0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Kan heste blive rigtig solskoldet?

Det er vigtigt at bruge en solcreme af naturlig oprindelse, da en del heste fx kan reagere negativt på solcreme indeholdende PABA (para-aminobenzoesyre).

Vi elsker sommer og sol, men hvordan påvirker solens UV-stråler egentlig vores heste?

Heste er som udgangspunkt ret godt beskyttet imod solen UV-stråler fra naturens side. Både pelsen og pigmentet melanin i huden er hestens eget forsvar imod UV-strålerne fra solen. De reflekterer sollyset, så UV-strålerne ikke kan skade selve huden.

Men heste med hårløse områder, der samtidig mangler pigment – altså er lyserød i huden – er mere udsatte for en almindelig solskoldning. Det er fx mulen, koden, de ædlere dele, lysken, ørerne, om øjnene og på de hvide aftegn eller hos tyndhudede heste.

 

Den simple beskyttelse her er at skærme hesten imod solens stråler. Det kan fx være via fluemasker, dækkener, indetid imellem kl. 12-15 eller simpelthen at smøre hesten med solcreme.

 

Det er vigtigt, at bruge en solcreme af naturlig oprindelse, da en del heste fx kan reagere negativt på solcreme indeholdende PABA (para-aminobenzoesyre).

 

En naturlig solblokker er mineralet zinkoxid, hvilket du netop finder i vores

Horse Sun Lotion, som har en solfaktor 30!

Ved brug af solcreme på de udsatte hudområder, er det vigtigt at påsmøre med jævne mellemrum, da cremen vaskes af i vand, når hesten drikker. Det kan også blive slidt af under græsningen.

Du kan dog vælge en solcreme med et højt fedtindhold, da dette ikke så nemt bliver vaske/slidt af. I vores Horse Sun Lotion finder du også et højt fedtindhold.

 

Heste kan også få solskoldningslignende udslet, som mange hesteejere til en start tror er almindelig solskoldning. Det aftager dog ikke ved normal behandling, og man vil da gerne vide, hvad det er og hvordan det opstår.

I disse tilfælde bliver udslettet ikke kun rødt og irriteret, men der dannes også en hård tyk skorpe, som kan udvikle sig til en betændelseslignende tilstand med fx blærer.

 

Det kaldes for fotosensibilisering!

 

Engbrandbæger

 

I disse tilfælde er solen ikke den direkte udløsende faktorer, men der forekommer en hændelse inden hesten reagerer negativt på solens stråler.

 

Der kan forekomme to hændelser, som sammen med solen kan give disse udfordringer:

  1. Hvis hesten kommer i berøring med planter som vild pastinak, ranunkel eller bjørneklo, kan plantesaften i kombination med kraftigt sollys give en reaktion, som ligner et tilfælde af kogende vand på huden. Plantesaften absorberer simpelthen energien fra sollyset og overfører den til hudcellerne, hvilket i sidste ende ødelægger dem og giver hududslættet.Hesten kan være berørt af plantesaften i op til en uge efter den har fået det på huden.Hvis du opdager, at din hest er kommet i kontakt med disse plantesafter, så skyl dem af med rigeligt rent vand for at undgå problemer. Som en sikkerhedsforanstaltning er det en god ide at holde hesten væk fra solen i op til en uge bagefter.

 

  1. Hvis hesten indtager giftige planter, som fx engbrandbæger, der indeholder giftstoffet pyrrolizidinalkaloider (PA’er), kan der også opstå fotosensibilisering. Dette giftstof beskadiger leveren, da den omsætter alkaloiderne til en stærk reaktiv forbindelse kaldet pyrrol, som nedbryder leverceller samt nyre- og lungevæv. Skadede galdeveje og leverceller forstyrrer afgiftningsorganets evne til at udskille phylloerythrin, som produceres under fordøjelsen af klorofyl – det grønne pigment fra planter. Normalt udskiller heste phylloerythrin gennem galden og det passerer derfor ud med afføringen uden nogen interaktion med hudvævet. Men med leverskader forbliver phylloerythrin i kroppen og akkumuleres i huden for at forårsage lysfølsomhed. Ved udsættelse for sollys bryder områder af lys hud ud i blærer og sår.Især denne form for udslæt er noget vi ser ofte. Det kan afhjælpes ved at fjerne hesten fra de giftige planter og understøtte regenereringen af leveren ved fx at tildele bestemte aminosyrer og marietidselfrø.Det skræmmende er dog, at det akkumuleres over tid endda flere år og faktisk er det kun 25 % af heste med lys hud og leverskade, der vil vise synlige tegn på hudskader fra fotosensibilisering!Hvis hesten indtager store mængder af pyrrolizidinalkaloid over en kort periode, opstår der en akut forgiftning, som kan være dødelig.Det er derfor vigtigt, at hesten ikke indtager planter med disse giftstoffer.

 

En solskoldning af en hest skal altid tages alvorligt, især hvis den opstår på ikke solrige dage, og hesten fx står på en mark med gule planter.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hest er påvirket af en leverskade, så kontakt dyrlægen for at få taget en blodprøve.

Vi hjælper gerne med gode råd og vejledning til en leverunderstøttende fodring. Har din hest blot en almindelig solskoldning, så tag et kig på vores Horse Sun Lotion for en naturlig og nem beskyttelse af din hest her i sommerperioden.

 

Kilder

https://thehorse.com/17869/burning-up-photosensitization-and-sunburn-in-horses/
https://horseconsult.com/videncenter/hestefolde/pastinak-er-giftig-for-heste-har-i-vild-pastinak-paa-foldene/

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os