0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Den gode stivelse til din hest

Stivelse er kulhydrat, som findes i mindre eller større mængde i planter. Den største mængde findes i kornkerner.

Ja, du læste rigtigt. Der eksisterer faktisk en stivelse til heste, som gør noget godt for hesten.

Stivelse er kulhydrat, som findes i mindre eller større mængde i planter. Den største mængde findes i kornkerner.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at stivelse til heste er meget omdiskuteret, da hesten som udgangspunkt ikke er skabt til at spise store mængder af dette dagligt.

 

For store mængder til heste betyder over 2 g pr. kg hest dagligt. Ved mere end denne mængde ses der

  • store udsving i blodsukkeret
    • Dette sætter hestens insulinstofskifte på overarbejde og blodsukker, som ikke transporteres til muskelcellerne, vil hesten lagre som fedt.
  • større tendens til slimhindeirritationer i maven hos hesten
    • Dette kan give hesten dårlig appetit og ringe trivsel
      Ingen af delene er ønskværdige hos heste og derfor ser vi en tendens til, at man ønsker at undgå stivelse i hestens fodring.

 

Hvis din hest vejer 550 kg, som er meget typisk for en varmblodshest, kan du dagligt tildele 1.100 g stivelse uden at komme i problemer.

 

Havre indeholder ca. 40 % stivelse. Denne mængde stivelse vil svare til 2,75 kg havre om dagen!
Det er vigtigt at mængden fordeles over minimum 2 gange dagligt.

Det er dog meget sjældent, at vi faktisk kommer op på disse mængder stivelse i foderplanerne.

 

Der er heldigvis også noget godt ved stivelse!

Præstationsheste, som arbejder hårdt, kan have brug for stivelse i foderplanen for at få energi til arbejdet, især når det drejer sig om konkurrencer over flere dage.

Forskning har fx vist, at heste er langsommere til at fylde glykogendepoterne i musklerne op end mennesker, og dette forværres, hvis præstationsheste fodres med et meget lavt stivelsesindhold i krybben.

Glykogendepoterne er musklernes energilager og det er derfor vigtigt, at hesten kan få disse fyldt op mellem konkurrencedagene, eller har opbygget så stort et lager, at det er tilstrækkeligt til weekendens forbrug.

 

Stivelse i foderplanen

kan derfor være med til at øge præstationsevnen hos konkurrenceheste.

Selvfølgelig er det vigtigt at kigge på hestetypen, dens anvendelse, huld osv. når der lægges en foderplan og i denne overvejelse indgår hestens daglige indtag af stivelse også.

Er hesten overvægtig og i vedligehold, så er det korrekt ja, at den ikke har brug for ret store mængder stivelse, men faktisk er der visse typer stivelse, som gerne skal findes i foderplanen.

 

Det fører os netop videre til et spændende tema.

Nemlig, at der findes forskellige typer af stivelse og visse typer har hestens virkelig et stort udbytte af i dens tarmsystem og immunforsvar.

Faktisk har forskning vist, at for at hestens tarmsystem udvikler sig korrekt som føl, er det vigtigt at få denne gode funktionelle stivelse i fodringen.
Men hvad er det så for en type stivelse? Det er det, vi kalder for tyndtarmsresistent stivelse, og mere specifikt er det beta-glukaner.

Tyndtarmsresistent stivelse kan også stamme fra ubehandlet majs og byg, som ikke er beta-glukaner, hvor hestens fordøjelsesenzymer ikke kan nedbryde stivelsesbindingerne. Denne form for stivelse skaber dog problemer i bagtarmen med dysbiose i tarmfloraen og er ikke ønskværdig.

 

Men beta-glukaner er supervigtige for din hest!

Denne type stivelse er kendt som “biological response modifiers”, da beta-glukaner kan aktivere immunsystemet. Aktiveringen sker således, at immunforsvaret kommer til at virke bedre, uden at bliver overaktivit.

Beta-glukaner er derfor vigtige at bruge til heste, der har brug for et stabilt aktivt immunforsvar i tarmsystemet.

Det er som udgangspunkt alle heste, men heste med overreaktioner på fx insekter, udfordringer i mave-/tarmsystemet og generelle immunforsvarsproblemer har særlig brug for beta-glukaner.

Faktisk finder du beta-glukaner i alle vores produkter med indehold af forspiret og fermenteret byg, eller ølgær. Begge råvarer har nemlig et højt indhold af beta-glukaner.

Forspiringsprocessen, som alt vores korn gennemgår inden det lander i en fodersæk, kan du læse mere om her.

Det er fx produkter som Struktur-E, MicroVital og GastroIntestinal, hvor du finder store mængder Beta-glukaner.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Mangler din hest energi?

I princippet er energi blot kalorier. Det er to ord for samme ting. Når vi tilfører energi i foderplanen, så vil hesten tage på af kalorierne, hvis de ikke forbruges til det ønskede arbejde.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os