For at en avler kan tale om avlssucces og levere gode føl skal rammebetingelserne optimeres ligesom den passende genetik skal være til stede.
Ud over optimale forhold i hesteholdet spiller en tilpasset fodring en afgørende rolle for avlshoppers og hingstes frugtbarhed. Det er bevist, at en ubalanceret næringsstoftilførsel kan påvirke avlsarbejdet.
Hoppens optimale næringstilførsel har en arvelig indflydelse på føllets senere udvikling, da moderens næringsstoftilførsel styrer den fysiske udvikling af nogle af føllets gener.
Derfor skal fodringen af avlshoppen allerede tilpasses et par uger før den planlagte bedækning.
Fodring af avlshingste
Fodring af hingste som bedækker
Mange avlshingste skal kunne holde til en dobbeltbelastning: Deres præstation udfordres ikke kun af deres bedækningsindsats men også af deres sportspræstationer. Også den unge hingst, der stadig vokser og måske også er et kåringsemne, har særlige behov, når det kommer til den daglig fodring. For mikronæringsstofforsyningen betyder det, at hingsteejeren skal sikre en rigelig tilførsel. Ikke kun styrke, udholdenhed og præstation, men også sædmængde og -kvalitet er blandt andet afhængig af en optimal næringsstofforsyning. Sædkvaliteten fremmes af cellebyggesten (nukleotider) og antioxidanter som A og E-vitamin samt de essentielle aminosyrer lysin og methionin. Desuden bidrager omega-3 fedtsyrer fra oliefrø til sædcellernes bevægelighed.
Til belastede hingste og til kåringsforberedelse anbefaler vi High Performer og MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Mineralien-Nordic.
Fodring af avlshopper
Avlshoppens forberedelse til bedækning
Inden bedækning skal avlshoppen være i en optimal fysisk tilstand og have en god kondition. Dette er en forudsætning for let befrugtning og efterfølgende god drægtighed, foling og laktation. Ud over dårlige forhold og stress fører overvægt og mangelfuld næringsstofforsyning til cyklus- og fertilitetsforstyrrelser. Med hensyn til næringsstofforsyningen fremhæves beta-caroten og E-vitamin, da de er involveret i udviklingen af follikel og æg og fremmer normal brunstudvikling. Derudover er beta-caroten og zink involveret i dannelsen af fertilitetshormoner.
For at forbedre avlshoppers fertilitet anbefaler vi Beta-Carotin Mare-Y-Mix, High Performer, MicroVital eller Gemüse-Kräuter-Minaralien Nordic.
Fodring af avlshoppe i 1. til 8. drægtighedsmåned
Hestens drægtighedsperiode er i gennemsnit 336 (323-350) dage og er i høj grad relateret til fodring og næringsoptag. Hvis tilførslen af energi og næringsstoffer er utilstrækkelig, er drægtigheden særligt udsat i de første måneder. Hvis forsyningsmanglerne er for alvorlige, kan det i værste tilfælde ske, at drægtigheden afbrydes. Derfor bør næringsstofferne være af høj kvalitet og tildelingen behovsbaseret i denne tid. Overfodring eller fedme hos hoppen bør også undgås, da dette kan føre til komplikationer under fødslen.
Udover en tilpasset fodring anbefales tilstrækkelig motion i det fri. Undgå stress og store anstrengelser!
Vi anbefaler EquiLac Nordic. Struktur-E eller Hesta Mix Müsli er også en mulighed i denne periode.
Til nøjsomme hopper anbefaler vi EquiGard Nordic Müsli eller EquiGard Nordic Pellets, Hesta Mix Nordic Light Energy eller NaturMüsli Easy Breeder.
