0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Klid, salt og hørfrø til heste

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på heste. Effekter, som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende!

Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på heste. Effekter, som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.

I dag dykker vi ned i ingredienserne klid, salt og hørfrø til heste.

 

Klid

er det hårde ydre lag af kornet og er faktisk god til at rense ud i din hests tarm

Da klid er skallen fra kornet, fx fra hvede, så indeholder denne råvare et minimum af stivelse, men har til gengæld et meget højt fiberindhold.

Ud over, at denne fiber virker prebiotisk på din hests tarmflora, har den også en fantastisk egenskab, som en udrensende ingrediens.

Klid hjælper derfor din hest ved at eliminere affaldsstoffer og sikre en forbedret tarmpassage.

Det er derfor, at du finder et stort indhold af hvedeklid i Irish Mash, som netop virker udrensende og fordøjelsesfremmende.

 

Salt

Natriumklorid (altså almindeligt salt) er sammensat af et natriummolekyle og et klormolekyle, og disse er de primære elektrolytter i din hests blod og i væsken, som ligger udenfor cellerne.

Elektrolytter er ekstremt vigtige for hesten, da de har mange opgaver i dens krop. For eksempel regulerer elektrolytterne væske- og syre-basebalancen i kroppen. Natrium har betydning for de signaler, der sendes over cellevæggen, som opretholder en normal nerve- og muskelfunktion.

Nyrerne spiller en central rolle i forhold til regulering af elektrolytbalancen. Nogle elektrolytter tabes via gødningen, men de fleste udskilles med urinen. Nyrerne er i stand til meget effektivt at tilbageholde natrium, hvis hesten ikke får tilstrækkeligt via sit foder.

Det kan være svært at dække hestens natriumbehov, og derfor kan det være en god idé at give hesten adgang til en saltsten. Der er dog stor uenighed blandt eksperter om, hvorvidt hesten bliver dækket via saltsten. Nogle heste kan fint administrere at have en saltsten, hvorimod andre ikke kan og har spist den i løbet af en uge. Derudover findes der heste, som ikke bruger saltstenen, og derfor ikke får de nødvendige elektrolytter.

Det er derfor vigtigt, at du holder øje med din hests forbrug.

Hvis der skal tilsættes salt til foderet, anbefaler vi himalayasalt, da det ikke indeholder antiklumpningsmidler.

 

Hørfrø

er et af de mest benyttede frø til hestefodring.

Ud over loppefrøskaller er hørfrø den ingrediens, som giver mest slim i hestefoder, hørfrø (Linum usitatissimum). Hørfrø leverer ca. 7 %.

I kombination med vand danner hørfrø hurtigt meget slim og opfylder en række diætetiske formål hos heste.

Hvis man lader hørfrøet svulme op i vand inden fodring, kan slimen allerede udføre sin funktion i maven og beskytte mavevæggene mod mavesyre. Mange heste har gavn af det beskyttende slim i hørfrø, især heste, der er tilbøjelige til stress eller har en følsom mave, eller hvis de har maveirritationer.

Hvis hørfrøet kun skal være “aktivt” i den bageste tarmkanal, kan det uden problemer fodres tørt. Vandet i fordøjelseskanalen får hørfrøet til at svulme op og danne den eftertragtede slim. Der er ingen risiko for forstoppelse, fordi frøet er naturligt glat på grund af dets vandindhold.

 

Slimen i hørfrø hjælper også med at fjerne sand fra fordøjelseskanalen, uden at næringsstoffer derved transporteres væk. Tværtimod kan tilførslen af hørfrø endda forbedre fordøjelsen af råprotein og fedt.

En anden betydningsfuld egenskab ved hørfrø er dens højkvalitetsolie, som udgør omkring 40 % af hørfrøet.

Det særlige ved hørfrøolie er det høje indhold (ca. 50 %) af α-linolensyre, en essentiel, flerumættet omega-3 fedtsyre. Omega-3 fedtsyrer har en positiv effekt på hud og hår, og medvirker til at sikre hovhornets elasticitet og til at fremme frugtbarheden.

Disse egenskaber gør hørfrø til et ideelt permanent tilskud i foderplanen. Hørfrø er fremragende at bruge, uanset om det er under pelsskifte, til heste med en følsom mave-tarmkanal, eller blot for at fremme regelmæssig fordøjelse og et flot udseende af hud og hår.

 

Vil du læse mere om hørfrø og slim, så har vi et helt blogindlæg om emnet!

 

Det er dog vigtigt, at du ikke blot tænker, at enkelte ingredienser kan gøre forskellen for din hest. Det er vigtigt at fodre hesten balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt og balanceret. Det er derfor, vi har sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og afstemt efter produktets effekt hos din hest.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din hest, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest.

Du tager blot fat i din lokale konsulent eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os