0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hestens vandforsyning

En hest kan klare sig næsten en måned uden næring, men uden vand optræder der allerede efter 48 timer tydelige tegn på underforsyning: tegn på fordøjelsesproblemer og sløvhed med livstruende følger.
Skrevet af
Hippolyt

Sommeren bringer mange uforglemmelige øjeblikke, og vi opholder os så vidt muligt udendørs.

Rideture med gode oplevelser, stævner i alle discipliner, masser af tid i stalden – hestefolk nyder denne tid.

Men man bliver tørstig i varmen og i de lune nætter, og vand er af stor betydning for både hest og rytter.

Vidste du, at en hest normalt drikker mellem 30 og 60 liter vand pr. døgn?

 

En hest kan klare sig næsten en måned uden næring, men uden vand optræder der allerede efter 48 timer tydelige tegn på underforsyning: tegn på fordøjelsesproblemer og sløvhed med livstruende følger.

 

H20

Hvad skal du være opmærksom på i forbindelse med hestens vandforsyning:

Det gennemsnitlige vandbehov på 30-60 liter må dækkes, uanset om hesten står i boks, eller om den går frit på fold.

 

1

Hestens vandoptag

Det kan være svært at styre hestens vandoptag, når den går på fold. Men kontrol af hestens tandkød og hudens elasticitet vil give en indikation på, om den får nok. Tandkødet skal være blankt og fugtigt, og en hudfold, der trækkes i hals- eller skulderområdet, skal hurtigt genvinde sin oprindelige form (Huntington).

 

2

Heste på græs optager væske gennem græsset

Friskt, grønt græs har 60-80% vandindhold, så med græsset optager hestene en betragtelig mængde væske. Korn og hø har et væsentligt lavere vandindhold, og hestene må derfor på dette foder drikke mere for at få dækket deres væskebehov. Hos heste på fold skal man være opmærksom på rangordenens indflydelse, idet de stærke heste kan holde de lavere rangerende heste væk fra vandtruget. Her må du være opmærksom og evt. etablere endnu et vandtrug.

 

3

Vejr og motion

Normalt vil heste i de varme, fugtige sommermåneder have behov for mere vand. Men faktisk drikker nogle heste mere i vintermånederne end om sommeren. Det skyldes, at vinterfoderet som regel indeholder mindre fugt.

 

4

Naturlige vandkilder

Bække eller damme bør ikke bruges som den egentlige vandforsyning. Normalt er der ikke nogen problemer ved at lade hestene drikke af sådanne vandkilder, men der bør alligevel sikres adgang til rent, friskt vand, da åbne vandhuller ikke altid har en tilstrækkelig høj kvalitet.

Forurening eller algevækst kan udgøre en risiko for hesten, ligesom adgang til vandet kan være besværlig fx pga. stejle kanter eller mudrede omgivelser.

(Kilde: Meyer og Coenen (2014): Pferdefütterung; KER Maj 2015)

 

Mere end bare vand

Heste opnår afkøling af kroppen ved hjælp af øget svedafsondring. Herved mister den både væske og essentielle elektrolytter. Dette tab fører ofte til svagere præstationer, muskelproblemer og mælkesyredannelse i musklerne. Regelmæssig tilførsel af elektrolytter hjælper hesten med at opretholde den rigtige mineralbalance også ved hårdt arbejde og høje temperaturer.

Equilyte består af de elektrolytsalte, der afgives med hestens sved og i samme indbyrdes forhold.

 

Viden om hestens vandforsyning

En hest kan maksimalt overleve 5 døgn uden vand!

(Peter Huntington, ernæringsvidenskabelig medarbejder hos Kentucky Equine Research Institute (KER).

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
St. Hippolyt Hørfrø
Hørfrø: Ret slimet!

I maven beskytter slimhinden mavesækkens vægge mod mavesyre. I tarmen danner slimen kontakten med tarmmikrobiomet og er involveret i tarmepitelets barrierefunktion, og passivt er det en del af den tarmassocierede immunregulering. Slim letter også passage og udskillelse af tarmindholdet.

Læs indlæg
St. Hippolyt Liposomal indkapsling
St. Hippolyt LIQUIDs med liposomal indkapsling

Fuldspektret omdannelse af planter – Udover vitaminer og mineraler gøres naturlige plantestoffer også mere tilgængelige ved at åbne plantecellevæggene ved hjælp af en metode kaldet kavitation, hvor man med tryk frigiver plantestofferne. De sundhedsfremmende egenskaber ved fx urter og krydderier udnyttes bedre, og plantestofferne bruges på en ressourcebesparende måde.

Læs indlæg
St. Hippolyt
Hvornår er min hest for tynd?

Genetik og hestens stofskifte bestemmer tilvæksten af kropsmasse. Stofskiftet afgør, hvor hurtigt kroppen forbrænder energien. Et langsomt stofskifte kan fungere med lidt energi, og omvendt vil et hurtigt stofskifte kræve mere energi for at fungere korrekt. I overensstemmelse med de enkelte racers arvemæssige anlæg har f.eks. fuldblodsheste behov for mere foder end koldblodsheste for at bevare figuren.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os