Forædling af råvarer giver optimal ernæring

St. Hippolyt råvarebehandling

Vores produkter er unikke i deres udseende og sammensætning. Strukturen som müsli, pellets eller væske og den behagelige duft af de udsøgte urter gør dem særlige.

Men hemmeligheden i produkternes effektivitet ligger i de mange processer, der ligger bag. Du ser det ikke umiddelbart, men du mærker det efter kort tids brug.

Alle individuelle komponenter gennemgår en særlig og skånsom produktionsproces, før de kommer til deres ret i et af produkterne. Kun produkter, der er omhyggeligt fremstillet, kan fremme din hests velvære.

Biointelligent ernæring

Optimal tilførsel af energiforsynende og aktive næringsstoffer gør hesten nervestærk, effektiv og modstandsdygtig.

Efter en detaljeret kvalitetsvurdering af råvarerne forædles de ud fra hestens krav.

St. Hippolyt går målrettet nye veje for ved hjælp af biologiske forædlingsprocesser at gøre foderet endnu mere fordøjeligt og fysiologisk effektivt – ”At fodre som naturen” når dermed nye højder.

Kornet forbehandles over fire dage

Korn dyrket til brug i vores produkter er enten økologisk eller dyrket på kontrakt efter vores høje krav. Det er naturligvis fra seneste høst. Vores krav giver sikkerhed for, at der ikke forekommer rester af gift eller GMO-materiale i vores produkter.

Kornet bliver omhyggeligt renset og vasket. Snavs, der sidder fast på kernen, bliver fjernet, så råvaren har fødevarekvalitet. Kernerne tilføres gulerodsfermentat og lægges til spiring.

Livsprocesserne, der i det tørre korn ligger ”i dvale”, vækkes til live under opkvældning. Derved dannes enzymaktive næringsstoffer og kornet bliver lettere tilgængeligt for hestens sarte fordøjelsessystem. Starten på Glyx-faktoren opstår.

Herefter bliver kornet hydrotermisk forklistret og valset, før det ristes. En særlig ristningsproces frigør de naturlige aromaer, der giver en enestående smagsoplevelse. Hele processen sikrer højeste kvalitet af de meget velsmagende kornflager.

Glyx-faktoren

Ved hjælp af vores Glyx-faktor er stivelses- og sukkerindholdet i alle vores produkter holdt på et moderat niveau.

På samme måde som i en surdej starter en omdannelse af kornets stivelse. Det betyder, at stivelsen, når den i tyndtarmen omdannes til glucose, bliver frigjort langsommere. Effekten af dette er en meget beskeden stigning i blodsukkeret, fordi insulinfrigivelsen er moderat.

I omdannelsen af stivelsen ved fermenteringen dannes også kortkædede fedtsyrer. Disse er stabil energi, der er helt uafhængig af insulin. Stofskifte- og præstationsproblemer pga.  en for hurtig stigning i blodsukkeret og derefter kraftigt fald i blodsukkerniveau, kan derfor forebygges med Glyx-faktor-foder. Præstationssvigt opstår, når blodsukkerniveauet bliver for lavt.

„Toppingen“ med gulerodsfermentat giver desuden en bedre tekstur og smag til vores kornråvarer. På denne måde er det muligt at give en velsmagende kornration med Glyx-faktor. Og foderet er lav-glykæmisk, idet stivelse- og sukkerindholdet via forspiringen og fermenteringen er reduceret. Det giver hesten et forbedret stofskifte og sørger for et afbalanceret blodsukkerniveau.

Alle kornråvarer i St. Hippolyt-foder forbehandles over fire dage med forspiring og fermentering. I denne proces forvandles hvert korn faktisk til en lille plante,

  • som er naturlig ernæring for en hest
  • som indeholder mange gavnlige stoffer
  • som ikke forstyrrer et stabilt stofskifte

Alt udnyttes. Derfor bruger du mindre foder

I flere år har vi hos St. Hippolyt Mühle Ebert i Dielheim brugt spiring af korn og fermentering som naturlige forædlingsprocesser til vores hestefoder. Således bliver byg og majs forspiret som ovenfor beskrevet, før den hydrotermiske forklistring/valsning til flager.

