1 1.165,00 kr. (inkl. moms)
1 1.165,00 kr. (inkl. moms)
Afsendelse indenfor 2-4 dage arbejdsdage
Gratis foderrådgivning
Sikker betaling med kreditkort og MobilePay

Grovfoderanalyse – hvordan skal du læse den?

En hest har brug for minimum 1,5 kg tørstof grovfoder (hø/wrap) pr 100 kg normalvægtig hest pr dag, for at få opfyldt behovet for fordøjelige fibre og sikre en sund fordøjelseskanal.

Grovfoder er basis for enhver hests foderplan – også hos din hest!

 

En hest har brug for minimum 1,5 kg tørstof grovfoder (hø/wrap) pr. 100 kg normalvægtig hest pr. dag, for at få opfyldt behovet for fordøjelige fibre og sikre en sund fordøjelseskanal.

Græs indgår dog også i denne beregning. Går hesten derfor på græs, kan der justeres ned i mængden af grovfoderet. Dette er som regel kun relevant i sommerperioden, og derfor lever din hest primært af grovfoder i løbet af året.

Hvis hesten ikke bliver for tyk, må den gerne tildeles mere end denne mængde.

Den nævnte mængde svarer tit til omkring 80-90 % af hestens samlet diæt. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad det indeholder.

At vide, hvad grovfoderet indeholder, er basis for at kunne optimere hestens foderplan korrekt. Kort sagt skal kraftfoderet indeholde det, som grovfoderet ikke indeholder, så det er muligt at optimere hestens foderplan mest muligt.

Hvis grovfoderet f.eks. ikke indeholder tilstrækkeligt protein, så bør der vælges et kraftfoder, som indeholder ekstra protein og på den måde justere foderplanen.

 

Er grovfoderets indhold ikke kendt, er det ikke muligt at optimere foderplanen på denne måde, og den egentlige fodring kendes derfor ikke.

I nogle lande som fx Sverige er grovfoderanalyser normalen, hvor det i Danmark stadig er mere undtagelsen end reglen at have analyse på sit grovfoder.

Men der findes i dag en del seriøse grovfoderproducenter, som kun leverer grovfoder med analyse, så de ved, hvad de sælger.

Vi giver dig herunder en forklaring på de informationer, som du finder i den gængse grovfoderanalyse.

Vær dog opmærksom på, at alt efter hvilken analyse der bliver brugt, kan tallene se lidt anderledes ud.

Vi har et samarbejde med Eurofins og tager derfor udgangspunkt i deres analyser.

 

Tørstoffet

fortæller dig, hvor stor en procent vand, der er i dit hø eller wrap, hvilket har betydning for, hvor mange kg hesten skal have.

Din hest har et minimumsbehov på 1,5 kg tørstof pr. 100 kg hest, som nævnt tidligere, så der skal tages hensyn til vandindholdet i grovfoderet, når det udregnes, hvor mange kg hesten skal have dagligt.

En hest på 500kg skal minimum have 7,5 kg tørstof dagligt. Har du et grovfoder med 80 % tørstof, skal hesten have tildelt 7,5 kg + 20 % ekstra, da grovfoderet indeholder det i vand. I dette tilfælde skal hesten have 9 kg afvejet grovfoder dagligt.

Tørstofindholdet har desuden betydning for om hø er lagerfast, det skal helst indeholde over 85% tørstof. Hvad angår wrap, fortæller tørstof% noget om, hvor meget produktet er ensileret. Under 65 % tørstof har vi en god ensilering og dermed god holdbarhed.

 

Energi og Foderenheder (FE)

i Danmark anvender vi FE til at beskrive, hvor meget energi en hest skal have.

Hvor mange FE, en hest har brug for, afhænger primært af dens vægt og hvor hårdt den trænes, men som hovedregel skal en hest i vedligehold bruge 1 FE pr. 100 kg hest dagligt.

