Du synes måske overskriften lyder mærkelig. Men præstationshesten skal fodres forskelligt, alt efter hvilken type disciplin den deltager i.
Vi er enige om, at væddeløb fx er mere intensivt på kort tid, end distanceridning er. Derfor er det nødvendigt, at fodringen er tilpasset den disciplin, som hesten går.
Der er dog visse elementer, som er gældende for alle heste. Det første er, at basis af foderplanen indeholder den korrekte mængde stråfoder: Minimum 1,5 kg tørstof pr 100 kg hest og gerne mere, hvis hesten kan tåle det uden at blive for tyk.
Dernæst skal hesten dækkes med vitaminer, mineraler og protein svarende til den mængde arbejde, den udfører. Disse næringsstoffer skal gives i en højere mængde, end hvis hesten blot var en vedligeholdelseshest.
Men herefter ophører lighederne.
Hestesportsdiciplinerne
– eller måden hestene arbejder sig på – kan inddeles i, hvordan musklerne arbejder. Arbejder de hurtigt, som fx i væddeløb, eller arbejder de langsomt og vedholdende, som fx ved distance? Dressur-disciplinen og ofte også springning kombinerer de to måder at arbejde på. Derfor er det vigtigt at fodre de enkelte heste efter deres disciplin, så de får den rigtige energi at arbejde på.
Den hurtige energi
fås primært fra stivelsesrige produkter som forskellige typer korn. Stivelsen i de enkelte typer korn er forskellige både i mængde og opbygning. Den hurtige energi oplagrer hesten i musklernes glykogendepoter, så det er klar til at blive brugt. Glykogen og glukose kan omdannes anaerobt, altså uden ilt, hvilket kan ske meget hurtigt. Der dannes mælkesyre som affaldsstof, og ophobningen af mælkesyre er derfor stor. Dette kan nedsætte hestens udholdenhed betydelig, da hesten bliver træt og musklerne risikerer beskadigelse.
Den udholdende energi fås fra alle former for fibre: hø, wrap, lucerne, høcobs, roefibre og æblefibre. Den fås også fra olie fra fedtholdige frø. Fibrene kan være mere eller mindre fordøjelige, og dette kommer til udtryk i hestens energiniveau. Denne type energi forbrændes aerobt, hvilket kræver ilt. Der er stor effektivitet ved denne energiproduktion, men det tager lang tid. Ca. 12 gange så meget energi produceres der med aerob forbrænding end anaerob forbrænding. Her dannes næsten ikke mælkesyre, og det der dannes kan hurtigt omdannes og fjernes fra kroppen med udåndingsluften.
Hestens muskulatur vil altid vælge at forbrænde aerobt først, men når ilten i cellerne slipper op, vil musklerne gå over til at forbrænde anaerobt. Derfor er det vigtigt, at hesten altid får en lille mængde kulhydrat, så glykogendepoterne altid er fyldt op.
Udfører din hest udelukkende udholdenhedsarbejde eller meget lange ridt, som fx distanceridning, så skal du have fokus på en fiber og fedtbaseret fodring. Her er især NaturMüsli SOLO eller EquiGard Müsli velegnet alt efter huldet på din hest.
Arbejder din hest i en kombination af det hurtige og det udholdende arbejde, som det ofte sker i dressur, spring og military, skal der typisk være mere stivelse i fodringen end hos distancehesten. En kombination af fx NaturMüsli SOLO, Struktur-E eller Irish Mash kan være gode løsninger til disse heste. Men der er selvfølgelig individuelle forskelle, som fodringen skal tage hensyn til. Nogle dressurheste kan fx blive lidt for rolige, hvis ikke de får en vis mængde stivelse i fodringen, og det handler derfor om at prøve sig frem, for at finde den bedste løsning til præcis den hest, du står med.
Præsterer din hest stort set udelukkende ved hurtigt muskelarbejde, som det sker i hos galop- og travheste, så skal den have en vis mængde stivelse for at præstere optimalt. Fedt og fibre er dog stadig vigtige at have med, men den helt eksplosive energi, som skal bruges i de afgørende øjeblikke, kan kun komme fra stivelse. Produkter som Champions Claim og SuperCondition er rigtig gode til denne type heste.
Der er mange andre vigtige områder i fodring af præstationsheste end blot at give dem energi. De kan støttes på flere måder, herunder er tilførsel af elektrolytter vigtigt, da disse heste sveder meget.
Antioxidanter er også vigtige for muskelstofskiftet og disse kan du blive klogere på her:
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt fodrer din præstationshest?
Så kontakt os eller din lokale konsulent for en nærmere snak. Du kontakter os blot direkte eller udfylder foderplansskemaet på hjemmesiden, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.
Kilder
Luthersson, N., 2003. Den store foderbog. Brogaardens forlag.
Equine Applied and Clinical nutrition, 2013