne og sojabønner.

Kulhydrater er hestens grundlæggende energikilde. Disse inkluderer fibre (som er et kulhydrat ligesom sukker, forskellen ligger blot i strukturen af molekylet), sukkerarter (glukose, fruktan, inulin mm) og stivelse (Beta-Glucaner og almindelig stivelse). Hesten er dog afhængig af at få flest kulhydrater fra fibre, som tarmens mikrobiom omsætter til fedtsyre og deraf til energi. Men der er visse typer sukkerarter, som også er essentielle for heste.

Der er 8 forskellige essentielle sukkerarter.

Disse er:
Glukose: Dette stammer fra almindeligt sukker og nedbrudt stivelse, så i princippet har din hest muligvis for meget af det, men det er stadig essentielt.
Galaktose: Øger optagelsen af kalk og er godt for langtidshukommelsen. Findes fx i pektinfibre fra roer og æbler, så det er nemt at tilbyde din hest dette i foderplanen.
Mannose: Øger kommunikationen mellem celler og er nødvendigt for produktion af cytokiner i immunforsvaret. Findes fx i æbler og bær.
Fucose: Understøtter immunforsvaret og balancerer det, hvis det er overaktivt. Findes særlig i visse svampe.
N-Acetylgalaktosamin: Sikrer korrekt kommunikation imellem cellerne. Findes især i morbær og jostabær.
N-acetylglucosamin: Stimulerer immunforsvaret og tarmslimhindens funktion. Nedbrydningsproduktet glucosamin er vigtigt for bruskfunktionen i leddene. Findes især i muslinger, som hos den grønlæbede musling.
N-acetylneuraminsyre: God for hjernen og hukommelsen, samt slimdannelse på forskellige slimhinder i kroppen.
Xylose: Understøtter immunforsvaret og forbedrer cellekommunikationen. Findes fx i frugt og gulerødder.

Det forventes, at heste indtager tilstrækkeligt af disse igennem deres indtag græs, hø og wrap.

Hø, wrap, græs, lucerne og andre grove råvarer er eksempler på fiberkilder, mens korn som havre, byg og majs bidrager med stivelse.
Det er vigtigt at regulere kulhydratindtaget for at undgå problemer som insulinresistens og for at opretholde en stabil energiforsyning.

Fedtstof er en koncentreret energikilde og spiller en rolle i opretholdelsen af hudens sundhed, cellevæggene og i isolering og beskyttelse af indre organer. Olieholdige frø som hørfrø og solsikkefrø og vegetabilske olier heraf er gode kilder til fedtstoffer som fx omega-3 og -6 fedtsyrer.

 

Binæringsstoffer er nødvendige for stofskiftet og alle processerne i kroppen

Disse små næringsstoffer er også vigtige, men de kræves i mindre mængder sammenlignet med de grundlæggende næringsstoffer. Disse inkluderer vitaminer og mineraler.

 

Vitaminer

Vitaminer er essentielle for mange metaboliske processer i hestens krop. Der findes vandopløselige vitaminer som B-vitaminer og C-vitamin samt fedtopløselige vitaminer som A, D, E og K.

Hvert vitamin har specifikke funktioner, og mangel på selv en enkelt kan føre til sundhedsproblemer.

A-vitamin spiller en vigtig rolle for synet, immunforsvaret og vækst. Det er også afgørende for vedligeholdelse af hud og slimhinder.
D-vitamin hjælper med at regulere kroppens calcium- og fosforbalance. Det er vigtigt for knoglevækst og vedligeholdelse af et sundt skelet.
E-vitamin fungerer som en antioxidant, der beskytter cellemembraner mod skader. Det er også vigtigt for immunsystemet og muskelfunktionen.
K-vitamin er afgørende for blodkoagulation og knoglemetabolisme og det er hestens tarmmikrobiom, som er ansvarlig for at producere det.
B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) er involveret i mange metaboliske processer, herunder energiproduktion, celleudvikling, og funktionen af nervesystemet. De er også produceret af hestens tarmmikrobiom ud fra de fibre, som hesten indtager. Produktionen af B12, kræver dog, at der er krom nok til stede i hestens foderindtag.

