0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Urter – Hvad bidrager de med til hesten?

Urter kan være mange ting, men langt de fleste tænker straks på planter af forskellige slags, når ordet nævnes. Nogen urter er krydderurter fra køkkenet, andre urter stammer fra engen, bjergene, træer, blomster eller f.eks. også rødder fra specielle planter.

Gennem århundreder har vi haft kendskab til virkningerne af urter. Mennesket har brugt urter i lige så lang tid, som vi har eksisteret. Til at begynde med er deres effekt opdaget ved tilfældigheder, observering og ved at prøve sig frem. Men i dag forskes der på området, og de kemiske forbindelser, der er i urterne, bliver isoleret. Det er faktisk sådan, mange medikamenter bliver produceret i dag.

Urter kan være mange ting, men langt de fleste tænker straks på planter af forskellige slags, når ordet nævnes. Nogen urter er krydderurter fra køkkenet, andre urter stammer fra engen, bjergene, træer, blomster eller f.eks. også rødder fra specielle planter.

Hver enkelt urt bidrager med hver deres effekt på hesten og dens stofskifte. Nogle gange er det en synenergieffekt, der giver effekten, andre gange er det nok med bare en enkelt urt. Videnskaben om, hvordan urterne skal kombineres, er stor, og er noget som skal overlades til eksperter på området.

Urterne bidrager på forskellige måder som næringsmidler og smagsstoffer. Det der virker, er deres indhold af de såkaldte sekundære plantestoffer, f.eks. bitterstoffer, flavonoider, garvestoffer, slimstoffer, æteriske olier og meget mere. Hver især påvirker disse stoffer hestens stofskifte forskelligt. Urterne indeholder dog sjældent alle disse stoffer på en gang. Mange urter specialiserer sig i ét stof og får derfor en helt bestemt virkning i kroppen på hesten. Typisk er disse forbindelser plantens forsvarsmekanisme imod sygdom, andre planter, insekter eller dyr.

Bitterstofferne er karakteriseret ved deres bitre smag. De forekommer hos rigtig mange forskellige planter og er primært med til at stimulere fordøjelsen og appetitten ved at øge udskillelsen af fordøjelsesenzymer og f.eks. spyt.

Flavonoiderne er faktisk farvestoffer fra planterne og typisk at finde i en højere koncentration i høje planter frem for lave planter.  Flavonoiderne virker alle sammen som antioxidanter. Disse fremmer f.eks. C-vitaminets virkning og støtter dermed op omkring cellebeskyttelse flere steder i kroppen, især levercellerne.

Garvestofferne er vandopløselige og blev tidligere brugt til garvning af læder. Deraf deres navn. Under garvestoffer hører tanniner, som efterhånden er et kendt virkemiddel i hestefoder. Garvestoffer findes stort set i alle planter, og disse virker styrkende på blandt andet tarmens slimhinder og arbejder derfor positivt for fordøjelsen.

De æteriske olier er flygtige, stærkt duftende og fedtopløselige. De kan bestå af over 50 bestanddele. Da de er fedtopløselige, optages de godt i tarmen og har nemt ved at blive transporteret over cellernes væg til deres bestemmelsessted. De er blandt andet kendt for at fremme appetitten og dermed have positiv indflydelse på fordøjelsen ved at virke vinddrivende og beroligende.

Slimstoffernes opgave er at opsuge vand og binde affaldsstoffer i tarmen og derved beskytte slimhinden imod skader.

Så urterne bidrager altså med mange forskellige stoffer, som på hver deres måde har en god indvirkning på hestens krop i et eller andet omfang.

Nogen af de urter, som St. Hippolyt bruger i stor stil i produkterne, er f.eks.:

  • Pebermynte, der virker appetitstimulerende
  • Fennikel fremmer fordøjelsen og virker vinddrivende
  • Sortkommen styrker immunforsvaret
  • Anisfrø stimulerer dannelsen af mælk, letter fordøjelsen og beskytter slimhinderne i luftvejene
  • Timian er især velegnet til luftvejsudfordringer, da den styrker slimhinden
  • Rosmarin stimulerer fordøjelsen, nervesystemet og kredsløbet
  • Kamille fremmer en god fordøjelse og virker afslappende
  • Ingefær virker slimdrivende og har antioxidantegenskaber

 

Det skal dog siges, at der desværre ikke findes meget forskning omkring urternes virkning på heste.  Den eksisterende forskning har primært været henvendt mod mennesker.  Men i langt de fleste tilfælde så virker urterne dog ligeså hos heste.

Desuden skal man være opmærksom på, at flere urter er klassificeret som forbudte stoffer ifølge FEI. FEI advarer derfor atleter, undervisere, grooms og dyrlæger mod brugen af urter, hvis ingredienser og kvantitative analyse ikke er kendt i detaljer.

Det er derfor altid bedre at købe produkter fra velrenommerede virksomheder, der forsker i deres produkter på den art, det er beregnet til – i dette tilfælde heste.

Kilder

  • Urteapotekeren af Frits Wolder
    Hestens lægeplanteleksikon af Hilary Page Self
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os