Selvom du tænker, at din hest er skabt til at spise græs, så er en lille del af din hests naturlige foder faktisk også frø.
Frø kan komme fra mange forskellige planter, og frøet er en lille ”energipakke”, som de forskellige planter bruger til at formere sig med. Det er altså grundlaget for nyt planteliv, og derfor finder vi rigtig rigtig mange forskellige gode næringsstoffer i frø.
Det er især gode fedtsyrer, proteiner, mineraler og enzymer, som vi gerne vil udnytte fra de forskellige frø. Alt efter hvor frøet kommer fra, er fordelingen af disse næringsstoffer forskellige.
De frø vi hos St. Hippolyt benytter os mest af er:
- Hørfrø
- Sortkommenfrø
- Fennikelfrø
Hørfrø
er en klassiker i hestefoder. Det lille frø indeholder en meget høj andel fedt med et højt indhold af de vigtige omega-3 fedtsyrer.
Men hørfrø har også et højt proteinindhold. Proteinerne er nemlig dem, der er ansvarlige for frøets slimdannende effekt, som har vist sig at være super skånsom og beskyttende for din hests mave- og tarmslimhinde.
Der er altså mange gode grunde til at give hørfrø til din hest.
Men ja, der er jo næsten altid et men. Hørfrø kan udvikle blåsyre fra cyanogene glykosider gennem et enzym – altså et protein. Det er dog forskelligt fra sort til sort, hvor stort indholdet af de cyanogene glykosider og enzymer er. De gule sorter af hørfrø indeholder næsten ingen, hvor de brune sorter af hørfrø indeholder flere.
De fleste hørfrøprodukter bliver varmebehandlet for at ødelægge enzymerne i hørfrøene. Men denne varmebehandling ødelægger også de andre gode proteiner (også dem der danner slim) og især omega-3 fedtsyrerne, som er varmefølsomme.
Derfor har vi hos St. Hippolyt valgt at benytte en sort af gule hørfrø, som indeholder meget få cyanogene glykosider. Vi kan derfor undgå at varmebehandle vores hørfrø og derved bibeholde alle de gode egenskaber til fordel for din hest.
En udfordring ved hørfrøet er, at hestens fordøjelsesenzymer ikke kan komme ind bag den hårde skal på frøet. Derfor vil hesten ikke udnytte indholdet, hvis dens tænder ikke får kværnet frøet. Og i langt de fleste tilfælde er frøet så lille, at hesten sluger det uden at kværne det.
Derfor har vi fremstillet en patenteret maskine, som kan lave en ganske let valsning/cracking af hørfrøet. Her åbnes skallen lige nok til at hestens fordøjelsesenzymer kan komme ind bagved og nedbryde næringsstofferne til hesten. Åbningen er dog så lille, at der ikke kan komme ilt ind i frøet, som kan oxidere og ødelægge fedtsyrerne.
På den måde får vi det fulde udbytte af hørfrøet og der skal ikke bruges helt så meget, som hvis det var et varmebehandlet brunt hørfrø.
Du finder de let valsede/crackede hørfrø i rigtig mange af vores produkter, men de gør især et stort arbejde i vores Relief Mash, Gastro Relief Beet og selvfølgelig LinuStar.
Sortkommenfrø
bruger vi i mange af vores forskellige hestefoderprodukter. Sortkommen er især god til at balancere immunforsvaret hos heste, hvor det arbejder på højtryk med trælse udfordringer til følge. Sortkommen har et meget højt indhold af flerumættede fedtsyrer og den æteriske olie nigellon, der indgår i dannelsen af prostaglandiner. Prostaglandiner er små molekyler med en hormonlignende virkning. Signalstoffet prostaglandin E1 fremmer blodgennemstrømningen og harmoniserer og balancerer immunsystemet.
Derfor finder du sortkommenfrø fx i vores Struktur-E, Mucolyt og Curagest.
Fennikelfrø
hører også til kategorien urter, men er taget med her, fordi det også er et frø.
Det indeholder fx en høj andel C-vitamin, men også en række andre sekundære plantestoffer, som understøtter fordøjelsen, virker som antioxidanter og styrkende på maven.
Derfor finder du fennikelfrø i vores Gastro Relief Beet og NaturMüsli Grain Free.