Er det ikke vildt? 5 dage uden vand, og så er hesten død? Hvorimod hesten faktisk kan overleve næsten en måned uden mad!
Vi snakker ikke om alle de følgesygdomme, der følger med, hvis vi udsætter hesten for dette. Men det sætter det i perspektiv, hvor vigtig vand faktisk er for hesten.
Grunden til at hesten er så afhængig af vand, er fordi hesten består af 65% vand. Det betyder, at en hest på 550 kg indeholder 350 liter vand.
Hesten har brug for 30-35 ml vand pr. kg kropsvægt om dagen for at opretholde denne væskebalance. Det svarer til 17-20 liter for en 550 kg hest om dagen, blot for almindeligt vedligehold.
Ved fysisk aktivitet, laktation og høje temperaturer stiger behovet kraftigt.
Hesten taber mest væske er igennem urin, gødning og især sved i forbindelse med fx transport og præstation.
Væskemangel kan være livstruende for hesten, ikke kun pga. de kendte konsekvenser for tarmsystemet, men også fordi dehydrering formindsker blodvolumen hos hesten.
Hesten får altså en mindre mængde blod, der kan transportere ilt til vævet. Det betyder også en dårligere evne til at fjerne af affaldsstoffer og overskudsvarme fra vævet.
Symptomer på væskemangel er:
- Dårligere fungerende muskler
- Dårlig muskelfunktion og ophobning af mælkesyre
- Hesten bliver hurtig træt
- Hesten har svært ved at svede
- Hedeslag, da hesten har svært ved at komme af med varmen
- Hesten bliver hurtigere forpustet, da den har svært ved at komme af med kuldioxid og få ny ilt
Når væsketabet bliver højere end 4% (svarende til 20 liter hos en 500 kg hest), begynder hesten at have mere fysiske symptomer som tørre slimhinden i mund og øjne, dårlig farve i slimhinden pga. nedsat blodgennemstrømning og dårlig elasticitet i huden.
Det er derfor, du kan teste på huden, om hesten er dehydreret. Det er kendt, at ved at lave en hudfold på skulderen af hesten, er hesten dehydreret, hvis denne står i over 1 sekund.
Hesten har faktisk ikke noget direkte lager af vand i kroppen. Stortarmen kan dog være et reservelager, da vandet her hurtigt kan trækkes ind i hestens krop ved mangel på væske, men det har kun en kortvarig effekt.
Derfor er det vigtigt, at din hest har adgang til rent, frisk drikkevand døgnet rundt.
Heste på græs optager væske gennem græsset
Friskt, grønt græs har et vandindhold på 60-80%. Med græsset optager heste en betragtelig mængde væske. Korn og hø har et væsentligt lavere vandindhold, og heste må derfor på dette foder drikke mere for at få dækket deres væskebehov.
Hos heste på fold skal man være opmærksom på rangordenens indflydelse, idet de stærke heste kan holde de lavere rangerende heste væk fra vandkilden. Her må du være opmærksom og evt. etablere endnu en vandkilde.
Hestens naturlige drikkeadfærd
Hvordan hesten indtager vand, afhænger af mange faktorer. Blandt andet temperaturen udenfor, temperaturen på vandet og hvor let tilgængeligt det er.
Man har fundet ud af, at heste der skal gå lange distancer til vand, drikker færre gange end heste der har vand tilgængeligt foran dem.
Derudover drikker heste gerne i forbindelse med et måltid, fx tørt spandefoder eller tørt grovfoder, som hø eller wrap.
Normal drikkeadfærd for voksne opstaldede heste vil være, at de går til vandet 2-8 gange om dagen i 10-60 sekunder ad gangen.
Denne adfærd er grunden til, at din vandkop skal give minimum 8 liter i minuttet, da din hest ellers ikke vil drikke nok vand i løbet af dagen.
Det ses nemlig, at heste der har vand tilgængelig via store spande med stort vandspejl går til vandkilden oftere, men i kortere tid (20-40 gange i 15-30 sekunder).
Desuden er det normalt, at heste drikker oftere de første 5 minutter efter et træningspas. Har du en konkurrencehest, der har svedt rigtig meget, kan det derfor være en stor fordel at tilbyde hesten vand i dette interval, for at erstatte det tabte væske hurtigere.
I koldt vejr er det naturligt for hesten at drikke færre gange end i varmt vejr, og heste har tendens til at drikke ca. 40% mindre vand, når vandet er iskoldt i forhold til 19 grader varmt vand.
Det er gode facts at have i betragtning, når den optimale vandkilde skal etableres i hesteholdet.
Hvad skal du gøre for at øge hestens vandindtag?
Typisk vælger heste deres vand ud fra duften og derefter smagen.
Hvis duften af vandet ændrer sig, fx i forbindelse med en flytning, stævne, transport, ændret vandkvalitet mm., har heste tendens til at drikke mindre. Det kan derfor være en idé at lære sin hest at drikke vand med en lille smule kendt mash eller andet i, for at gøre vandoplevelse kendt, hvis hesten flyttes, er til konkurrence, eller andre steder, hvor vandkvaliteten kan være anderledes.
Derudover har det vist sig, at heste foretrækker sød smag frem for alt andet, når det kommer til vandindtag. En sød opløsning svarende til 10 g sukker pr. 100 ml vand blev foretrukket af langt de fleste heste. Men der er bestemt individuelle forskelle mellem hestene. Det bedste at søde vandet med viser sig at være almindelig æblejucie.
At søde vandet er dog kun en midlertidig løsning, hvis hesten skulle have brug for ekstra vand på grund af sygdom. Det høje sukkerindhold, giver en øget insulinbelastning, hvilket overvægtige heste og heste med ubalancer i stofskiftet har svært ved at håndtere.
Ellers kan du nemt øge hestens indtag af væske ved at tilbyde hesten et opblødt fibermåltid. Fibre suger en del væske og på den måde kan du nemt få hesten til at indtage flere liter.
Du kan fx bruge GlyxWiese Høcobs, Glyx-Mash eller Gastro Relief Beet til det formål.
Er du i tvivl om, hvorvidt din hest får vand nok? Eller ønsker du tips og tricks til at øge dens væskeindtag?
Så kontakt os gerne for rådgivning. Du tager fat i os direkte eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden, så vender vi tilbage hurtigst muligt.
Kilder
Equine Applied and Clinical Nutrition (2013)
Den store foderbog af Nanna Luthersson (2004)
Meyer und Coenen (2014): Pferdefütterung; KER