0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Fodring med hestens luftveje i tankerne

Der er mange faktorer, som kan påvirke hestens immunforsvar herunder bl.a. miljø og fodring samt hestens generelle sundhedsstatus.
Skrevet af
Hippolyt

Hesten luftveje er et af de mest udsatte organer i hestens krop, da fremmede stoffer har let adgang til kroppens slimhinder og derved har adgang ind i kroppen. Det er også her hestens første forsvar skal forhindre indtrængen fra uønskede stoffer, bakterier eller virus. Det er derfor vigtigt, at hestens omgivelser er gode rent hygiejnisk, men også at hestens immunforsvar er stærkt.

Der er mange faktorer, som kan påvirke hestens immunforsvar herunder bl.a. miljø og fodring samt hestens generelle sundhedsstatus.
Luftvejsudfordringer kan blive et stort problem for hesten både i forhold til præstation, men også i forhold til almen velvære. I værste fald kan det på sigt udvikle sig til astma.

Mild astma har vist sig at påvirke op til 70 % af hestepopulationen og rammer også unge heste! [1]

Astma og allergi

Allergisk relateret astma er en af de mere almindelige former for astma hos mennesker, og er ofte associeret med at nogen i familien også har astma – altså en genetisk faktor- eller at der opstår andre allergisymptomer, som f.eks. eksem eller fordøjelsesproblemer på grund af fødevareallergi.

Der findes også allergi hos heste, men hvorvidt foderallergi er et begreb, som eksisterer hos heste diskuteres stadig. Tests er mulige at udføre, men hvorvidt der er tilstrækkelig videnskabelig evidens er endnu ikke afklaret.

Heste kan have støvallergi eller svampeallergi, hvis f.eks. de får grovfoder af meget dårlig hygiejnisk kvalitet. Her er der ofte tale om skimmelsvampe, som kan være meget skadelig for hestens immunsystem samt forårsage fertilitets- og luftvejsudfordringer.

Antioxidanter

Heste med luftvejsudfordringer har ofte øget oxidativt stress i cellerne omkring luftvejene på grund af et øget antal af frie radikaler. Frie radikaler opstår i forbindelse med cellernes energiprocesser og er meget ustabile. Da de er så ustabile, vil de gerne stabilisere sig, og dette gør de ved at koble sig på et stof eller en celle, som i den proces bliver ødelagt (oxideret). Antioxidanterne fanger den frie elektron eller hele radikalet, så den ikke kan skade kroppens væv.

Vitamin C er et stærk antioxidant, og denne er hesten selv under normale omstændigheder i stand til at producere i tilstrækkelig grad. Dog kan det ske at hesten har et højt forbrug af anitoxidanter, og dermed vil egenproduktionen af vitamin C også være i underskud.
Studier har vist at heste med luftvejsudfordringer i højere grad er ramt af oxidativt stress, og det er også bevist, at de har et lavere niveau af vitamin C i kroppen [2]. Tildeling af vitamin C-tilskud kan derfor være en god idé til heste med luftvejsudfordringer.

Urter

Der findes ikke mange studier vedr. heste og urter, som understøtter behandling af heste med luftvejsudfordringer. De der findes viser potentiale for, at urter kan anvendes understøttende i forhold til at lette hestens luftveje, specielt i forhold til at opnå friere luftveje og understøtte immunforsvaret (antallet af makrofager) i hestens luftveje [3].

Makrofager er en af immunsystemets celletyper, som er i stand til at nedbryde skadelige mikroorganismer, fremmede stoffer eller beskadigede celler og væv. Makrofager fremmer helingsprocesser. Hvor effektivt urter virker rent klinisk er veldokumenteret hos mennesker med astma [3]. Her bliver der lagt vægt på, at urter både indeholder flavonoider samt essentielle olier [3].

Flavonoider er et stof, som findes i planter, og som har den primære opgave at beskytte planten. Der findes et meget stort antal af flavonoider, og de har alle forskellige funktioner, og de studier der er lavet, viser at de har antioxidantiske egenskaber [4]

De urter som oftest omtales i forhold til at understøtte luftvejsudfordringer:

