0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Hvorfor får hesten problemer med fordøjelsen?

Der kan være enormt mange årsager til fordøjelsesudfordringer. Vi starter med at liste en god del af dem og uddyber enkelte årsager bagefter.

En velfungerende fordøjelse er altafgørende for din hest. Ikke kun for at ernære hesten med de nødvendige vitaminer, mineraler, proteiner og energi, men også for at sikre funktionen af hjernen, stofskiftet og immunforsvaret.

Hestens fordøjelse har dermed mange centrale funktioner og er udviklet helt specifikt i forhold til, hvilket dyr hesten er – nemlig en browsende græsser. En browsende græsser bruger stort set hele dagen på store arealer til at søge og udvælge lige præcis de græsser, planter og andre fiberholdige vækster, som passer dens smag og ikke mindst fordøjelse. Det fiberholdige materiale bliver nedbrudt af mikrobiomet, som lever i hestens bagtarm i en symbiose med hesten.

Men den naturlige ædeadfærd passer desværre ikke ind i den moderne verden. I dag holder vi vores dyr på mindre arealer, på stald og fodrer dem med relativt ensformigt foder i større daglige måltider et par gange om dagen. Det udfordrer hestens sarte fordøjelsessystem.

Det er derfor ikke uden grund at fordøjelsesudfordringer hos heste er et stort problem.

Men hvorfor får heste problemer med fordøjelsen?

Der kan være enormt mange årsager til fordøjelsesudfordringer. Vi starter med at liste en god del af dem og uddyber enkelte årsager bagefter.

Grovfoder

  • Ernæringsmæssigt indhold og hygiejnisk kvalitet
  • Mængde
  • Udfodring

 

Miljøet

  • Vejret og luftfugtigheden
  • Ændrede vaner
  • Nyt miljø
  • Nye venner
  • Ny fold
  • Dyrlæge eller smedbesøg

 

Stofskiftet

  • Overvægt
  • Insulinresistens

 

Sygdomme

  • Parasitter
  • Patogene bakterier
  • Medicin
    • Smertestillende
    • Antibiotika
    • Vaccinationer
    • Ormekur

 

Præstation

  • Træning
  • Skader
  • Stævnekalender
  • Transport

 

Grovfoderet

Hos St. Hippolyt koncentrerer vi os meget om grovfoderet til hesten. Det er basen i hestens foderplan, og dermed det hesten indtager mest af – typisk består 90 % af den daglige diæt af grovfoder.
Der kan være mange årsager til, hvorfor det kan give hesten fordøjelsesudfordringer.

Hesten kan få for lidt. Det er kendt, at heste som minimum skal have 1,5 kg TS (tørstof) pr. 100 kg hest pr. dag for at fordøjelsessystemet fungerer optimalt. Hvis dette behov ikke er opfyldt, får tarmens mikrobiom ikke nok at leve af, og der kan derved opstå problemer.

Dernæst kan det handle om måden det udfodres på. Fodres det kun i én daglig portion, vil hesten stå mange timer tom, og der kan blive problemer med syre/base-balancen i systemet. Det kan både give hesten direkte syreubehag i maven, men pH-værdien i bagtarmen kan også ændre sig, hvilket forstyrrer balancen i tarmens mikrobiom.

Der kan også være ernæringsmæssige udfordringer, som vi har set oftere de seneste par år. Nemlig at fordøjeligheden af grovfoderet er for lille – sagt med andre ord, grovfoderet er for groft. Der er dejligt meget tyggetid i et sådant produkt, men selvom hesten indtager 1,5 kg TS pr. 100 kg hest, som forskningen foreskriver, får tarmens mikrobiom ikke nok fordøjelige fibre at leve af, hvilket vil svare til at hesten får for lidt grovfoder.

Et for højt sukkerindhold kan nogle heste også have svært ved at håndtere i systemet, hvilket igen kan give en ubalance i tarmens mikrobiom.
For lidt protein, eller sågar for meget protein, er der også en række heste, der kan reagere på – især hvis der allerede er en ubalance i mikrobiomet
Den hygiejniske kvalitet har også stor betydning for funktionen af hestens fordøjelsessystem. Indtager hesten fx muggent grovfoder – enten hø eller wrap, er der risiko for indtag af toxiner, som generer funktionen af tarmens slimhinde og dermed giver fordøjelsesudfordringer. Den hygiejniske kvalitet af grovfoderet er derfor ikke kun vigtigt for hestens funktion af luftvejene.

 

Miljøet

Kigger vi på hestens miljø, har du helt sikkert oplevet, at hesten få en ændret gødningskonsistens, idet den bliver flyttet, eller hvis den bliver nervøs, fx når dyrlægen eller smeden kommer på besøg.

Her sættes et stort hormonsystem i gang, som fortæller hesten, at den skal være klar til flugt og så tømmes tarmsystemet og balancen i mikrobiomet ændres igen.
Der er ingen tvivl om, at nogle heste er mere sensitive end andre på dette område. Men mange heste kan vænnes til mange forskellige situationer.
Selv vejret, såsom ekstrem varme, kulde eller regn, kan få nogle heste til at reagere og få udfordringer i tarmsystemet. Den fulde mekanisme her er endnu ikke kendt, men der forskes i hestens væskebalance og dens betydning for tarmens funktion.

Du har måske allerede fundet et mønster i uddybningen af årsager til fordøjelsesproblemerne – nemlig at hestens tarmmikrobiom tit kan komme ud af balance – og af rigtig mange forskellige årsager.

Ud over de uddybede årsager, ser du på listen også en lang række andre årsager. Nogle mere logiske end andre. Vi har sågar nævnt, at overvægt kan have en betydning for tarmfunktionen og her ses det, at balancen i tarmens mikrobiom også ændre sig!

Det er fascinerende, hvordan noget fysisk ved hesten kan ændre noget andet levende, som blot bor inde i hesten. Derved ser vi, at der er en større kommunikation og et stort samarbejde mellem hestens krop og dens tarmmikrobiom, og vi er kun lige startet på at forstå, hvordan det hænger sammen.

Har du problemer med din hests fordøjelse eller tarmfunktion? Eller har du en mistanke herom?

Så kontakt os gerne for en nærmere snak, så årsagen og dermed en god løsning kan findes, til fordel for din hests velfærd. Du tager blot kontakt direkte eller udfylder vores foderplansskema her.

 

 

Kilder

https://ker.com/library/advances-equine-nutrition/
https://www.kemin.com/na/en-us/markets/animal/equine/welcome-to-equisummit/equisummit
Raymond J. Geor, Paricia A Harris, Manfred Coenen, 2013, Equine Applied and Clinical Nutrition

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Mangler din hest energi?

I princippet er energi blot kalorier. Det er to ord for samme ting. Når vi tilfører energi i foderplanen, så vil hesten tage på af kalorierne, hvis de ikke forbruges til det ønskede arbejde.

Læs indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os