0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Fragtfri levering fra 1.500 kr.

Derfor er det vigtigt, at du fodrer det unge føl!

- Skal du vælge NaturMüsli Foal Vitality eller Fohlengold?

Drømmeføllet er kommet til verden. Folingen er vel overstået, der er gang i mælkeproduktionen og føllet drikker godt. De første par uger er gået godt – og hvad så nu?

 

Hvornår skal føllet have foder?

Hvad er vigtigt, og hvor meget foder skal føllet have ved siden af hoppens mælk? Disse spørgsmål melder sig hos mange i denne tid.

 

Føllets knogler har opnået ca. 80 % af deres mineralisering inden for det første år, og knoglerne er først færdigudviklede, når hesten er 6-7 år! Føllet vil have opnået 65% af sin voksenvægt, når det er et år gammelt og op til 90 % af sin højde.

Hestens kodeknogler vokser frem til 8-måneders-alderen, mens pibeknoglernes vækst stopper i føllets 2. leve år. Længden af føllets kodeknoglerne er afgørende for den fjedring og elasticitet, der kommer i benet under bevægelse senere i livet.

Og det forholder sig sådan, at knoglerne stopper væksten senere og senere i hestens liv jo længere, man kommer op i kroppen nedefra.

Da føllet vokser så hurtigt og udvikler sig så meget i det første år, er det her det er enormt vigtigt at have fokus på fodringen, da det ellers kan føre til vækstforstyrrelser, som kan føre til dårlige led, mindre udnyttelse af det genetiske potentiale og dårlig vækst. Dette er især udpræget, hvis ikke føllet får en balanceret protein- og mineraltildeling i de tidlige måneder af levetiden.

 

Derfor skal du tidligere ud med fodersækken til føllet, end du lige tror. Hoppens mælk tilbyder i store træk kun føllet protein, energi, calcium, fosfor og sukkerstoffer, hvor indholdet af særligt sporstoffer er ret lavt. Derfor er hoppen også så smart indrettet, at den lagrer sporstoffer i føllets lever i den sidste del af drægtigheden, så føllet har et lager til de første 3 måneder af levetiden – i hvert fald, hvis hoppen får nok i denne periode!

Det betyder, at føllet inden det er 3 måneder gammelt, gerne må have lært at spise sit eget foder. Det sikrer indtagelsen af de vigtige sporstoffer som zink og kobber, der bruges til udvikling af føllets led, og til en god udvikling af tarmsystemet.

 

Kobber er nødvendigt for både kollagen- og elastinsyntesen, og zink spiller en rolle i enzymprocesser omkring opbygning af knoglevæv. Kollagen kommer vi tilbage til senere.

Når føl er 2-3 uger gamle, vil de fleste begynde at vise interesse for foder i krybben. Føllet efterligner gerne det, som moderen gør, og allerede her giver det mening at tilbyde føllet sin egen portion foder i egen spand. Til en start handler det blot om en håndfuld eller to, men når føllet bliver 3 måneders, skal det have lært at spise en god portion følfoder for at få mineraler nok.

Samtidig må føllet gerne spise græs og grovfoder i form af hø eller wrap i den helt tidlige periode, for at tarmsystemet udvikler sig korrekt. I de første par måneder er udnyttelsen af grovfoderet ikke stor, men en langsom start af indtagelse har betydning for udviklingen af tarmsystemet.

 

Du kan læse mere om korrekt tarmudvikling hos det unge føl i dette blogindlæg!

 

Efter ca. 2-3 måneder falder hoppens produktion af mælk helt naturligt, og føllet bliver således mere og mere afhængig af foderet og grovfoderets indhold af næringsstoffer. Især protein er afgørende for føllets vækst.

 

Protein har betydning for opbygning af muskler, bindevæv, sener og knogler hos føllet.

 

Antallet af muskelfibre kan fodring ikke påvirke, det bestemmes genetisk, mens hoppen er drægtig.

Protein består af mange forskellige aminosyrer, som sammensat i lange kæder bliver til protein. Kortere kæder af aminosyrer kaldes peptider og især kollagenpeptider er vigtige for føllet. Ca. 30 % af knoglemassen i skelettet består nemlig af kollagen foruden mineralerne calcium, fosfor og magnesium. Kollagen har særlig stor betydning for stabilitet og elasticitet i sener og ledbånd samt for ledbruskens støddæmpende funktion.

Et varmblodsføl på 4 måneder har brug for ca. 670 g fordøjeligt råprotein om dagen. Det kræver den rigtige diæt!

 

Det er desuden vigtigt, at føllets samlede diæt ikke indeholder store mængder stivelse fra rent korn. Stivelse kan påvirke hestens hormonbalance og forøge produktionen af væksthormoner, hvilket øger risikoen for vækstforstyrrelser hos føllet.

 

Men hvordan vælger du så foder til dit føl?

I St. Hippolyts sortiment har vi to forskellige føl-produkter. NaturMüsli Foal Vitality og Fohlengold.

Begge produkter er direkte udviklet til føl og unge heste, og tager hensyn til deres specielle behov.

Det er vigtigt at understrege, at der er forskel på behovet hos den lakterende hoppe og det unge føl, og derfor har St. Hippolyt udviklet produkter til begge for netop at kunne dække behovene hos begge parter. Sommetider er det dog nemmere, at føllet får hvad hoppen får, især i indlæringsperioden, men det er nemt at lære føllet at spise sit eget foder ved at blande lidt hoppe- og følfoder sammen i starten.

 

NaturMüsli Foal Vitality er et meget koncentreret produkt, så den daglige mængde er lille for at opfylde behovet for mineraler til væksten. Samtidig er der fokus på lav sukker/stivelse og højt fiberindhold. Proteinindholdet ligger på et moderat niveau med 15 % råprotein, og med den daglige lille mængde er den samlede fodring afhængig af, at føllet kan hente tilstrækkeligt med protein fra grovfoderet.

 

Fohlengold skal tildeles i en lidt større mængde, og er derfor god til de føl, som har svært ved at hente kalorier nok fra grovfoderet og hoppens mælk. Proteinindholdet er moderat på 15 % råprotein og med den lidt større daglige mængde end NaturMüsli Foal Vitality, får føllet tildelt flere proteiner i krybben, og er derfor ikke i samme omfang afhængig af at hente det i grovfoderet.

Begge produkter har fokus på korrekt udvikling af føllets tarmfunktion, da der også er tilsat en række urter. Mineralindholdet har særlig fokus på mængden og forholdet af mineralerne zink, kobber, kalcium og fosfor, så føllet vokser korrekt.

 

Er du i tvivl om hvilket produkt, der passer til dit føl?

Så kontakt gerne vores dygtige og kompetente rådgivningsteam. Du tager enten fat i den enkelte konsulent direkte, eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden.

 

Kilder

National Research Council (NRC). 2007. Nutrient Requirements of Horses, 6th ed. Washington, DC: National Academy Press.

Ott, E.A., Asquith, R. L., Feaster, J.P. et al., 1979. Influence of Protein Level and Quality on the Growth and Development of Yearling Foals. J. Anim. Sci.

Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013

Den store foderbog, 2004

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os