0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Fragtfri levering fra 1.500 kr.

Fodring og fravænning af føl!

- Sådan forbereder du føllet og hoppen!

Et af de helt afgørende perioder i en hests liv, er den periode, hvor føllet bliver fravænnet sin mor.

Dette kan gøres på en række måder, som hver især er mere eller mindre stressende. Det er en tradition, at fravænne føl ved 5-6 måneders alderen, men i naturen ville det ske mere gradvist, når føllet er mellem 8 og 10 måneder gammelt.

Det kan derfor diskuteres, om den traditionelle metode burde ændres for at mindske stress for både hoppe og føl, og dermed gøre det mere naturligt for føllet og hoppen.

Om der fravænnes, når føllet er 5 måneder, eller når føllet er ældre, ændrer ikke på, at det skal ske gradvist, så føllet og hoppen oplever så lidt stress, som muligt.

 

Det er altid bedst at starte med en kort adskillelse, og sådan at hoppe og føl fortsat kan se og røre hinanden. Herefter kan tiden langsomt øges, efterhånden som hoppe og føl finder sig tilpas med situationen. Til sidst kan føllet undvære sin mor både i nattetimerne og dagtimerne. Føllet skal gå sammen med andre jævnaldrende evt. med opbakning fra en god onkel/tante-hest eller flere. Det er derfor en god ide at have socialiseret føllet med andre heste end sin mor inden fravænning, så en ny floksammensætning går glat og føllet allerede kan ”snakke” hestesprog.

 

Stress fra denne periode er udfordrende for føllet og hoppen på mange måder. Immunforsvaret, maveslimhinden og tarmsystemet bliver hurtigt påvirket af stress. Det betyder, at vi fodringsmæssigt kan gøre forskellige ting for at hjælpe føllet og hoppen i denne periode, samtidig med at vi forsøger at reducere stress så meget som muligt ved godt management af føl og hoppe.

 

Det vigtigste, du kan gøre for føllet inden fravænning,

er at sikre det spiser krybbefoderet, som det skal spise efterfølgende, og at det spiser en stor mængde grovfoder, som det også skal spise i perioden efter.

Føllet skal minimum 1 måned før fravænning være oppe på de korrekte mængder foder og grovfoder.

Det gør overgangen nemmere, både fordi føllet ikke skal tilvænnes noget nyt, og fordi tarmsystemet bliver vænnet til det foder, føllet skal spise, hvilket nedbringer risikoen for fordøjelsesudfordringer i fravænningsperioden.

Dernæst kan der gives en del understøttende foderingredienser til at opretholde en god maveslimhinde. Føllet skal selvfølgelig have adgang til godt grovfoder ad libitum og dertil også vand af god kvalitet, men ingredienser som havtornsmacerat, pektinfibre og slim fra hørfrø kan virke beskyttende på slimhinden.

 

Produkter som Gastro Relief Oil og Gastro Relief Beet kan være gode at have arbejdet ind i føllets foderplan før fravænningsperioden.

Du kan læse meget mere om emnet her:

Sådan beskytter du din hests maveslimhinde!

 

 

Tarmfunktionen i stortarmen og dermed mikrobiomet og immunforsvaret kan understøttes med probiotika, som du fx finder i Hefekultur eller CuraBiom. Det kan være en fordel at vælge Hefekultur, da mængden, der tildeles, er lille. Produktet er presset i piller og er dermed nem at skjule i føllets krybbefoder. Hefekultur hjælper desuden med at udvikle det sidste på tarmsystemet, så det er helt klar til føllets voksne liv.

 

Idet føllet fravænnes, fravænnes det også mælk fra hoppen. Det betyder, at du skal være opmærksom på, at føllet indtager vand nok i perioden – og ved føllet overhovedet, hvordan vandkoppen virker?

Vi oplever, at mange glemmer oplæring i at drikke fra vandkop i perioden, hvilket øger risikoen for ekstra tør gødning og andre udfordringer.

 

For hoppen betyder fravænningsperioden,

at mælkeproduktionen skal nedsættes. Bliver føllet fravænnet fra den ene dag til den anden, kan det give større risiko for yverbetændelse. Ved at foretage en langsom fravænning og nedsætte eller ændre hoppens foderration løbende til de nye mindre krav, undgås dette problem i langt de fleste tilfælde.

Fravænning er også en stressende periode for hoppen, selvom de fleste har størst fokus på føllet. Det betyder, at maveslimhinden også her er udsat og man kan hjælpe hoppen på samme måde, som man hjælper føllet.

Du kan læse meget mere om emnet her:

Sådan beskytter du din hests maveslimhinde!

 

Forhåbentlig er fravænningen nu gået fint for både hoppe og føl, og de er klar til at fortsætte deres liv hver for sig.

 

Er du i tvivl om hvordan du bedst muligt understøtter både hoppe og føl under fravænningen, så kontakt gerne din lokale konsulent for nærmere vejledning.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os