At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende!
Der er ofte stor fokus på vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, hvilket også er supervigtigt. Der eksisterer dog en masse andre ingredienser/råvarer, som også har en meget stor effekt på hestene. Effekter, som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.
I dag dykker vi ned i ingredienserne biotin, agerpadderok og grønlæbet musling.
Biotin
Biotin er et vitamin, som hører til B-vitaminkomplekset. Det kaldes også B7-vitamin og nogle steder H-vitamin, og er vandopløseligt. Biotin indgår i hestens omsætning af fedt, kulhydrat og aminosyrer, og er derfor et vigtigt vitamin.
Hesten er som udgangspunkt selvforsynende med B-vitaminer via sit tarmmikrobiom, som producerer dem ved at fermentere fibre fra grovfoder og græs.
Der kan dog opstå et øget behov for B-vitaminer hos hesten, hvis den arbejder hårdt, er i pressede situationer, som fx stævne eller transport, har fordøjelsesudfordringer eller er midt i det krævende pelsskifte.
Biotin omtaler vi oftest i forbindelse med hov- og pelskvalitet. Det er bl.a. fordi, at biotin netop hjælper med opbygningen af proteinerne i hestens hovvæg.
Biotin afhjælper defekter i hovens struktur og horn og i tilfælde, hvor der er forstyrrelser i hornets elasticitet. Biotin kan ikke forbedre eksisterende horn, men kan kun forbedre det nye horn. Derfor går der op til 15 måneder, før man kan se en effekt ved tildeling af biotin.
Newzealanske grønlæbede muslinger
Newzealanske grønlæbede muslinger, også kendt som Perna canaliculus, har vundet stigende popularitet som et naturligt ledtilskud til heste.
Muslingerne indeholder naturligt forekommende glukosamin og chondroitin, som er to naturligt forekommende forbindelser, der er afgørende for opretholdelsen af sundt bruskvæv og led i hestens krop.
Glukosamin er en aminosukkerforbindelse, der er en vigtig byggesten i dannelsen af brusk og ledvæske. Brusken er det glatte, elastiske væv, der dækker ledfladerne og fungerer som en støddæmper. Glukosamin hjælper med at opretholde bruskens styrke og elasticitet ved at fremme produktionen af glykosaminoglykaner og proteoglykaner, som er centrale komponenter i brusken.
Chondroitin er en stor molekylær struktur, der findes i brusk, sener og bindevæv. Den fungerer som en svamp, der tiltrækker og binder vandmolekyler til brusken. Dette bidrager til at opretholde bruskens elasticitet og smøreevne.
Sammen arbejder glukosamin og chondroitin i ledene for at opretholde sundheden og funktionaliteten. De hjælper med at holde brusk stærk og smidig, hvilket er afgørende for bevægelsesfriheden og komforten hos din hest. Når brusken er sund, fungerer leddene korrekt.
Agerpadderok
Agerpadderok er en urt, som har et meget højt naturligt indhold af kisel, da dens rødder strækker sig minimum 50 cm ned i jorden og ofte dybere.
Kisel er et gavnligt mineral at tildele heste, da det indgår i opbygningen af cellevægge og bindevæv, samt knogler, sener, hove, hud og pels. Yderligere stimulerer kisel kroppens egen produktion af glucosamin.
Kisel indgår også i dannelsen af kollagen, som er et strukturelt protein, der findes i bindevæv som sener, ledbånd, brusk og hud. Kollagen er afgørende for opretholdelsen af styrken, elasticiteten og sundheden af disse væv.
Agerpadderok er en noget omdiskuteret urt at bruge til heste. Kan den nu bruges til heste, når storebroren kærpadderok er giftig med sit indhold af enzymet thiaminase der nedbryder vitamin B1 og dermed medfører vitaminmangel?
Det viser undersøgelser, at den godt kan. Der skal meget store mængder af den mere giftige kærpadderok til at give forgiftningssymptomer. I et forsøg blev fodret hø med 20 % kærpadderok og efter 2 uger udviste hestene symptomer.
Men når agerpadderok bruges som en urt i en række tilskud, skal der meget mindre mængder til, for at få fordelen af den store mængde kisel, som urten indeholder.
Det er vigtigt, at du ikke bare tænker, at enkelte ingredienser kan gøre forskellen for din hest. Det er vigtigt at fodre hesten balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt og balanceret. Derfor har vi sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og mængdemæssigt afstemt efter produktets effekt hos din hest.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din hest, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest.
Du tager blot fat i din lokale konsulent eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.