 

Mineraler

er afgørende for opretholdelsen af den gode funktion i hestens knogler, tænder, muskler og mange andre væv. Calcium, fosfor, magnesium, natrium og kalium er vigtige mineraler. Korrekt afbalancering af mineraler er afgørende for at undgå ubalancer, der kan påvirke hestens velvære.

Mineraler inddeles yderligere i makro- og mikromineraler, alt efter hvilken mængde hesten skal have af dem dagligt. Og mikromineraler kaldes også for sporstoffer.

Calcium (makro) er afgørende for dannelse og vedligeholdelse af knogler og tænder. Det er også vigtigt for muskelkontraktion og hestens nervefunktion.
Fosfor (makro) arbejder sammen med calcium for at støtte knogle- og tanddannelse. Det er også en del af DNA, RNA og ATP (energimolekyle).
Magnesium (makro) er involveret i muskelkontraktion og afslapning, nervefunktionen og hestens energiproduktion. Det understøtter også knoglesundhed og immunforsvaret.
Natrium (makro) regulerer væskebalancen i kroppen og er afgørende for nerve- og muskelfunktion. Det spiller også en rolle i bevarelsen af syre-base-balancen.
Kalium (makro) er nødvendigt for nerveimpulsledning, muskelkontraktion og opretholdelse af væskebalancen. Det arbejder sammen med natrium for at opretholde en korrekt elektrolytbalance hos din hest.
Jern (mikro) er afgørende for hæmoglobinproduktion. Hæmoglobin transporterer ilt i blodet. Det er også vigtigt for energiproduktion og immunsystemets funktion.
Zink (mikro) er involveret i mange enzymatiske processer (over 200), herunder protein- og DNA-syntese. Det støtter også immunsystemet og sårheling, og er vigtig for insulinstofskiftet hos din hest.
Kobber (mikro) er involveret i mange forskellige processer, blandt andet i syntesen og vedligeholdelsen af smidigt bindevæv, samt mobiliseringen og lagringen af jern i hestens krop.
Selen (mikro) fungerer som en del af antioxidanterne, der beskytter celler mod skadelige frie radikaler. Det er også afgørende for immunsystemets funktion.

 

Vigtigheden af balancen mellem næringsstofferne

For at sikre hestens velvære og præstation er det afgørende at tilbyde den en afbalanceret foderplan, der opfylder behovene for både grundlæggende næringsstoffer og bi-næringsstoffer. En ernæringsmæssig ubalance kan føre til en række problemer, herunder vægttab, nedsat præstationsevne og forskellige typer sundhedsudfordringer, som dårlig pels, knækkede hove og ubalancer i stofskiftet.

 

Individuelle behov og tilpasning

Hver hest er unik, og derfor er det vigtigt at tage hensyn til de individuelle behov. Alder, aktivitetsniveau, ernæringsstilstand og racemæssige egenskaber påvirker hestens behov for forskellige næringsstoffer. En ældre hest kan have brug for mere støtte til led og knogler, mens en ung hest i vækstfasen kan kræve ekstra protein.

 

Forebyggelse af næringsstofmangler og overskud

Både mangler og overskud af næringsstoffer kan have negative konsekvenser. Nogle heste kan være i risiko for mineralmangler, mens andre måske indtager for meget energi i forhold til deres aktivitetsniveau. Regelmæssig overvågning og tilpasning af foderplanen er nøglen til at forebygge ubalancer.

 

Er du i tvivl om hvordan du balancerer foderplanen til din hest? Så kontakt os direkte eller udfyld vores foderplansskema på hjemmesiden. Vi vender vi tilbage til dig inden for en uges tid.

 

Kilder

http://dk4doktoren.dk/2006/03/11/det-sunde-sukker
Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os