Ølgærkulturer, malt og valle bliver forsigtigt fermenteret, før det iblandes.

Hvilke fordele giver dette?

Under spiring og fermentering omdanner enzymer og gavnlige mikroorganismer en del af stivelsen og sukkerarterne til kortkædede fedtsyrer som en form for fordøjelsesstart. De kortkædede fedtsyrer leverer stabil energi og giver færre fordøjelses- og stofskifterisici end stivelse og sukker.

De under spiringen aktiverede plante- og gærenzymer bidrager effektivt til tyndtarmens fordøjelse af stivelse, protein og fedt i den samlede foderration. Dermed optager organismen en højere andel af foderets hovednæringsstoffer – en effekt, der giver mulighed for at spare kraftfoder.

Dette kan reducere sårbarheden for fordøjelsesproblemer.

Jo mindre mængde kraftfoder, jo mere naturlig fodring.

Fermenteringsprocessen af ølgær, malt og valle styres således, at der også opstår en vis mængde eddike. Denne naturligt dannede eddike medfører sammen med forædlingen yderligere fordele for foderets fordøjelighed og fordøjelsesorganernes tilstand:

  • sportsheste opnår stabile præstationsmuligheder, fordi blodsukkeret som energikilde er mere jævnt tilgængeligt og uden tilbageslagseffekt (”blodsukkerdyk”).
  • eddike hæfter sig på stivelse, hvorved stivelsebetingede blodsukkerændringer forløber langsommere.
  • eddike har en rensende effekt og virker ligesom krydderi hæmmende mod mange dårlige bakterier og svampe.

Gulerodsfermenteringens mange fordele

Hos St. Hippolyt Mühle Ebert anvendes fermenterede gulerødder som topping på kornflagerne til foderet, fordi fermenterede gulerødder har en gavnlig effekt på hestes tarmflora og immunsystem.

De fermenterede gulerødder bruges til at forædle kornflagerne.

Sådan opstår et fiberrigt foder, som understøtter tarmfloraen, og som styrker hestenes modstandskraft gennem de indeholdte carotenoiders antioxidative potentiale. Gulerødder er rige på fibre, kalium, jern, zink og bor. De indeholder også betydelige mængder carotenoider (100-200 mg/kg), tocopheroler, nikotinamid, B-vitaminer og polyfenoler og har således et betydeligt antioxidantpotentiale.

Caroten omdannet til retinol (A-vitamin) er vigtig for at bevare synet og for en god pels.

Dette enorme vitalitetspotentiale i gulerødderne bevares bedst af et reduktivt, anaerobt fermenteringsmiljø – altså et reduceret forgæringsmiljø uden ilt.  Vi skaber dette miljø gennem anaerob fermentering med mælkesyrebakterier.

Ernæringsmæssigt er de fermenterede gulerødder de rå gulerødder overlegne.

De fysiske fordele ved proceduren:

  • forbedring af kornflagernes strukur gennem fugtning med gulerodsfermentat
  • positiv virkning på smagen

Fordelene for blodsukkeret er en reduktion af det glykæmiske index gennem:

  • nedbrydning af sukkeret i guleroden
  • ændring af stivelsen i kornet, som giver en langsommere frigivelse af glucose
  • dannelse af mælke- og eddikesyre, der reducerer blodsukkerstigning efter måltidet

Med udviklinger som denne indtager St. Hippolyt en førende position inden for den naturorienterede næringsstofteknologi – revolutionerende og alligevel naturlig – til velfungerende og robuste heste.

Urter, oliefrø og oliekerner

De anvendte råvarer i disse kategorier bidrager væsentligt til tilskudsfoderets effektivitet.

 

Urter

Effektive te- og krydderurter er en uundværlig del af vores unikke recepter.

Urter er:

  • mangfoldigt revitaliserende og cellebeskyttende
  • hjælp til fordøjelsen
  • leverandør af sekundære plantestoffer, sporstoffer og ultrasporstoffer

En skånsom presning af urterne får planternes naturlige æteriske olier ud til overfladen. Det giver tilskudsfoderet den intense og vellugtende duft.

