At dykke ned i sammensætningen af hestefoder synes vi altid er megaspændende! Der snakkes tit om vitaminer/mineraler og grovfoder til heste, som det helt basale, men en masse andre ingredienser har også meget stor effekt på hestene. Effekter som kan være afgørende for deres trivsel og velvære.
I dag nørder vi ned i ingredienserne hvidtjørn, humle og E-vitamin til heste.
E-vitamin
er en af de stærkeste antioxidanter. Det er et fedtopløseligt vitamin, og navnet dækker over en samlet betegnelse for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes 8 naturlige former for E-vitamin, som har nogenlunde samme virkning i hestens krop. Den mest kendte er Alfa-tokoferol.
E-vitamins virke er meget vigtigt for musklernes funktion og hestens nerve- og immunsystem. Det beskytter cellerne ved at ”spise” de frie radikaler, som opstår, når hestens muskelceller producerer den energi, som får musklerne til at trække sig sammen. Andre celler producerer også energi for at udfører deres opgave. Dette skaber også frie radikaler.
Hvis der er for mange frie radikaler, nedbrydes cellernes energifabrikker, og hesten mister dermed evnen til at producere energi nok (vel og mærke, hvis den får energi nok i fodringen igennem fedt, fibre og eventuelt stivelse).
Mangel på E-vitamin vil vise sig som muskelømhed, manglende udholdenhed i træningen og øget behov for restitution. Men også udfordringer med immunforsvaret kan være mangel på E-vitamin i hestens fodring.
Især heste, som løber ”mod muren” og ikke ønsker at bevæge sig, kan have gavn af en fodring med fokus på naturligt E-vitamin.
Solsikkeolie og majskim har et naturligt højt indhold af E-vitamin.
Humle
er en urt, som langt de fleste forbinder med ølbrygning. Her bruges planten til at give øllet den bitre smag. Humle er en slyngplante, som vokser op ad træer, bygninger, hegn og lignende. Derfor findes den i naturen i skoven og ikke på engen.
Humleplanten leverer humlekopper, og disse indeholder humulon og lupulon, som under lagring hurtigt nedbrydes til flygtige forbindelser som methylbutenol. Netop dette stof menes at være ansvarlig for urtens beroligende virkning hos mennesker. Det er derfor urten ofte bruges ved stress, nervøsitet og uro, og gerne i kombination med baldrian og passionsblomst, da de tre urter komplimenterer hinanden supergodt.
Frugtstandens dækblade indeholder også flavonider og garvestoffer, som kan have forskellige fordelagtige egenskaber.
Hvidtjørn
opfatter vi typisk som et tegn på forår. Hvidtjørnen blomstrer meget smukt i ganske kort tid i forårsmånederne. Resten af året hader vi at have den i hækken, da den har torne på grenene.
Men viste du, at Hvidtjørn faktisk har nogle rigtig gode egenskaber for kroppen, når den bliver indtaget?
Det er både blade, blomster og bær, som gavner. Alle dele af busken indeholder nemlig det, vi kalder for flavonoider, mest dog i blade og blomster.
Det er vigtigt, at du ikke tænker, at enkelte ingredienser/næringsstoffer kan gøre forskellen for din hest. Det er vigtigt at fodre hesten balanceret, så forskellige ingredienser understøtter hinanden korrekt i de rigtige mængder. Det er derfor, vi har sammensat produkterne med et bredt udvalg af ingredienser, som er nøje udvalgt og afstemt efter produktets effekt hos din hest.
Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt understøtter din hest, så kontakt os gerne for en nærmere snak om fodringen af din hest.
Du tager blot fat i din lokale konsulent eller udfylder vores foderplansskema på hjemmesiden. Så kontakter vi dig indenfor en uge.
Kilder
https://netdoktor.dk/vitaminer/sygdomme/e-vitamin/
Urteapotekeren – Frtiz Wolder