5 2.225,00 kr. (inkl. moms)
5 2.225,00 kr. (inkl. moms)
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hudforandringer hos heste – hvad gør jeg?

Hestens hud og pels er det, som fortæller allermest om, hvordan hestens ernæringsstatus er. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på unormalheder.

Måske har du oplevet det, måske har du ikke. Men sandsynligheden for, at du i et eller andet omfang har stået med en hest med en form for hudforandring er stor! Det er i hvert fald noget, som vi på denne årstid får en del spørgsmål om i vores rådgivning.

 

Men hvordan viser disse hudforandringer sig?

Med hudforandringer mener vi alle former for unormalheder i hud og pels.

Hestens hud og pels er det, som fortæller allermest om, hvordan hestens ernæringsstatus er. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på unormalheder.

Normalt vil vi gerne have en elastisk hel hud dækket af et jævnt, blankt hårlag med god farve i håret, uden spalter i spidserne, totter og andre ujævnheder i pelsen.

 

 

Forandringer som:

  • Voldsomt skæl
  • Skorper forskellige steder – fx
    • på kroppen
    • i koderne
    • i hovedet
    • eller op ad benene
  • Store vorteligende buler og knuder

er, hvad vi kalder for hudforandringer. Hudforandringerne kan enten være tørre, væskende og/eller kløende alt efter hvor slemt det er, eller hvad der forårsager det.

 

Men hvad kan du gøre ved det?

 

For det første er det vigtigt at forsøge at finde årsagen, så du ikke behandler og ændrer din pleje af hesten uden at få et godt resultat.

Dyrlægen kan her være en god samarbejdspartner til at undersøge om blodet indeholder de nødvendige mineraler.

 

Men ofte er årsagen mangler og ubalancer i fodringen. Det kan være underskud af mineralet zink eller underskud af protein til at holde huden intakt og elastisk. Immunforsvaret kan også være svækket, og det kan føre til, at huden og pelsen nemmere bliver udsat og grim. Kroppen vil bruge alle sine ressourcer på at understøtte immunforsvaret, og dermed vil forsyningen til at opretholde en intakt hud blive svækket.

 

Derfor kan det være rigtig fornuftigt at få kigget på din hests foderplan for at se, om der er noget der, som kan være årsagen til hudforandringerne.

 

Vi vil fx kigge på din hests indtag af protein

Her er både den daglige mængde og kvaliteten af proteinet/aminosyrerne vigtige. De essentielle aminosyrer skal være til stede i tilstrækkelig mængde for at hestens krop – både muskler, hud og hår – kan fungere optimalt.

En 500 kg hest i vedligehold har brug for 700 g råprotein pr. dag og dertil 24 g lysin om dagen for at være dækket korrekt.[1]

En analyse på grovfoderet ville være optimalt at arbejde med. Især da vi ser en tendens til en faldende proteinandel i grovfoder, og derfor skal hente proteinet et andet sted i foderplanen.

Det er fx ikke unormalt, at vi ser 60 g råprotein pr. kg tørstof i en grovfoderanalyse. Hvis hesten som minimum indtager 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest, vil den derfor kun indtage 450 g råprotein i foderplanen. Du skal derfor hente de sidste 250 g i krybben.

Det kan gøres med knap 1 kg Performance Fiber High Protein om dagen, da den indeholder 260 g råprotein pr. kg.

 

Dernæst vil mineralerne blive vurderet, balancen imellem dem og ikke mindst kilderne til mineralerne – om de er uorganiske, organiske eller liposomale.

Især zink er meget vigtig for hudens og pelsen funktion

Hvis du fodrer din hest med uorganisk zink som fx zinkoxid eller zinksulfat, skal du være opmærksom på, at disse optages meget dårligt, samtidig med at de kæmper om optagelse med jern og kobber.

Derfor kan det være en fordel, at du vælger foderprodukter med organisk- eller liposomalbundet zink, da optagelsen af dette er meget højere, samtidig med at optagelsesmekanismen er anderledes, således at der ikke er kamp imellem de enkelte mineraler.

De organiske kilder af zink kan du kende på efternavnet chelat, og de liposomale bundne mineraler kan du kende ved, at de er benævnt som lipsomal på etiketten. Og det er netop denne type mineraler, som du finder i St. Hippolyts produkter.

 

Når der er styr på disse parametre, kan det være en fordel at understøtte immunforsvaret med såkaldte sekundæreplantestoffer og antioxidanter fra en række urter.

Disse stoffer hjælper immunforsvaret med at bekæmpe uønskede stoffer som frie radikaler, i hestens krop.

Urter du kan overveje at inkludere i din hests foder kan være:

  • Ashwagandha
  • Ginseng
  • Propolis

 

Det er dog vigtigt, at du ikke bruger urterne enkeltvis, men vælger enten tilskud eller foderprodukter, som er sammensat specielt til at understøtte immunforsvaret. Det kan fx være AstraVital LIQUID eller Hippomun forte.

 

Det tager dog tid før ændringerne i foderplanen slår igennem i hestens hud og pels. Det kan derfor være en fordel at understøtte din hest udefra med gode naturlige plejeprodukter. Især hvis din hest også er ramt af kløe, kan det være gavnligt at lindre med gode plejeprodukter.

Calendula, Neemblad og Levermose er tre urter/planter, som har vist sig at være effektive til at lindre forandringer i huden. De hjælper både med regenerering og lindring af hestens hudforandringer.

Du finder dem blandt andet i DermiGard Spray, Pastern Liquid og Zem Lotion fra Relax BioCare.

[1] Den Store Foderborg af Nanna Luthersson, 2004, 1 udgave, 1 oplag

 

Har du brug for sparring omkring din hests foderplan?

Så kontakt gerne din lokale konsulent direkte eller udfyld vores foderplansskema.

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Vitamin E + Selen
Price: 415,00 kr.
- +
415,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Hestaplus Zink
Hesta Plus Zink
Price: 385,00 kr.
- +
385,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Hippomun forte
Hippomun forte
Price: 495,00 kr.
- +
495,00 kr. (inkl. moms)
St. Hippolyt Nordic Equilyte
Equilyte
Price: 270,00 kr.
- +
540,00 kr. (inkl. moms)
AGROBS Selen pur
AGROBS Selen pur
Price: 195,00 kr.
- +
390,00 kr. (inkl. moms)
Vægt total 6.4 kg
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os