0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hvilket hestefoder skal jeg vælge til min hest?

Heste er såkaldte browsende græssere, det vil sige at de lever af græs, urter, bark, blomster, buske og andet fiberholdigt materiale i naturen. Dette finder de i deres daglige lange vandring rundt i et steppelandskab, hvor føden er sparsom.

Vi starter først med at svare på det grundlæggende spørgsmål:

Hvad spiser heste fra naturens side?

Heste er såkaldte browsende græssere, det vil sige at de lever af græs, urter, bark, blomster, buske og andet fiberholdigt materiale i naturen. Dette finder de i deres daglige lange vandring rundt i et steppelandskab, hvor føden er sparsom. Heste er derfor skabt til at æde op til 18 timer i døgnet.

Det er det hestens tarmsystem er indrettet til, også selvom hesten er blevet gjort tam og vi har avlet på den i mange år. Blandt andet ser vi en konstant produktion af mavesyre og kun en produktion af spyt når hesten tygger. Dette er en væsentlig forskel fra fordøjelsen hos mennesket.

Derfor er det meget vigtigt, at hesten får tilført tilstrækkelig fiber og dermed tyggetid i sin daglige fodring, for at vedligeholde sit sarte tarmsystem.

Den moderne hest, skal derfor primært spise græs og de konserverede udgaver hø og wrap, som dog især er et vinterfoderemne.

Forskningen foreskriver: For at opretholde et velfungerende tarmsystem, skal din hest have et indtag af græs/hø/wrap på minimum 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest pr. dag. Er hesten overvægtig og skal tabe sig, kan 1/3 af denne mængde skiftes ud med mere ufordøjelige fibertyper som fx en god halm. Samtidig skal hesten have en minimumstyggetid på 8 timer dagligt.

 

Hvilket hestefoder skal jeg vælge til min hest?

Dette er altid det store spørgsmål og det er desværre svært at give et klart svar.

Det afhænger nemlig at det græs/hø/wrap, som din hest indtager, samt hvad det er for en hest du ejer, hvad den laver og om den har særlige udfordringer.

Vi kan starte med at kigge lidt på typen af hest.

En udvokset hest, som ikke arbejder under rytter dagligt (vedligehold), men blot går på fold og hygger sig med vennerne skal typisk blot have dækket de mangler, som der er i græs/hø/wrap. Her skal dit fokus være på at vælge gode vitaminer og mineraler af en naturlig oprindelse.

Men en ung hest under 2 år, skal vokse sig stor og stærk. Indtil hestens 2-års fødselsdag sker 90 % af væksten. Der vil derfor være behov for mere energi, protein og mineraler, end hos den udvoksede hest. Her vil det være relevant at kigge på et såkaldt føl/plagefoder, hvor der både er fokus på godt kvalitetsprotein og masser af nemt optagelige mineraler.

Hesten i dagligt arbejde, vil skulle have et foder, som har et højere indhold af protein, energi og mineraler end hesten i vedligehold, dog afhængig af analysen på det givne græs/hø/wrap. Hvis der er mangel på protein heri, vil denne hestetype også skulle have et proteinfoder tildelt, da musklerne forbruger dette næringsstof.

Grundlæggende arbejdes der med to forskellige normer for hestens behov. Disse er fastsat af The National Research Council (NRC) og Kentucky Equine Research (KER).

NRC-normerne er minimumsnormer, og KER anses for at være optimalnormer, derfor ligger KER’s normer højere end NRC’s normer.

Minimumsnormerne fortæller, hvor lidt af de enkelte næringsstoffer hesten kan få og stadig være sund og rask, hvorimod optimalnormerne fortæller, hvor meget en gennemsnitshest bør få for at fungere helt optimalt.

 

Det er derfor vigtigt at du som hesteejer stiller dig selv disse spørgsmål:

 

Hvor gammel er min hest?

 

Hvilket køn har min hest?

  • Er det en drægtig eller lakterende hoppe?
  • Avlshingst?
  • Vallak?

 

Er min hest tyk eller tynd?

  • Er ribbenene synlige?
  • Eller skal du trykke hårdt for at mærke dem?

 

Hvordan er min hest opstaldet?

  • Primært boks?
  • Boks med meget foldtid?
    • Græs eller jordfold?
  • Løsdrift?

 

Hvad laver min hest?

  • Hygger den på folden med vennerne?
  • Er det ridning 4 gange om ugen?
  • Træner du måske endda 7 gange om ugen i en bestemt disciplin og med et mål for øje?
  • Eller bruger du din hest til væddeløb?

 

Hvilken race er din hest?

  • Nøjsom ponyrace
  • Varmblod
  • Fuldblod

 

Hvad får min hest af græs/hø/wrap/halm?

  • Antal kg om dagen?
  • Fordelt over hvor mange gange?

 

Har min hest nogle udfordringer, som kræver et specielt fokus i fodringen?

  • FX med maveslimhinden, stofskiftet, huden, fordøjelsen, dårlige hove eller andet?

 

Hvor meget vejer min hest?

  • Dette kan være svært at afgøre og et vægtmålebånd kan være til en hjælp.
  • Det er dog optimalvægten der skal forsøges at findes

 

Med svar på disse spørgsmål, bliver det noget nemmere at finde det korrekte hestefoder til din hest. Vores konsulentteam hjælper dig gerne med at vælge det rigtige hestefoder til din hest, men de vil også meget gerne have disse oplysninger til hjælp.

Du kan bestille en foderplan lige her:

Hvis du medsender en grovfoderanalyse, vil konsulenterne lægge en foderplan til din hest i foderprogrammet PC-horse. Dette program tager udgangspunkt i NRC-normen.

 

Hvor meget foder skal min hest have?

Dette spørgsmål er rimelig simpelt, når du har valgt hvilket hestefoder din hest skal have.

På alt vores basis-hestefoder, som du finder her (link), er der under foderguiden skrevet det antal gram hesten skal have tildelt pr. 100 kg hest pr. dag for at være dækket korrekt med vitaminer og mineraler. Det er derfor hestens vægt er et vigtigt parameter, når der skal findes hestefoder.

Doseringen er skrevet i intervaller fra fx 100-200 g pr. 100 kg hest pr. dag. Om din hest skal have den høje dosis eller den lave dosis afhænger af, hvor meget den arbejder og hvilket huld den står i.

Går hesten på folden og hygger sig og er i godt huld, skal du gå efter den lave dosering. Er hesten lidt til den tynde side, eller arbejder meget, vælger du den høje dosering.

 

Hvordan opbevarer jeg hestefoder korrekt?

Du har nu valgt hvilket hestefoder din hest skal have, udregnet mængden og fundet ud af hvor få sække du skal bruge om måneden. Det handler nu om at få det opbevaret korrekt, således der ikke går mus eller andre dyr i foderet, så det skal kasseres.

Vores anbefaling er at sætte sækken ned i en rengjort fodertønde, med tætsluttende låg. Fodertønden rengøres med eddikevand både indvendigt og udvendigt mellem hver sæk.

Herved kan mus og rotter ikke komme til foderet og du opretholder den bedst mulige hygiejne omkring foderet.

St. Hippolyts fodersække er fremstillet til at opbevare foderet i, mens sækken langsomt tømmes, efterhånden som hesten spiser indholdet.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os