Fodring af avlshoppen fra den 8. drægtighedsmåned
Fosterets vækst er eksponentiel, men den højeste vækstrate er forventet i den sidste tredjedel af drægtigheden. Senest fra denne periode bør der suppleres med et avlshoppefoder specielt tilpasset behovene. Senest omkring ottende drægtighedsmåned skiftes hoppen gradvist fra sit hidtidige krybbefoder til et særligt avlshoppefoder, fordi det er her, den største vækst i fosteret begynder. For hoppen er forsyningen i den sidste tredjedel af drægtigheden og under den efterfølgende laktation af særlig betydning, så drægtighed, foling og mælkeproduktion kan forløbe smidigt. Ved hopper fra konkurrencesport og ældre avlshopper skal der tages hensyn til de yderligere næringsstofbehov på grund af sportspræstationer og alder!
På grund af fosterets øgede vækst i de sidste tre måneder af drægtigheden øges hoppens behov for calcium og fosfor også, da mineralerne lagres i skelettet på det ufødte føl. Mangelfuld forsyning af calcium med omkring 50 % af det faktiske behov, kan reducere føllets fødselsvægt med 15 %. Hoppens proteinbehov øges også på grund af den udtalte proteinsætning i musklerne under fosterets vævsudvikling.
Desuden bestemmes fosterets udvikling og vitalitet af en passende tilførsel af kobber, selen og jod. Og da føllet ikke har reserver af A- og E-vitamin i kroppen på fødselstidspunktet, skal disse tilføres gennem hoppens mælk og dermed stilles hoppen til rådighed i foderet. Derfor bør forsyningen af mineraler og vitaminer sikres under drægtigheden.
Før folingen
En til to uger før og efter fødslen hjælper tilskudsfoderet Makor med at aflaste og løsne musklerne ligesom det understøtter muskelanstrengelse. Makor leverer højt biotilgængelige magnesiumkomponenter og naturligt E-vitamin. Magnesium styrer muskelfunktion og energiomsætning. E-vitamin forbedrer tilførslen af ilt til cellerne. Især i perioder med høj fysisk og psykisk stress, såsom foling, øges behovet for disse næringsstoffer.
Mange avlere oplever at hoppen har nedsat appetit på grovfoder op til folingen. Det anses at være en naturlig reaktion fra hoppens side. Her kan der med fordel suppleres med et par portioner letfordøjeligt mash. Derved vil fordøjelseskanalen heller ikke være helt fyldt på folingstidspunktet.
Efter folingen
Et mashmåltid er ideelt til hoppen umiddelbart efter folingen. Mashen styrker hoppen efter fødslens strabadser, understøtter tarmfunktionen og sikrer hurtig væsketilførsel. Hoppens kraftfoderration skal være moderat de første dage efter fødslen for ikke at stimulere mælkeproduktionen for meget. I de første to dage drikker føl stadig relativt lidt – en for stor fodermængde kan føre til diarré. Mash (Irish Mash eller Glyx-Mash) er også her ideel som et måltid til at lindre fordøjelseskanalen, det er tillige velsmagende og giver væske.
Hoppens appetit og adfærd samt føllets tilstand skal nøje observeres. Foderet kan derved hurtigt justeres.
Laktation
Den højeste mælkeydelse kan forventes omkring den anden måned af laktationen. Utilstrækkeligt energi- og næringsindtag kan reducere hoppens mælkeydelse. Mangel på essentielle aminosyrer påvirker også proteinindholdet i hoppemælken, hvilket igen kan have en negativ indflydelse på føllets udvikling. Der er tilmed risiko for, at hoppen taber sig på grund af overdreven frigørelse af kroppens egne reserver. For at forhindre dette bør avlshoppens foderration varieres afhængig af mælkeydelsen og om nødvendigt øges. Græsning bør absolut være muligt, for adgang til frisk græs, frisk luft og masser af motion understøtter omsorg og trivsel hos hoppe og føl.
Fra 5. laktationsmåned reduceres avlshoppefoderet gradvist. Hoppen kan skiftes tilbage til det tidligere brugte kraftfoder.
Produkter til avl og opdræt findes under Avl. Her kan du vælge produkter designet til forskellige hestes behov.
Du er også altid velkommen til at kontakte en rådgivningskonsulent.
Kilde: st-hippolyt.de/wissen