0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Fra sommerfold til stald

Hestene er i løbet af sommeren vant til at spise græs, som er noget mere let fordøjeligt end det grovfoder som vi tilbyder dem om vinteren.

Efteråret nærmer sig, og det betyder typisk en tid for hestene, hvor der sker mange forandringer. Nogen heste har igennem sommeren gået på døgnfold og haft masser af græs til rådighed, andre har været lidt på stald og derved fået lidt grovfoder de timer de har været inde.

Fælles er dog at græsset på foldene stille forsvinder, dette betyder at hesten og dens tarmflora skal til at vænne sig til at æde andet foder i form af mere grovfoder som hø eller wrap, samt kraftfoder, og typisk en mere måltidsbaseret fodring. Samtidig betyder det også et mere stillestående liv, da langt de fleste heste vil komme i boks til vinter. Dette kan give forskellige udfordringer i tarmsystemet, enten i form af løs gødning, eller at den manglende bevægelse sætter tarmsystemet i stå. Derfor skal vi være meget opmærksomme på hestens fodring i denne periode og tage vores forholdsregler, så at problemer kan undgås.

Hestene er i løbet af sommeren vant til at spise græs, som er noget mere let fordøjeligt end det grovfoder som vi tilbyder dem om vinteren. Samtidig har de mulighed for at tilfredsstille deres behov for at æde op til 18 timer i døgnet, faktisk helst små måltider ret tit og ikke få men store måltider, som det typisk bliver på stald, hvis ikke hesten har mulighed for at have ad libitum. Vandindholdet i det indtaget foder er også forskelligt. I græsset har vi et stort vandindhold, hvor dette er tørret ud af hestens grovfoder. Denne omvæltning er hård for tarmfloraen, som skal tilvænnes det nye foder. Det er nemlig tarmfloraen, som er de ansvarlige for at nedbryde græs og grovfoder til nyttige fedtsyrer og vitaminer til hesten, så den opretholder korrekt huld og gode kvalitets hove. Derfor er det også vigtigt at vi passer på tarmfloraen. For at denne kan arbejde korrekt, kræver det en stabil tilførsel af foder og masser af vand. Nogen bakterier lever samtidig af noget foder og andre lever af andet og denne balance af bakterier vil ændre sig, når fodersammensætningen ændrer sig.

Tilvænningen skal ske over minimum 3 uger for at tarmfloraen kan følge med. Det vil sige at man ikke blot fra en dag til den anden kan give hesten 10 kg hø/wrap og forvente at dette går uden problemer. Dette både pga. de forskellige fibre, men også fordi grovfoderet indeholder mindre vand. Derfor anbefales det er begynde at fodre grovfoder på sommerfolden, så hestene allerede her kan vendes til det nye foder, inden de kommer på stald og skal beskæftiges en hel nat. På denne måde vil hestene starte med at indtage små mængder, sammen med det græs den er vant til og tarmfloraen vil herved nemmere kunne tilpasse sig.

Det samme gør sig gældende for det kraftfoder, som hesten skal fodres med i vinterperioden. Typisk har heste på døgnfold, ikke fået nær så meget kraftfoder, som de plejer, da der har været rigelig i græsset. Kraftfoderet skal derfor også introduceres langsomt, så tarmens bakterier kan følge med i den nye fodersammensætning. Igen skal mængden langsomt sættes op over 3 uger, startende med et par 100 gr dagligt til en start og så øge mængden hen over de 3 uger. Selvfølgelig er denne tilvænning afhængig af, hvad hesten har været vant til sommeren igennem.

Hvis tilvænningen går for stærk, vil der ske en for hurtig ændring af tarmfloraen. Dette vil typisk fører til bakteriedød og ændring af miljøet i tarmen, som er medvirkende til at give løs gødning.

Tilvænningen af tarmfloraen kan hjælpes på vej via forskellige foderråvarer, som kan tilføjes i fodringen i lidt større mængder i tilvænningsperioden. En håndfuld her og en håndfuld der, betyder ikke helt så meget når hestens tarmsystem kan indeholde op til 250 liter i alt.  En mængde på 100 gr pr 100 kg hest er typisk tilstrækkelig, med mindre hesten har historik for en sensibel tarm, så anbefales det at bruge en større mængde. Foderråvarer, som man kan tænke ind i tilvænningsperioden, kan fx være gærkultur, som får placeret de gode bakterier i tarmen. Herudover er det altid en god ide at tilføre foderråvarer, som kan være mad for tarmbakterier, dvs. masser af fibre. Her skal der især tænkes over diversiteten, således at så mange bakterier kan trives som muligt. Dette gør nemlig tarmfloraen mere stærk og modstandsdygtig over for forandringerne, som jo sker i denne periode. Derfor skal det forsøges at få så mange forskellige græsser og urter ind i foderplanen. Dette kan gøres med mange forskellige typer fiberprodukter, men gå efter nogen, hvor der er mere end 45 forskellige græsser og urter i, så der opnås så høj diversitet som muligt. Det kan desuden være en fordel at tildele disse fiberprodukter, sammen med en omgang vand, for at sikre at hesten drikker tilstrækkeligt i denne periode.

Mash af forskellige typer alt efter hest, er også altid relevante at ligge i foderplanen i denne tilvænningsperiode.

At hesten får drukket tilstrækkeligt med vand i tilvænningsperioden, er vigtig for at tarmsystemet ikke går i stå og dermed skaber problemer. Vandet er er både med til at smøre systemet, men sikre også at tarmindholdet har den rigtige konsistens og derfor kan flyde frit igennem systemet uden problemer.

Når hestene kommer på stald, er det også vigtigt at der tænkes bevægelse ind i hestens management, foruden det, som hesten vil få på folden i dagtimerne. På stald bevæger hestene sig ikke som de vil gøre på døgnfold, og denne store forskel kan også være årsag til at tarmsystemet går i stå og der opstår problemer i overgangen. Bevægelse er nemlig med til at hjælpe tarmen med at transportere tarmindholdet frem i systemet, og en nedsat bevægelse vil derfor have en negativ indflydelse på tarmsystemet. Det er derfor vigtigt at hestene i et eller andet omfang bliver motioneret, især den første tid i overgangen fra sommerfold til stald. Motionen behøver ikke bestå af ridning, men blot at hestene kommer ud og bevæge sig 30 minutter i frisk skridt fx Dette kan gøres med både en træktur i naturen eller på ridebanen, men selvfølgelig også ridning. Mulighederne er mange, men den daglige motion er vigtig.

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt hjælper din hest godt igennem denne overgangsperiode, så tøv endelig ikke med at kontakte os 😊

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os