0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Er der gået ged i din hests foderplan?

Her vil vi gennemgå de to typiske fejl, som vi ser mange hesteejer begå, når det drejer sig om fodringen af deres heste.

Er hesten blevet for tyk eller tynd? Er pelsen blevet træls? Eller udvikler hesten sig ikke som du ønsker?

 

Vi gør alle vores bedste for at passe og pleje vores heste efter alle forskrifter. Men indimellem er der alligevel ting der går i galt en travl hverdag, hvor alt skal gå op i en højere enhed.

 

Her vil vi gennemgå de to typiske fejl, som vi ser mange hesteejer begå, når det drejer sig om fodringen af deres heste.

 

1 Forkert mængde foder i krybben

Du har fået lagt en professionel individuel foderplan til din hest med udgangspunkt i din grovfoderanalyse af vinterens grovfoder. Men alligevel bliver din hest enten for fed, for tynd eller pelsen bliver træls og kedelig og hesten trives bare ikke som forventet.

Her er udfordringen tit, at du kommer til at give hesten enten for lidt eller for meget foder i forhold til anbefalingen i foderplanen.

Du afmåler sikkert dit foder med en bøtte eller et fodermål, hvor du en enkelt gang har tjekket, hvad målet vægtmæssigt kan indeholde af det pågældende foder.

Foder kan dog hen over sæsonen skifte såkaldt volumenvægt. Altså den vægt, som fx en liter foder har. Især foder med et højt fiberindhold eller strukturindhold kan ændre volumenvægt hen over en sæson, hvilket kan betyde, at du uden at bemærke det kan komme til at fodre enten for meget eller for lidt foder til din hest.

En liter EquiGard vejer ca. 400 g., men hvis blot denne ændrer sig med 50 g til den ene eller anden side, vil du hurtigt komme til at fodre mere eller mindre foder. På den lange bane har det både betydning for din hests indtag af mineraler, energi og protein, men det har også betydning for din pengepung.

På vores hjemmeside har vi under Foderguide på hvert basisprodukt en oplysning om, hvad en liter af det enkelte foderprodukt ca. vejer. Men vi vil stadig opfordre dig til at tjekke dit eget foderbæger med jævne mellemrum. Du kan fx gøre det til en vane, at det tjekkes med en vægt den første i hver måned, eller når du tager hul på en ny sæk.

Du vil få en hest i større trivsel og du vil spare penge på den lange bane.

 

2 Du overvurderer din hests arbejdsbyrde

Dette er et lidt mere tabubelagt emne, da vi tit synes, at vores heste arbejder meget hårdt, når vi rider dem på ridebanen – de sveder i hvert fald i sadellejet, når sadlen tages af.

Men arbejder vores heste nu så hårdt, som vi faktisk tror, de gør? I mange tilfælde er svaret nej.

Det betyder, at hvis du fodrer din hest efter middel arbejde, men den kun er i let arbejde, så vil hesten indtage en for stor mængde kalorier og protein og derved blive overvægtig i stedet for at forbruge energien til arbejdet.

 

I vores store foderguide, har vi udarbejdet en vejledning, som nemt kan fortælle dig, hvor meget ekstra energi din hest forbruger ved at arbejde

Antal MJ DE i vejledningen tager dog udgangspunkt i en 600 kgs hest, men arbejdsintensiteten er farvekoordineret, så du kan bruge den til alle størrelser af heste for at finde ud af, om din hest er i let, middel eller hårdt arbejde.

Denne vejledning gengiver vi her:

Energibehov i MJ DE / dag – Alle værdier er baseret på en stor hest (600 kg)
Værdier / Kilde: www.landwirtschaftskammer.de

 

Hvordan bruger jeg tabellen?

Vælg gangart og træningsvarighed, og du ser det ekstra energibehov i MJ DE (udtrykt i MJ DE = Mega Joule Digestible Energy), som din hest (600 kg) har brug for udover vedligeholdelseskravet (73 MJ DE / dag). Du kan bruge farven til at se belastningsområdet din hest er i. Hvis du vil kombinere flere gangarter, skal du sammenlægge de angivne Mega Joule, og du kan bruge farven til at bestemme belastningsområdet.

13,2 MJ svarer desuden til 1 Foderenhed (FE), hvilket svarer til energien i 1 kg byg.

Som du kan se, skal der faktisk ret meget til, før din hest arbejder moderat, og langt de fleste hobbyheste arbejder kun svarende til vedligehold eller let arbejde, hvilket gør, at mange heste er overfodret.

Om det er hele sandheden for vores epidemi af overvægtige heste, tror vi ikke, men det er bestemt en del af sandheden.

 

 

At du er opmærksom på disse to parametre når du henvender dig til os omkring din hests foderplan, gør også vores arbejde noget nemmere. Det bliver langt lettere at lægge en foderplan, som præcis passer til din hests behov, og eventuelt rette op på en fejlfodring, som har stået på i længere tid.

 

For et gennemtjek af foderplanen kontakter du blot din lokale konsulent direkte eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så vil vi vende tilbage til dig hurtigst muligt.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os