0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hestens hud er hestens største organ!

Afhængig af hestens størrelse og race kan dens hud udgøre imellem 12-24 % af hestens kropsvægt!

Er det ikke fascinerende at vide, at hestens hud er hestens største organ?

Og at dette organ har en enorm betydning for hestens trivsel og velvære.

Afhængig af hestens størrelse og race kan dens hud udgøre imellem 12-24 % af hestens kropsvægt! Det er ikke kun det mest omfattende organ, det er også hestens første forsvar mod eksterne påvirkninger.

Derfor skal din hests hud være hel og af god kvalitet.

 

Hudens primære funktion er at fungere som en barriere mod skadelige elementer i miljøet omkring hesten

Det er alt fra bakterier og vira til insekter og solens UV-stråler, som hestens hud beskytter den indre krop mod på en fysisk måde.

Dens komplekse struktur, inklusive overfladeolier og hårlag, bidrager til at afværge disse påvirkninger.

Huden består primært af 3 lag. Epidermis er det yderste lag, dermis er det mellemste lag og subcutis er det inderste lag.

Epidermis-laget er sammensat af flere lag af celler, og er typisk tyk på store dyr, som heste. Her findes den fysiske barriere. Cellerne i laget kan have forskellige funktioner, som alle understøtter hudens kvalitet.

Nogle af disse celler af keratinocytter, som giver det beskyttende lag. Disse fornyes i en proces, hvor nye hudceller dannes i bunden af laget og bevæger sig langsomt opad, hvilket giver et lag af døde celler på hudoverfladen.  De døde hudceller udskilles kontinuerligt, og hastigheden heraf bestemmes blandt andet af ernæring, hormoner og immunceller i huden.[1]

 

 

Udover beskyttelse mod skadelige elementer i miljøet hjælper hestens hud med at opretholde en stabil kropstemperatur. Gennem svedkirtler og hårlag er huden en afgørende aktør i termisk regulering. Dette sikrer, at hesten kan tilpasse sig forskellige klimatiske forhold uden at pådrage sig overophedning eller nedkøling.

 

Andre celler i Epidermis-laget er Merkelceller, som er specialiseret i at fungere sammen med sanseorganerne i huden. Især knurhår og sansehår har forbindelse hertil.

Men hesten opfanger også andre sensoriske signaler, og dette foregår i det mellemste lag, Dermis. Her er det tryk, temperatur, kløe og smerte hesten kan fornemme.

Dermis funktion er derudover at understøtte og ernære det øverste hudlag. Der er derfor en del blodkar placeret i Dermis, og disse er med til at regulere hestens kropstemperatur. [2]

At huden er hel og stærk, er vigtig for hestens opfattelse af omverden, og en dyb skade kan ændre hestens fornemmelse/følelse af fx tryk eller smerte.

 

Huden er ikke kun en fysisk barriere, den er også en indikator for hestens generelle sundhedstilstand

Tegn på hudproblemer, som skæl, kløe og andre skader på huden, og endda ændringer i pelsen kan indikere et underliggende problem. Især ernæringsmæssige mangler eller overreaktioner fra hudens immunforsvar, kommer til udtryk i hestens hudkvalitet.

Du skal derfor være opmærksom på din hests hudkvalitet og eventuelle ændringer, og reagere, hvis du observerer udfordringer. Herved kan du nå at håndtere udfordringerne, inden de bliver til et større problem.

Tilskudsprodukter, som understøtter en god hud, er fx MicroVital, Kieselgold, Leinöl og Hesta Plus Zink. Fælles for dem er, at de indeholder næringsstoffer, som er særligt vigtige for hudens kvalitet, fx zink, omega-3 olier, kisel og gode proteinstoffer.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst understøtter din hests hud gennem fodring?

Så kontakt din lokale konsulent, enten direkte eller via foderplansskemaet. Vi vil vende tilbage til dig inden for en uge!

 

 

[1] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf

[2] https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/skin-disorders-of-horses/structure-of-the-skin-in-horses (sidst besøg december 2023)

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://vetfolio-vetstreet.s3.amazonaws.com/mmah/13/6d96a8b75b49ed9f8f14125aae7ed2/filePV_27_06_463.pdf

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os