0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Insektspray – hvad virker egentlig?

Ofte bruges der en kombination af forskellige æteriske olier som lavendel-, citronella-, citroneukalyptus- og tea tree olie. Det er dog vigtigt at nævne, at insekterne bruger deres lugtesans, så afskrækkelsesmidler vil ikke have effekt på insekter som klæg, der ikke har en lugtesans.

Sommeren er en dejlig tid. Vi holder af varmen, de lyse nætter og de dejlige sommerfolde. MEN – sommeren bringer også insekter, og de kan være en stor plage for hestene og os selv. Både på folden, men bestemt også under rideturen.

 

Der er mange løsninger: dækkener, spray, foldtid om natten, løsdriftstalde, hvor hestene selv kan gå ind i den værste tid og meget andet.

Tit føles det som om, at insektdækkenet er eneste løsning. Men på varme dage kan det blive meget varmt for hesten at have på. Desuden skal pasformen på dækkenet være god, så hesten ikke oplever trykninger og slid.

Vi har derfor undersøgt, hvilke stoffer i insektspray, der er bekræftet via forskning, som rent faktisk virker afskrækkende på visse insekter.

Det har været et svært arbejde, da det typisk kun er én type insekter de forskellige stoffer er testet overfor.

Samtidig skal vi huske at skelne imellem afskrækkelsesmidler og bekæmpelsesmidler. Bekæmpelsesmidler virker ved, at insekterne rører/bidder og får midlet på sig, hvorefter de dør. Afskrækkelsesmidler virker ved, at insekterne ikke har lyst til at lande på hesten.

Vi vælger her at have fokus på afskrækkelsesmidlerne. Ofte bruges der en kombination af forskellige æteriske olier som lavendel-, citronella-, citroneukalyptus- og tea tree olie. Det er dog vigtigt at nævne, at insekterne bruger deres lugtesans, så afskrækkelsesmidler vil ikke have effekt på insekter som klæg, der ikke har en lugtesans. Nogle af afskrækkelsesmidlerne er også blevet testet for deres evne til at slå insekterne ihjel.

 

Lavendelolie

er blandt andet testet for det, du kender som almindelige fluer i hestestalde (Musca domestica L og Chrysomya albiceps Wiedemann).[1] Testen viste, at det er stoffet linalool fra lavendel, som har en effekt. Faktisk havde det en dræbende effekt på både voksne fluer og larver ved en koncentration på 2,5 %!

I et andet forsøg blev linalool testet overfor myg![2] Her blev de æteriske oliers effekter testet i stearinlys og i forskellige diffusere. Man så, at linalool afskrækkede væsentlig flere myg end i kontroltesten. Og stoffet var mere aktivt i diffusere end i lys. Faktisk afviste linalool myg med hele 93 %!

Samme undersøgelse undersøgte citronellaolie, og her så man, at diffusere placeret 6 meter fra myggefælder afviste hun-myg med op til 22 %. Ved at placere diffusere endnu tættere på sås en endnu større afvisningsgrad! Men den generelle afvisningsprocent lå på ca. 68 %.

 

Citroneukalyptusolie

er også undersøgt i en række forsøg, hvor der tydeligt ses en insektafvisende effekt over for myg og andre insekter[3]. De indholdsstoffer i olien, som primært lå til grund for virkningen er 1,8-cineol, citronella, linalool, α-pinen og γ-terpinen. Altså er der en del af virkningsstofferne, som går igen fra de enkelte æteriske olier.

 

Tea tree-olie

er også undersøgt overfor de mest almindelige fluer i en hestestald (Haematobia irritans og Musca domestica).[4] Her blev der testet koncentrationer op til 5,0 %, som faktisk var i stand til at dræbe fluerne med effektivitet efter 12 timers eksponering. Tea tree-olies afskrækkende effekt blev også testet på Holsteiner-køer. Her sås, at der var en afskrækkende effekt på 61,6 % i helt op til 24 timer!

 

Konklusionen bliver,

at de æteriske olier ikke afviser insekterne 100 %, men reducerer kraftigt byrden og dermed plagen! Nogle af olierne har endda i stor koncentration desuden en bekæmpende effekt.

 

Insektspray med de korrekte indholdsstoffer kan derfor være en god hjælp i kampen mod den værste insektbyrde.

Det er dog vigtigt, at de bruges korrekt. Insektspray skal bruges i de perioder af døgnet, hvor insekterne er mest aktive. Og regner det, skal hestene sprayes oftere, da insektsprayen vaskes af.

 

Vil du vide, hvilke insektspray vi har i sortimentet og hvordan du bruger dem? Så kontakt os endelig for en nærmere snak.

 

[1] In vitro Safety and Efficacy of Lavender Essential Oil (Lamiales: Lamiaceae) as an Insecticide Against Houseflies (Diptera: Muscidae) and Blowflies (Diptera: Calliphoridae), Luciana F Cossetin, Eduarda Maria T Santi, Jocelene F Cossetin, Janaína B Dillmann, Matheus D Baldissera, Quelen I Garlet, Tiago P de Souza, Luiza Loebens, Berta M Heinzmann, Michel M Machado, Journal of Economic Entomology, Volume 111, Issue 4, August 2018, Pages 1974–1982,

[2] Efficacy of the botanical repellents geraniol, linalool, and citronella against mosquitoes, Günter C. Müller, Amy Junnila, Jerry Butler, Vassiliy D. Kravchenko, Edita E. Revay, Robert W. Weiss, Yosef Schlein, Journal of Vector Ecology, 10 July 2009

[3] Eucalyptus essential oil as a natural pesticide, Daizy R. Batish, Harminder Pal Singh, Ravinder Kumar Kohli, Shalinder Kaur, Forest Ecology and Management, Volume 256, Issue 12, 10 December 2008, Pages 2166-2174

[4] Insecticidal and repellent effects of tea tree and andiroba oils on flies associated with livestock, V Klauck 1, R Pazinato, L M Stefani, R C Santos, R A Vaucher, M D Baldissera, R Raffin, A Boligon, M Athayde, D Baretta, G Machado, A S DA Silva, Med Vet Entomol. 2014 Aug:28 Suppl 1:33-9. doi: 10.1111/mve.12078.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os