Der har hidtil været forskellige måder at omregne Mega joule til FE, men ifølge foderplanprogrammet PC-horse anvendes faktoren 13,2. Dvs. hvis du har oplyst at et foder har 14 Mj/kg, og du gerne vil vide hvor mange FE det er, så omregner du det sådan: 14/13,2 = 1,06 FE/kg foder.

 

Råprotein

er defineret som den totale proteinmængde i et foder, mens fordøjeligt råprotein er den del af proteinet, som hesten kan fordøje.

Det er derfor vigtigt at kende den fordøjelige del af proteinet, da et foder godt kan have høj råprotein med en lav fordøjelighed. Hvis proteinet har en lav fordøjelighed, så kan det være svært at benytte den proteinkilde til at opbygge muskulatur.

Begge tal bliver opgivet i g/kg ts.

For at en hest i vedligehold er dækket på fordøjeligt protein, skal den til vedligehold have 80 g/ FE, hvilket også er et tal som du kan støde på i en analyse.

 

Neutral Detergent Fiber (NDF)

er andelen af fibre i grovfoderet, og vil ofte ligge imellem 500-700 afhængigt af hvor meget struktur, der er i grovfoderet.

Der er ofte et tydeligt mønster mellem NDF og proteinmængden på den måde, at jo højere NDF er jo lavere er proteinmængden i grovfoderet.

Dette siger noget om, at jo længere strået er, og jo tættere det er på skridning jo mindre protein er der også i foderet, selvom energiindholdet fortsat kan være højt.

 

Sukker

De seneste år har der været meget snak om, at sukkeret i græsset, eller som det i analysesprog hedder WSC (Water-Soluble-Carbohydates) ikke skal være over 12 %.

I disse WSC tæller både korte, mellemlange og de lange kæder. Men der er forskellig kemisk opbygning, og selvom de korte kæder går under betegnelsen sukkerstoffer, så er de lange kæder, som Fruktan faktisk ikke et sukker.

Fruktan er en fiber og påvirker derfor ikke blodsukkeret, når det indtages af hesten. Det gør det almindelige sukker, som er i græsset og dermed grovfoderet, og det er dette, som kan være udfordrende for hesten, hvis den er overvægtig eller har problemer i sit stofskifte.

Sukker omdannes til Fruktan, når planten skal lagre det til senere brug, og derfor kan du være ret sikker på, at hvis fruktanindholdet er højt i græsset, så vil sukkerindholdet også være det.

 

Mineraler

angives typisk i analysen, som g eller mg pr. kg TS. Det er langt fra alle analyser, som har dette oplyst, men indholdet af mineraler kan variere enormt meget.

Indholdet skal bruges til at balancere resten af hestens foderplan, så vi ikke får lavet en over- eller underdosering.

 

Vitaminer

analyseres oftest ikke, da det er en meget dyr analyse, og indholdet forsvinder i løbet af opbevaringen af det konserveret græs. Altså er indholdet ikke altid statisk. Dog bibeholdes vitaminindholdet i wrap bedre, da det er skærmet fra ilt i luften, som er den nedbrydende faktor.

 

Hvis du ønsker at sammenligne værdier analyser imellem, er det vigtigt at kigge på værdierne pr. kg TS og ikke pr kg foder, da du ellers skal til at regne vand fra tallene. Hvis du kigger på tallene pr kg foder, vil det se ud til at grovfoderet fx indeholder mindre sukker, men det er fordi vandet fortynder det.

Ønsker du at omregne fra g/kg TS til %, gøres dette nemt ved at flytte kommaet en tak til venstre. Fx, hvis analysen indeholder 152 g sukker pr. kg tørstof, svare dette til 15,2 %.

Del denne artikel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Indholdsfortegnelse

Relaterede indlæg
Indkøbskurv
Grovfoderanalyse Hø
Grovfoderanalyse - hø
Price: 1.165,00 kr.
- +
1.165,00 kr. (inkl. moms)
Vægt total 0.25 kg
Søg efter produkt eller artikel
Hippolyt logo
Forhandlerlogin

Log ind med dine loginoplysninger herunder.

Har du problemer? Kontakt os