Lad os starte med pebermynte.
Pebermynte
er en urt, der virker appetitstimulerende på heste, som har mistet appetitten af en eller anden årsag.
Derudover har urten et højt indhold af C-vitamin, som er en antioxidant, og hjælper derfor med at neutralisere frie radikaler og således forhindre vævsskader.
Pebermynte er mest kendt for dens indhold af menthol. Menthol virker beroligende på tarm-muskulaturen og understøtter luftvejene. Det er derfor en urt, som vi gerne bruger, især i fordøjelsesprodukterne.
Pebermynte finder du fx i 𝗚𝗹𝘆𝘅-𝗪𝗶𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻, 𝗦𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿-𝗘, 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗠𝘂̈𝘀𝗹𝗶 𝗺𝗲𝗱 u𝗿𝘁𝗲𝗿 𝗼𝗴 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗠𝘂̈𝘀𝗹𝗶 SOLO.
Sortkommen
– også kaldt Nigella er egentligt et frø, men bliver også presset til olie. Både frø og olie har vi brugt i maaaange år i en lang række produkter.
Ud over det smukke sorte udseende har Nigella-frøene en fantastisk virkning på flere forskellige parametre. Det er især indholdet af helt særlige flerumættede fedtsyrer og den æteriske olie nigellon, der indgår i dannelsen af prostaglandiner.
Prostaglandiner er små molekyler med en hormonlignende virkning. Signalstoffet prostaglandin E1 fremmer blodgennemstrømningen og harmoniserer immunsystemet hos din hest. Kroppens egen produktion af prostaglandin E1 er afhængig af tilstedeværelsen af flerumættede fedtsyrer og sporstoffet zink.
Nigella-olie eller selve frøene bruger vi derfor gerne i produkter, hvor vi netop ønsker denne understøttende effekt på immunsystemet. Det kan både være hos heste, hvor immunsystemet har brug for et boost til at komme op i gear igen men også til et immunsystem, som trænger til at komme ned i gear – fx ved en uhensigtsmæssig reaktion på støv, svampespore eller insekter.
Vi bruger Nigella i rigtig mange af vores produkter, f.eks. 𝗦𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿-𝗘, 𝗠𝘂𝗰𝗼𝗹𝘆𝘁 og Gastro Relief Beet, og har også en ren olie i sortimentet.
Rosmarin
er en kendt krydderurt i køkkenet, men vi bruger den også flittigt i vores foderprodukter til din hest.
Rosmarin indeholder nemlig både æteriske olier, garvestoffer og flavonoider, som til sammen har en positiv virkning på blodomløbet, udrensningen heraf og virker vinddrivende i tarmen. Samtidig virker den også beroligende på tarmen, især i forbindelse med nervøsitet.
Pga. dens egenskaber bruger vi den i mange forskellige produkter fx SuperCondition for mindre mælkesyre, Anti-Stress Kräuterpellets til nervøse heste og i EquiGard for dens fordøjelsesfremmende egenskab.
Men tilbage til den lille bonus vi ville give dig, nemlig forsøget med havtornsmacerat!
Havtornsmacerat
Klik på dette link, så kan du se et forsøg,
som er lavet om havtornmacerats effekt på maveslimhinden hos en række heste!
Det forsøg er så interessant, at vi gerne vil dele det med dig.
Og så er det grundlaget for vores Gastro-Serie.
Havtornmacerat blev nemlig testet i et såkaldt cross-over forsøg, hvor de deltagende heste var igennem forsøget to gange. Først som kontrolgruppe og dernæst som forsøgsgruppe.
Fodringen ved de to grupper var ens, bort set fra tilføjelsen af havtornsmacerat til forsøgsgruppen.
Hestene havde en 4 ugers indkøringsperiode, hvor de ved start og efter de 4 uger blev gastroskoperet. Skader på slimhinden blev både talt og vurderet i sværhedsgrad for den hvide og den røde slimhinde.
Herefter blev hestene udsat for en fodringsstressperiode på en uge og igen gastroskoperet med samme kriterier for observationer.
I skemaet herunder kan du se resultatet for gaskroskopierne. Du kan se, at skaderne på den røde slimhinde i forsøgsgruppen forsvinder i den 4 ugers indkøringsperiode og bliver væk efter stressfodringen, mens disse mavesår bliver værre hos kontrolgruppen.