Har du mærket din hest i dag?
Vi tænker ikke på at klø din hest lidt i panden, eller give den en strigletur. Vi tænker på, om du faktisk har haft fingrene dybt nede i pelsen, eventuelt i fedtet og mærket hvor langt/kort, der er ind til knoglerne?
Det er nemlig den eneste rigtige måde at vurdere, om din hest er for tyk eller for tynd – altså om den er i korrekt huld.
Udseendet af din hest kan tit snyde i denne forbindelse. Flotte runde hofter, gode baller og en pæn overlinje kan ofte betyde, at der er for meget fedt på ribbenene og så er din hest faktisk over huld.
Ved korrekt huld skal ribbenene på din hest være ganske let synlige ved kort pels og kunne mærkes med et let tryk, når du kører din hånd hen over dem på området vist på tegningen punkt 6.
Det er også vigtigt, at du vurderer din hest på følgende områder:
- Nakkekam
- Manken
- Ryggen
- Haleroden
- Bag skuldrene
- og over ribbenene, som beskrevet herover
Henneke-scala
Vi anbefaler, at du huldscorer ud fra den såkaldte Henneke-scala, som vurderer huldet fra 1 til 9, hvor 9 er ekstrem fed og 1 er ekstrem tynd. Ved 5 på denne skala er en hest i passende huld.
Vi anbefaler, at knoglerne er nemme at mærke under huden med et let tryk. Det er ribben, skulder, manke og hoftehjørner. Din hests fedtdepoter ligger primært bag skuldrene, på nakkekammen, langs ryggen og over haleroden, og det er vigtigt du også vurdere hvordan disse er.
Det er vigtigt at mærke alle punkterne igennem og øve sig i at huldscore forskellige typer heste.
Du skal dog være opmærksom på, om det er fedt eller muskler, du mærker. En hest kan godt virke tynd, men faktisk være muskelfattig, eller se pæn muskelfyldt ud, og så faktisk bare være fed.
Samtidig betyder en vom heller ikke nødvendigvis, at din hest er fed.
Huldet på din hest har en afgørende betydning for at bestemme, hvad den rent faktisk vejer, så du kan tildele den korrekte mængde og type af foder. Det er også vigtigt, hvis din hest skal tildeles medicin, som ofte tildeles efter vægt.
Samtidig har en række undersøgelser vist, at det er mere skadeligt for din hest at være overvægtig end undervægtig.
Fx giver det en dårlig præstationsevne pga. dårligt kondital og øget mælkesyredannelse. Det giver øget risiko for halthed, da for meget vægt giver en større kraftpåvirkning af benene, og derfor bliver leddene hårdere belastede. Jo mere fart og højde, jo større vil denne belastning være. Og så giver overvægt selvfølgelig også større risiko for udfordringer med stofskiftet og de dertil hørende sygdomme.
Undersøgelser viser, at mellem 30-50 % af alle heste i UK er overvægtige, og det er ikke helt forkert at antage, at det samme er gældende i Norden.
Det er altså mange heste, der har disse problemer, og derfor er det vigtigt, at du har fokus på jævnligt at huldvurdere din hest.
https://www.uanvendelig.dk/den-overvaegtige-hest-har-stoerre-risiko-for-skader/
https://www.uanvendelig.dk/huldscore-for-heste-er-din-hest-for-tyk/
Har du brug for hjælp til dette eller til at få lagt en foderplan, så din hest kan komme i tilpas huld?