0 0,00 kr.
0 0,00 kr.
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Fragtfri levering fra 1.500 kr.

Fodring af heste i vintervejr

Her får du vores bedste tips og tricks til, hvordan du håndterer ekstreme vejrforhold som kulde, sne, frost og vind!

Uanset om vi vil det eller ej, byder vinteren ofte på ekstrem kulde, frost og sne, hvilket kan være udfordrende for mange heste.

Generelt er heste gode til at tilpasse sig deres miljø, uanset om det er koldt eller varmt. De klarer det fint, hvis de får lov til gradvist at vænne sig til forholdene. Udfordringerne opstår, når vejret pludselig skifter til enten varmere eller koldere end det, hesten er vant til.

Her får du vores bedste tips og tricks til, hvordan du håndterer ekstreme vejrforhold som kulde, sne, frost og vind!

 

Vand!

Heste har en tendens til ikke at drikke nok vand, når temperaturen nærmer sig frysepunktet. Selvom du holder vandet isfrit det meste af tiden, vil hesten naturligt reducere sit indtag af iskoldt vand for at undgå nedkøling. Desuden kan is på vandet reducere tilgængeligheden, hvilket yderligere begrænser hestens mulighed for at drikke.

Og vi ved alle, hvor vigtigt vand er for vores heste! De har brug for mindst 5 liter pr. 100 kg kropsvægt om dagen for at holde sig hydrerede og undgå fordøjelsesproblemer og nedsat præstation. Behovet er endnu større ved laktation og under fysisk aktivitet.

Heste foretrækker at drikke vand, der er omkring 10 grader Celsius.

Du bør derfor forsøge at tilbyde din hest vand ved denne temperatur mindst et par gange om dagen, især i forbindelse med et måltid grovfoder, da heste ofte drikker store mængder vand efter at have spist. Sørg for, at hesten har adgang til tempereret vand både i stalden og ude på folden, og jo flere gange om dagen, jo bedre.

Ideelt set skal hesten have adgang til vand på ca. 10 grader Celsius døgnet rundt. Der findes smarte løsninger som opvarmede vandkar, vandkopper med cirkulation og isolerede vandbaljer. Ofte er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan dette kan opnås. Vær dog forsigtig, når du kombinerer vand og elektricitet, da det kan være en farlig kombination. Hvis du har et automatisk vandingssystem, skal du også holde øje med, om det fungerer som det skal.

Det kan være en fordel at give hesten lun mash en eller flere gange om dagen. Vælg den mash, som din hest bedst kan lide, og lav en god suppe af det, så hesten får tilført ekstra vand. Irish Mash, Glyx-Mash og Gastro Relief Beet er gode produkter til dette formål.

Derudover kan du give hesten salt i foderet for naturligt at øge dens vandindtag. Sørg dog først for, at hesten vil spise det.

 

Varme!

Ekstrem og pludselig kulde, særligt i kombination med stiv vind og nedbør som sne, vil kræve flere kalorier/mere energi for, at hesten kan holde varmen. Kulden sætter gang i hestens stofskifte og forbrænding, hvilket ofte gør hesten mere sulten.

Hvis hesten kun får begrænset mængde grovfoder i form af wrap eller hø, kan det føre til øget indtag af halm, hvis det er tilgængeligt. Dette øger risikoen for alvorlige akutte fordøjelsesproblemer, især i kombination med nedsat vandindtag.

Hvis din hest ikke har adgang til halm, vil sulten blot øges, og hesten vil blive mere frustreret, da dens behov ikke opfyldes. Den øgede forbrænding kan også føre til hurtigere vægttab, hvilket kan være fordelagtigt for en overvægtig hest, men en udfordring for en undervægtig hest, som kan tabe sig yderligere.

Risikoen for fordøjelsesproblemer, vægttab og frustration på grund af øget sult kan dog løses ved at give hesten mere grovfoder i form af wrap eller hø. Dette vil også hjælpe hesten med at holde varmen indefra, da fermenteringen af fibre i stortarmen skaber intern varme.

Hvis du har en meget kuldskær hest, en ældre hest eller en hest med kun lidt pels, kan et godt vinterdækken være en fordel for at beskytte den bedst muligt mod det ekstreme vejr.

Hvis din hest er blevet meget kold – for eksempel på grund af kraftig nedbør, der nedkøler hesten – kan du opleve, at den står og ryster. Dette er en naturlig måde at skabe varme på, men det kan føre til stive muskler og andre problemer.

Det er vigtigt at give hesten adgang til grovfoder for at skabe indre varme, men et uldtæppe, der både varmer og transporterer fugt væk, er også en god idé, indtil hesten er tør igen.

Hvis du befinder dig i en situation, hvor du kun lige har nok grovfoder til at klare sæsonen, kan du i stedet tilbyde din hest et produkt fra vores GlyxWiese-serie. Hvis du vælger høcobs, skal de opblødes, hvilket også vil øge hestens væskeindtag i en kritisk tid.

 

Vær i bevægelse!

Indrømmet, dette tip handler ikke direkte om fodring. Men bevægelse er en vigtig del af hestens hverdag. Heste er skabt til at vandre lange strækninger i roligt tempo, men i koldt vejr kan frosne og ujævne folde mindske hestens lyst til at bevæge sig.

Det er dog stadig vigtigt at lukke hesten ud.

De fleste heste tilpasser deres skridt og bevægelser til forholdene, især hvis de kommer ud hver dag. Hvis din hest bevæger sig mindre end normalt, kan tarmbevægelserne dog blive langsommere, hvilket øger risikoen for akutte fordøjelsesproblemer.

Løsningen er simpel: mere bevægelse! Det kan være i form af ridning, gåture, longering, skridtbånd eller andre aktiviteter. Bevægelse hjælper ikke kun med at holde tarmene i gang, men hjælper også hesten med at holde varmen.

Hvis hesten står meget stille i stalden eller på folden, kan motion flere gange om dagen være en fordel – især hvis hesten tidligere har været vant til mere aktivitet. En pludselig ændring i aktivitetsniveau øger risikoen for problemer.

 

Er du i tvivl om, hvordan du bedst passer på din hest i vintervejret?

Kontakt gerne din lokale konsulent for en snak.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Din kurv er tomTilbage til shop
Søg efter produkt eller artikel
Søg
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os