0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Antioxidanternes rolle i muskelstofskiftet

Fra naturens hånd indeholder muskler en mængde antioxidative mekanismer, der reducerer den skadelige indvirkning af de frie radikaler. Disse antioxidative mekanismer i musklerne indeholder enzymer som superoxiddismutase (SOD), glutathion-peroxidase (GPX), katalase og mindre molekyler som E-vitamin, C-vitamin og sporstoffer (kobber, mangan, zink og selen).

Under fysisk arbejde sker der et drastisk fald af iltoptagelsen i skeletmuskulaturen. Til hurtig op- og afspænding af musklen er der behov for adenosintrifosfat (ATP), som er cellens energistof. Hos alle levende væsener bliver ATP produceret i mitochondrierne, der er cellernes kraftværk. Når cellerne ånder, forbruges der ilt til produktion af ATP.

 

Muskelceller bruger meget energi til at opfylde deres funktion, derfor indeholder de tusindvis af mitochondrier, der har behov for store mængder ilt. Under energiproduktionen bliver en lille del af ilten omdannet til små, høj-reaktive frie radikaler – også kaldet Reactive Oxygen Species (ROS). Hvis mitochondrierne ikke fungerer effektivt, bliver deres kapacitet til at producere energi reduceret, hvorved der opstår flere frie radikaler, der beskadiger cellerne. Produktionen af frie radikaler stiger under intensiv træning, ved overbelastninger og i løbet af aldringsprocessen.

 

Den skadelige effekt af de frie radikaler omfatter bl.a. ødelæggelse af cellelulære bestanddele og kan endda føre til celledød. For at modvirke disse skadelige effekter er kroppen udstyret med et afværgesystem, der bl.a. består af antioxidanter, vitaminer og enzymer. Når produktionen af frie radikaler er forhøjet under vedvarende træning, eller når forsvarsmekanismerne pga. mangelfuld ernæring eller medicinering er udfordret eller belastet, kan der opstå varige funktionsforstyrrelser eller skader.

 

Fra naturens hånd indeholder muskler en mængde antioxidative mekanismer, der reducerer den skadelige indvirkning af de frie radikaler. Disse antioxidative mekanismer i musklerne indeholder enzymer som superoxiddismutase (SOD), glutathion-peroxidase (GPX), katalase og mindre molekyler som E-vitamin, C-vitamin og sporstoffer (kobber, mangan, zink og selen).

 

Endogene enzymer spiller en multifunktionel rolle i beskyttelsen af musklerne mod de oxidative skader under træningen. De fungerer som radikalfangere, og en mangel på disse enzymer står i forbindelse med en lang række fysiologiske og biokemiske forstyrrelser. For at kunne danne disse enzymer har organismen behov for tilførsel af sporstoffer.

 

Organisk bundne sporstoffer er som bekendt den vigtigste byggesten, og det er netop årsagen til, at St. Hippolyts produkter indeholder organiske sporstoffer. Reguleringen af det oxidative afværgesystem som reaktion på en kontinuerlig træning er således ikke kun bestemt af indholdet af frie radikaler og den mitochondriale funktion men også af tilgængeligheden af sporstoffer i den konkrete fodring.

 

Tilførsel af visse antioxidative næringsstoffer forekommer derfor særdeles relevant især ved høje præstationskrav eller under konkurrencer.

 

Selen

Tilførsel af selen er afgørende vigtig for syntetisering af glutathion-peroxidase, der hos hesten er den vigtigste antioxidant. Studier viste, at en selenmangel forringer glutathion-peroxidaseaktiviteten med 80%, og den skadelige fedtoxidation i mitochondierne stiger.

 

E-vitamin

E-vitamin er allerede kendt som en naturlig antioxidant, der beskytter cellevæggene mod beskadigelse fra de frie radikaler. Sportsheste har behov for væsentligt mere E-vitamin end heste, der ikke arbejder så meget. Det er påvist, at normal supplering med E-vitamin og selen øger ydelsen og forbedrer immunforsvarets reaktioner.

 

C-vitamin

Endnu en nøgle til det oxidative forsvarssystem er C-vitamin, der har en dobbeltrolle: først og fremmest ved uskadeliggørelsen af frie radikaler og ved nydannelsen af E-vitamin. Derudover er der behov for C-vitamin i kollagensyntesen, hormonsyntesen, kalkindlagringen og kontrollen med histaminer. Derfor er disse vitaminer indeholdt i vores produkter SuperCondition og High Performer, hvor de signifikant understøtter forsyningen til mitochondriernes aktivitet.

 

Antioxidanter, hvad enten det er af kroppens egen produktion eller er tilført med ernæringen, spiller en afgørende rolle for kroppens beskyttelse mod de frie radikaler. Især under intensiv træning, konkurrencer eller i stress-situationer øges koncentrationen af frie radikaler i kroppen, hvorved behovet for tilførsel af tilstrækkeligt antioxidanter ligeledes øges.

 

Under disse forhold anbefaler vi den koncentrerede High Performer, der kan stimulere den naturlige produktion af antioxidanter. For at reducere de frie radikaler er det vigtigt at holde mitochondrierne i form. Det drejer sig især om muskelcellerne, hvor tusinder af mitochondrier skal tilvejebringe en stor mængde energi som brændstof til musklerne. En fodring, der har et højt indhold af naturlige vitaminer og sporstoffer, kan beskytte mitochondrierne og reducere de frie radikaler og derved forbedre hestens præstationsevne og livskvalitet.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os