En dansk undersøgelse fra marts 2023 viser at 41,5 % af danske heste ligger fra huldscore 6 og derover, endda undersøgt på en population, der primært var i stævnetræning. Med en huldscore over 6 er hestene overvægtige ifølge Henneke skalaen, som bruges til at vurdere hestens huld (mængden af fedt på kroppen).
Læs mere om huldvurdering her!
Egentlig er det ikke overvægten i sig selv, der slår hesten ihjel, men de følgesygdomme, som overvægten bringer med sig.
Overvægtige heste har en markant større risiko for følgesygdomme, som ekstremt ømme hove, stofskiftelidelser og insulinresistens. De er i risiko for nedsat præstation, nedsat fertilitet og benproblemer.
Overvægt er den tilstand, der hyppigst er årsag til aflivning af heste i Europa!
Det er derfor vigtigt, at du som hesteejer erkender, hvis din hest er overvægtig og vigtigst af alt, gør noget ved det. Uden erkendelsen er det ikke muligt at ændre på hestens forhold og dermed nedbringe risikoen for følgesygdomme, og give hesten længere livstid og bedre livskvalitet.
Et ubalanceret stofskifte
Overvægten fører til ubalancer i stofskiftet, da fedtdepoterne udskiller en række hormoner, som nedsætter cellernes insulinfølsomhed. Det er blandt andet derfor, at overvægtige heste, især med de karakteristiske fedtdepoter i mankammen, ved skuldrene og ved halroden, har en øget risiko for at få ekstremt ømme hove, nogle gange med fatal udgang.
Når din hests stofskiftet er i ubalance, betyder det, at insulinmekanismen og deraf sukkerstofskiftet ikke fungerer, som det skal.
Insulins primære opgave er at sænke blodsukkeret ved at transportere sukker fra blodbanen over i vævet. Sukker i blodet er en konsekvens af, hvad din hest har indtaget gennem foderet, græsset eller grovfoderet.
Når insulin frigives til blodet, findes der specifikke receptorer på din hests celleoverflader, som det sætter sig på. Det udløser en række reaktioner inde i cellen, hvilket får porte på celleoverfladen til at åbne sig. Glukosen kan nu flyde frit ind i cellen.
Hvis disse reaktioner ikke fungerer eller ikke bliver aktiveret, optages glukosen ikke i cellen. Tilstanden kaldes insulinresistens eller nedsat insulinrespons. Resultatet er et højt blodsukker, der giver anledning til en øget insulinproduktion i et forsøg på at sænke blodsukkeret igen.
En hest med en ubalance i dette stofskifte har altså et forhøjet niveau af insulin i blodet, og man har set i en række forsøg, at dette kan føre til ekstremt ømme hove. Den biokemiske proces i forløbet er ikke kendt til fulde endnu. Det menes dog, at insulinen påvirker vækstprocesserne i hovens lameller, som vil vokse ukontrolleret og føre til vævsskade og inflammation i vævet.
Og det er netop derfor, vi har fokus på hestens sukkerindtag, når vi arbejder med overvægtige heste med tendens til ømme hove.
Lavt sukkerindhold er dog ikke hele løsningen, når disse heste skal kontrolleres og sættes på slankekur.
Det er en holistisk tilgang til motion, opstaldning, fodring og generelt management af hesten, som giver dig det gode resultat. Og det er sjældent, at forandringen er nem, hvis den skal være holdbar.
Vi giver dig her en kort oversigt over, hvordan du får din overvægtige hest til at tabe sig:
1. Hesten skal have tildelt mindre energi end den forbruger pr. dag
Det betyder enten:
- Justering af foderplanen
- Eller mere motion
2. Hesten skal have tilstrækkelig med fibre til at tarmsystemet opretholder sin funktion
- Dette svarer til 1,5 kg TS hø/wrap pr. 100 kg normalvægtig hest
- Med en tilpas analyse:
- 0,5 FE pr. kg tørstof (6,6 MJ pr. kg tørstof)
- Max 10 % sukker pr. kg tørstof
- 10 % råprotein pr. kg tørstof
- NDF 600
3. INGEN græs
- Det er så svært at styre
4. Hesten skal dækkes med vitaminer, mineraler og protein, typisk i en større mængde end forventet, da den overvægtige hest er på overarbejde pga. de ekstra kilo.
Du kan her læse mere uddybende om punkterne!
Vil du gerne have lagt en vægttabsplan for din hest?
Så kontakt din lokale konsulent, som hjælper med en individuel tilpasset foderplan til din hest! Eller du kan udfylde vores foderplansskema på hjemmesiden, så vender vi tilbage.