Foderguide Nøjsomme heste

Foder med fokus på fiberindholdet

Nøjsomme heste kan blandt andet beskrives som heste, der er mere energieffektive end ikke nøjsomme heste. Dette betyder, at de udnytter energien i foderet bedre og derfor behøver mindre energi til at arbejde. At fodre en nøjsom hest stiller derfor også krav til kreativiteten og at finde råvarer, som er fiberholdige med mindre energi uden at gå på kompromis med diversitet og alsidighed til hestens fordøjelse og tarmflora. Ofte vil der være en tendens til at fodre nøjsomme heste med meget lidt foder, hvilket på sigt kan give problemer i forhold til stofskifte og fordøjelse, samt at hesten potentielt kan udvikle fordøjelsesproblemer, fordi den så i stedet æder sand, træværk eller andet den kan finde. Nøjsomme heste har brug for præcis lige så mange fibre til fordøjelsen, som ikke nøjsomme heste og derfor skal de fortsat have min 1,5 kg tørstof pr 100kg hest pr dag. Her er det så ydermere vigtigt, at der er styr på analysen, så energi og sukkerindholdet ikke er for højt og proteinindholdet ikke bliver for lavt. Det er muskulaturen, der holder forbrændingen oppe, og derfor er det fortsat vigtigt, at denne type hest får de rigtige næringsstoffer til musklerne og at de bliver brugt dagligt.

Med hensyn til krybbefoderet, så er det vigtigt, at der er fokus på fiberindholdet, samt at sukker og stivelse ikke bliver for højt også. At fjerne sukker og stivelse fra en diæt er hverken muligt eller sundhedsmæssigt forsvarligt, da hestens muskler, organer samt hjernen er afhængig af sukkerstoffer for at kunne fungere optimalt. Men at reducere det er en rigtig god idé, da det ikke altid er muligt at reducere den mængde sukker hesten får fra grovfoderet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at grovfoderet typisk leverer mellem 10 og 20 gange så meget sukker dagligt til hesten end f.eks. Equigard eller NaturMüsli SOLO gør. 

Equigard og NaturMüsli SOLO er begge kraftfoder med lavt indhold af sukker og stivelse, hvilket gør dem velegnede til nøjsomme heste. Equigard er dog mere velegnet til heste, som behøver at gå ned i vægt og tabe sig. Har du en nøjsom hest, som arbejder hver dag og derfor har brug for energien til arbejdet, så anbefaler vi her NaturMüsli SOLO, NaturMüsli med Urter samt HestaMix Classic, hvor de to sidstnævnte har en lav udfodringsmængde, hvor hesten er dækket ind på vitaminer og mineraler på en meget lav udfodring.