St. Hippolyt’s produkter er unikke i udseende og sammensætning sammenlignet med alt andet på markedet. Strukturen i müsli, pellets eller flydende produkter og den behagelige duft af de udsøgte urter, gør dem til noget helt særligt.
Men den egentlige hemmelighed i produkternes effektivitet ligger i de mange naturlige processer, der ligger bag indholdet i den fodersæk, spand eller flaske, du står med i hånden. Du ser det ikke umiddelbart, når du kigger ned i sækken, men du mærker det helt sikkert på din hest efter kort tids brug.
Alle individuelle råvarer gennemgår en særlig og skånsom produktionsproces, før de er virksomme i et af produkterne. Kun produkter, der er omhyggeligt fremstillet, kan fremme din hests velvære.
En af disse processer, som ligger bag, er fermentering af en lang række råvarer!
Vi kan godt forstå, hvis du studser lidt over, hvad fermentering har at gøre med et hestefoder. Det er heller ikke meget brugt, men det er noget, som St. Hippolyt har brugt og bruger meget i produktionen af hestefoder. Vi vil her forsøge at give dig et indblik i hvad det er, og hvorfor det er genialt at bruge i et hestefoder.
Hvad er fermentering?
Fermentering betyder gæring.
Vi kender primært processen fra fermentering af grøntsager. Her lader man grøntsagerne gære i deres egne mælkesyrebakterier (mikrobiom). Disse findes naturligt på oversiden af alle typer grøntsager.
For at sætte gang i processen skal væsken fra grøntsagerne, eller det der ønskes fermenteret, frigives. Det kan fx gøres ved at mose og eller snitte grøntsagerne. Nogle gange tilsættes der også salt, men det afhænger af grøntsagstypen. Resten klarer bakterierne faktisk selv i et tætsluttet glas, hvor der ikke er ilt til stede.
Fermenterede grøntsager fra køkkenet kender du måske under navne som kimchi, kraut og kombucha. Kimchi er den asiatiske udgave, hvor typisk kinakål fermenteres med en form for chili. Kraut kender du måske også som sauerkraut, der er den tyske betegnelse for fermenteret hvidkål. Kombucha er fermenteret te.
Hvilke ernæringsmæssige fordele er der ved fermentering?
- Sikrer lang holdbarhed
- Den fermenterede råvarers indhold af vitaminer, mineraler og enzymer frigives, og kroppen har derved nemmere ved at optage næringen i tarmen.
- Fibrene i den fermenterede råvare bliver nemmere for kroppen at nedbryde, og råvaren får derfor en endnu større udnyttelsesgrad.
Du kan spise de fermenterede grøntsager som de er, eller de kan bruges i tilberedningen af andet mad med eller uden opvarmning.
Hvis du spiser fermenterede produkter, der ikke er varmebehandlede, får du også et højt indtag af alle de gode naturlige mælkesyrebakterier med en stor diversitet.
Det er altså win/win at fermentere grøntsager!
Hvad betyder fermentering for vores hestefoder?
Hos St. Hippolyt fermenteres både gulerødder, kornråvarer og risklid i foderproduktionen, og det giver samme gode egenskaber, som før beskrevet.
Fermenterede gulerødder, korn eller risklid giver altså din hest nogle helt andre fordele, end hvis råvarerne blot blev serveret rå.
Du finder de fermenterede gulerødder i stort set alle vores produkter, men især i produkterne rettet mod mave-tarmsystemet, som Curagest, Gastro Relief Beet og GlyxWiese Müsli.
Det nyeste er fermenteret risklid. Det laktofermenterede risklid er probiotisk enestående!
Risklidets naturlige mikrobiom indeholder kulturer, der også findes i den fysiologiske mikrobielle population i hestens tarm. Gennem en særlig fermenteringsproces forstærkes de mikrobielle populationer, så det laktofermenterede, frysetørrede risklid repræsenterer en højkoncentreret, naturlig, tarmmikrobiomfremmende komponent. Derfor finder du fermenteret risklid i vores CuraBiom.
Når denne proces bruges i produktionen af vores hestefoder, får vores motto ”at fodre som naturen selv”, helt nye perspektiver. Der udvælges ikke blot naturlige råvarer til hesten, nej, de bliver også naturligt bearbejdet, så din hest opnår et maksimalt udbytte. Naturens ressourcer udnyttes dermed bedst muligt og vi sikrer samtidigt en optimal ernæring af din hest.
Er du i tvivl om hvilken kombination af produkterne, som passer til din hest, så kontakt os for en individuel professionel tilpasset foderplan.
Du kan enten kontakte din lokale konsulent direkte eller udfylde vores foderplansskema på hjemmesiden.