Urter i foderet sikrer:

  • et reguleret stofskifte
  • en positiv støtte til luftvejsfunktionen
  • en optimeret fordøjelse
  • lyst til at præstere
  • generelt velvære

Oliefrø og oliekerner

Produktseriernes koldpressede planteolier udvindes ved en speciel sedimentationsprocedure i egen oliemølle. Koldpresset betyder, at olien udvindes ved fysisk presning af kernerne. Olien opvarmes ikke, og der tilsættes ingen ekstraktionsvæske. Derved bevares vitaminer og fedtsyrer bedst muligt. Hør-, solsikke-, majs- og hvedekimsolie forfiner recepterne.

Olie i fodringen understøtter:

  • blodgennemstrømningen
  • pelsens glans
  • den gode hovstruktur
  • genopbygningen af nerve- og vævsceller

Og fungerer som:

  • Energikilde med lavt protein- og sukkerindhold

Udover de rene olier bruges også hele oliefrø og fedtrige frøplanter i vores recepter: Hørfrø, solsikkekerner, majs- og hvedekim ligesom sortkommen- og fennikelfrø giver en række essentielle fedtsyrer, især omega-3-fedtsyrer. De giver også proteinstrukturer af høj værdi.

Hårde frø får et let tryk, så hesten kan udnytte de værdifulde stoffer, uden at frøets holdbarhed nedsættes.

Organiske mineraler optages bedst

St. Hippolyts produkter indeholder stort set udelukkende organisk bundne mineraler og sporstoffer med høj optagelighed. Gennem biokemiske processer bliver mineralerne organisk bundne, før de tilsættes.

Nogle produkter indeholder også nukleotider. Disse stoffer øger intestinal villi-vækst, og bidrager til bedre næringsstofeffektivitet. Intestinal villi udgør indersiden af tyndtarmen, hvor vitaminer og mineraler optages.

Nukleotiderne hjælper altså tarmen, så den bedre kan optage næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Hvis tarmen ikke fungerer godt, vil hesten ikke optage alle de vitaminer og mineraler, som foderet indeholder.

Lecithinmiceller med turboeffekt

En del af de værdifulde vitale foderstoffer bliver ofte udskilt af kroppen uudnyttede. Årsagen til dette er, at mange næringsstoffer transporteres for langsomt gennem tarmvæggen i blodet. Med vores flydende produkter “Qelan®” til heste og “Canigard” til hunde har vi formået at reducere denne udskillelse enormt. Ved hjælp af en ny kompleksdannende proces har vi opnået vitale stoffer med en hidtil uset biotilgængelighed.

Ud af de vitale stoffer fremstilles meget små dråber (miceller), som er indkapslet i ren lecithin. På grund af deres meget lille størrelse, som dog ligger over nano-området, og lecithins ”glideeffekt” passerer de vitale stoffer i lecithinkomplekset ubesværet tarmvæggen.

Der antages at være tre til fire gange så høj absorption (optagelse) sammenlignet med ikke-kompleksindkapslede næringsstoffer. Vi kalder dette micellernes ”turboeffekt”.

Funktionelle næringsstoffer som L-carnitin, E-vitamin, C-vitamin, Coenzym Q10 og de ledbeskyttende glucosaminoglykaner opnår dermed betydelig højere og effektiv koncentration i det væv, de er målrettet.

De når altså frem til de steder i kroppen, hvor de skal bruges. Organismens udbytte er højere præstations- og stofskiftepotentialer. Stofskiftet kører, og kroppen kan præstere.

Også vitaminers og ledopbyggende stoffers cellebeskyttelses- og antiaging-effekt kan forbedres ved denne metode.

De ellers almindeligt anvendte syntetiske tensider udgør en potentiel risiko for de sarte cellemembraner. Men ved hjælp af denne in-house kompleksindkapsling kan sådanne syntetiske tensider helt undværes.

Vi er tro mod vores motto ”At fodre som naturen”.