0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Skorper i koderne? Vores bedste råd!

Mudder gør huden våd og dermed blød. Selve sandkornene i mudderet slider på huden og der kan sågar dannes små sprækker i huden. Det er disse sprækker, som forskellige mikroorganismer kan leve og formere sig i, og dermed skabe store udfordringer i huden med skorper og irritation til følge.

Vintertid betyder typisk muddertid og mudder er noget af det, som er hårdest ved hestens hud! Især kodeområdet er udsat, da huden her er tynd. I dette område oplever mange, at hestene har tendens til at få skorper og nogle gange sågar store hævelser i huden.

Det er selvfølgelig generende for hesten og det kan risikere at sætte træningen i stå.

 

Årsagen til problemerne er en kombination af miljøforhold og forhold inde i hesten

Mudder gør huden våd og dermed blød. Selve sandkornene i mudderet slider på huden og der kan sågar dannes små sprækker i huden. Det er disse sprækker, som forskellige mikroorganismer kan leve og formere sig i, og dermed skabe store udfordringer i huden med skorper og irritation til følge.

Huden kan have en større tendens til at sprække og give adgang til mikroorganismerne, hvis ikke hesten er fodret korrekt, eller foderplanen ikke er balanceret. Det giver en mindre stærk hud, men også et dårligere immunforsvar hos hesten.

 

 

Foruden en behandling og forebyggelse udefra via et tørt miljø til hestens ben kombineret med at holde området rent og fx smøre med Pastern Liquid eller spraye med DermiGard Spray, så vil en fodring med fokus på en stærk hud og et stærkt immunforsvar kunne afhjælpe problemet. Immunforsvarets opgave er jo at nedbryde/spise de mikroorganismer, som kommer ind i hestens krop, fx via sprækker i huden i kodeområdet.

 

 

Pastern Liquid indeholder fx levermosekstrakt som styrker huden, sortkommenolie, som understøtter regenereringen, og panthenol som plejer og beskytter huden. Herved understøttes cellefornyelsen og hårvæksten i området, som virker beskyttende.

 

DermiGard Spray indeholder fx levermos som understøtter hudens eget immunforsvar og panthenol som fremmer cellefornyelsen og styrker hudens smidighed.

 

Det er især en fodring med fokus på sporstoffer og antioxidanter, som kan have en rigtig god virkning, hvis du har problemer med skorper i koderne

 

Zink er et af de vigtige sporstoffer

Zink indgår i opbygning og dannelse af mange af de enzymer, som er involveret i reparation af hudens celler, cellevækst samt opbygning og funktion af immunsystemet. De mangelsymptomer, der opstår, når der er zinkmangel, kan fx være skorper på huden eller dårlig heling af hudskader samt nedsat immunfunktion.  Zink hjælper helingsprocessen med at går hurtigere samt medvirker til, at de tynde nye og mere skrøbelige hudceller hurtigere bliver fortykket.

 

Fodring med henblik på et stærkt immunforsvar

For at opretholde et stærkt immunforsvar har hesten brug for de rigtige næringsstoffer til at danne enzymer og andre hjælpestoffer i kroppen.

Hesten har normalt et depot i sin krop, hvor den lagrer mineraler. Men dette depot kan hurtigt opbruges.

Både ved overvægt og undervægt er immunforsvaret belastet. Er hesten underernæret vil den mangle vigtige byggesten for at kunne opretholde et stærkt immunforsvar. Overfodres hesten fx med energi og bliver overvægtig, kan der opstå metaboliske problemer. Efterhånden er overvægt mere almindeligt end undervægt, men mindst lige så skadeligt for hestens krop og holdbarhed. Overvægt øger kroppens forbrug af næringsstoffer, hvilket sætter immunforsvaret på hård prøve, da det ikke altid får de korrekte byggesten.

I perioder hvor hestens immunforsvar er ekstra belastet, vil kroppen have brug for ekstra antioxidanter, sporstoffer og vitaminer for at understøtte immunfunktionen.

Alle mineraler og vitaminer påvirker i nogen grad hestens immunforsvar, men nogle har større indflydelse end andre.

Selvom hesten har en afstemt foderplan og fodres efter de fastlagte behovsnormer, så kan sygdom, stress eller miljø påvirke hesten i en sådan grad, at dens behov for sporstoffer og antioxidanter stiger.

Dette gælder fx behovet for zink, selen, E-, B- og C-vitamin, som immunforsvaret og hestens krop vil have ekstra brug for.

 

Vores 3 bedste råd, hvis din hest har skorper i koderne er:

  1. Få tjekket din hests foderplan for tilstrækkeligt indhold af de forskellige næringsstoffer i den korrekte balance. Især zink og B-vitaminer er vigtige for hudens og immunforsvarets funktion. MicroVital indeholder en høj andel af begge dele.
  2. Sørg for at din hest opholder sig i et tørt miljø. Både på folden, i stalden og under træning. Ammoniak og mudder er hård ved huden på benene og giver en blød hud med tendens til sprækker. Hav løsningerne parat, hvis fugt ikke kan undgås. Sørg fx for at tørre hestens ben, så snart den kommer ind fra fold eller træning.
  3. Smør skorperne med Pastern Liquid. Denne lotion kan bruges både forbyggende og behandlende. Ved behandling bruges den dagligt, efter at området omhyggeligt er rengjort for snavs og jord.

 

Er du i tvivl om fodringen af din hest, så husk at vores rådgivning er gratis.

Du skal blot kontakte din lokale konsulent eller udfylde foderplansskemaet på vores hjemmeside.

 

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os