  • Hvidløg (Allium sativum), antibiotisk, desinficerende og blodrensende, brugt mod kroniske hostesygdomme og allergi.
  • Mynte (Mentha), fordøjelsesfremmende, beroligende, krampestillende og hostelindrende
  • Langcetvejbred (Plantago lanceolate), Slimløsende egenskaber afspænding af luftveje (vigtig hosteurt)
  • Sortkommen (Nigella sativa) antiinflammatorisk, smertelindrende, krampestillende og bronkieudvidende
  • Følfod (Tussilago farfara) mod tør irritationshoste, -stimulerer tynd slimdannelse ved tør hoste
  • Almindelig kransburre (Marrubium vulgare) slimløsende, slimdrivende og antiinflammatorisk
  • Feberhjortetrøst (Eupatorium perfoliatum L.) stærk immunstyrkende urt
  • Anis (Pimpinella anisum) løsner op for spændinger i den glatte muskulatur omkring fordøjelse og luftveje, virker krampestillende og slimløsende i bronkierne

Generel fodring

Fodring af en hest med luftvejsudfordringer afhænger helt af årsagen. Så det er svært at omtale fodring i generelle termer. Men noget kan der gøres, og for heste med luftvejsudfordringer gælder det altid at fodre hesten så støvfrit som muligt.

Dette kan for nogle heste betyde, at krybbefoderet skal være vådt eller måske ikke indeholde for mange små fibertyper, der kan genere luftvejene. Dette kan f.eks. være snittet lucerne eller snittet hø, som på trods af en meget fin forarbejdning samt høj hygiejnisk kvalitet, stadig har små fibre som hesten kan indånde under måltidet.

Derudover kan et skift fra hø til wrap også være en god idé, da wrap har et højere vandindhold end hø og derfor ofte støver mindre. Der er dog ingen garanti for, at wrap ikke støver, hvis det er af en dårlig hygiejnisk kvalitet. At vande hø eller wrap anbefales ikke, da studier viser, at vandet hø eller wrap giver optimale betingelser for bakterier og svampe i grovfoderet, som kun forringer den hygiejniske kvalitet. Derudover så forringes den næringsmæssige kvalitet også da vigtige næringsstoffer vandes ud.

Vitaminer og mineraler og andre antioxidanter er vigtige elementer i hestens immunforsvar, og derfor kan det også være godt at have en optimeret foderplan til hesten, hvor der er ekstra fokus på immunforsvaret.

Har hesten i forvejen et belastet system, så vil der helt generelt være et øget behov for mineraler og antioxidanter. Urter er et område, hvor der ikke er lavet meget direkte målinger på heste, men det er lavet på andre dyrearter og mennesker og det virker lovende af den årsag, at det kan være en god idé at udvælge specifikke luftvejsunderstøttende urter eller produkter, som er lavet til at understøtte luftvejene.

Referencer

  • [1] S. Bond, »Upper and lower respiratory tract microbiota in horses: bacterial communities associated with health and mild asthma (inflammatory airway disease) and effects of dexamthasone,« BMC Microbiology, p. 17: 184, 2017.
  • [2] C. Deaton, »Antioxidant supplementation in horses affected by recurrent airway obstruction,« J. Nutr., pp. 134:2065S-2067S, 2004.
  • [3] W. Pearson, »Pilot study investigating the ability of a herbal composite to alleviate clinical signs of respiratory dysfunction in horses with recurrent airway obstruction,« The Canadian journal of Veterinary Research, pp. 71:145-151, 2007.
  • [4] R. J. Nijveldt, »Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications,« Am J Clin Nutr, pp. 74:418-425, 2001.
Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
St. Hippolyt Hørfrø
Hørfrø: Ret slimet!

I maven beskytter slimhinden mavesækkens vægge mod mavesyre. I tarmen danner slimen kontakten med tarmmikrobiomet og er involveret i tarmepitelets barrierefunktion, og passivt er det en del af den tarmassocierede immunregulering. Slim letter også passage og udskillelse af tarmindholdet.

Læs indlæg
St. Hippolyt Liposomal indkapsling
St. Hippolyt LIQUIDs med liposomal indkapsling

Fuldspektret omdannelse af planter – Udover vitaminer og mineraler gøres naturlige plantestoffer også mere tilgængelige ved at åbne plantecellevæggene ved hjælp af en metode kaldet kavitation, hvor man med tryk frigiver plantestofferne. De sundhedsfremmende egenskaber ved fx urter og krydderier udnyttes bedre, og plantestofferne bruges på en ressourcebesparende måde.

Læs indlæg
St. Hippolyt
Hvornår er min hest for tynd?

Genetik og hestens stofskifte bestemmer tilvæksten af kropsmasse. Stofskiftet afgør, hvor hurtigt kroppen forbrænder energien. Et langsomt stofskifte kan fungere med lidt energi, og omvendt vil et hurtigt stofskifte kræve mere energi for at fungere korrekt. I overensstemmelse med de enkelte racers arvemæssige anlæg har f.eks. fuldblodsheste behov for mere foder end koldblodsheste for at bevare figuren.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os