Hvis du har stået med en hest med dårlige hove, har du helt sikkert stillet dig selv spørgsmålet:
Hvorfor har min hest dårlige hove?
Og der kan være rigtig mange svar på spørgsmålet! Her er listet nogle mulige årsager:
- For lange beskæringsperioder
- Forkert beskæring
- Boksmiljøet
- Foldmiljøet
- Genetik
- Sæsonen
- Alder
- Manglende mineraler i den daglige fodring
- Manglende protein i den daglige fodring
- Manglende essentielle fedtsyre i den daglige fodring
- For meget sukker og stivelse i den daglige fodring
- Ringe tarmfunktion, der giver nedsat B-vitamin produktion og optagelse af næringsstoffer
- Motion/bevægelse
Undersøgelser viser dog, at genetikken er den vigtigste faktor, der afgør om hoven er af god kvalitet. Derefter følger fodringen, motionen og sæsonen.
Vi oplever, at der mangler fokus på især protein og de essentielle fedtsyrer i fodringen. Disse parametre bliver ofte glemt ligesom, at strøelse skal suge ammoniak, folde er for tørre, beskæring skal være hver 6.-8. uge og motion er nødvendig for øget blodgennemstrømning til hoven.
Protein
Protein er vigtigt, da hovvæggen består af 93 % protein på tørstofbasis.
Hovvæggen består af det strukturdannende protein, keratin. Keratin indeholder en høj procentdel af svovlholdige aminosyrer som fx cystein og methionin, der danner bindinger mellem enkelte molekyler, hvilket skaber en stærk, men bøjelig struktur. Denne proces kaldes keratinisering af hovvævet.
Får hesten tildelt proteinkilder af en høj kvalitet vil det typisk kunne dække hesten med de aminosyrer, som er essentielle for hovvækst. Vi oplever, at mange heste i sommerperioden ikke får nok essentielle aminosyrer, da indholdet i græsset er meget svingende gennem sommeren. Indholdet afhænger af pleje af marken og ikke mindst vejret. Først på sommeren er proteinindholdet typisk højt, hvor det senere på sommeren er faldende og typisk ikke dækkende, når vi kommer til august måned.
Tildeling af tilskud med enkelte aminosyrer, har ofte ikke samme effekt, som tildeling af en højkvalitets proteinkilde, da de kan forårsage ubalance i den totale aminosyretildeling og dermed skabe andre problemer eller mangler.
Det vil derfor være hensigtsmæssigt at tildele et kraftfoder, som indeholder høj-kvalitetsprotein, balanceret med de andre næringsstoffer, der er i foderet. Naturlige kilder til godt kvalitetsprotein er grovfoder med en bred diversitet af græsser, lucerne, ølgær, soja, hørfrø og spirulina alger.
Fedtsyrerne
Fedtsyrerne finder du i det yderste lag af hovvæggen sammen med keratin. Når fedt er til stede i den rette mængde, vil det danne en ubrudt barriere, som holder på fugten i de indre lag af hovstrukturen og holder vandet ude. Det er især vigtigt at have fokus på denne detalje, når sommeren bliver meget tør. Her har hovene tendens til at tørre ud, men får hesten nok af de essentielle fedtsyrer, vil fleksibilitet i hoven blive opretholdt.
Desuden skaber fedtsyrerne en barriere, så bakterier og svampe ikke kan trænge ind i hovens horn.
Hvis hesten går på friskt græs, vil den få opfyldt behovet for essentielle fedtsyrer med et forhold på 4:1 – 6:1 af omega 3 og 6. I dette tilfælde vil det højst sandsynligt ikke have en indflydelse på hoven at give hesten ekstra fedtsyrer.
Får hesten derimod tørt hø – eller senere på sommeren tørt og groft græs, så vil fedtsyrerne være til stede i mindre grad, og her vil det være nyttigt at tildele ekstra fedtsyrer.
Den vegetabilske kilde til fedtsyrer, som ligger tættest på fedtsyresammensætningen i friskt græs er hørfrø og chiafrø. Andre planteolier er højere i omega-6 end omega-3.
Husk desuden, at optimering af fodring kun påvirker hovens nye vækst!
Hovens vækst
Hovens vækst starter oppe fra kronranden og nedad mod tåen. Under normale omstændigheder tager det 9-12 måneder for hoven at vokse hele vejen ned til tåspidsen. Derimod vil den bagerste del af hoven, fra kronranden til enden af hoven ved dragterne, kun tage 4-5 måneder. Dette betyder, at hornet ved dragterne er yngre og vil være mere elastisk.
Hvor hurtigt hovene vokser afhænger blandt andet af alder, sæson, sygdom, træning og ernæring. Hos føl vokser hoven 15 millimeter i gennemsnit om måneden, mens den hos udvoksede heste vokser i gennemsnit 9 millimeter og for seniorheste ned til 6 millimeter om måneden. Om vinteren vokser hoven mindst, mens den om foråret vokser mest.
Hvis du oplever dårlige hove hos din hest og har svært ved at gennemskue, hvorfor det sker, så tag et kig på din hests foderplan.
Vi hjælper dig gerne med at gennemgå den for at spotte det svage punkt.
Kontakt os direkte eller udfyld vores foderplansskema på hjemmesiden, så hjælper vi med en professionel gennemgang i din hests foderplan.