Foderguide
Føl og plage

Føl og plage har særlig krav til proteinindhold

Det kan være udfordrende at fodre føl og plage, ikke kun fordi de sjældent har lyst til andet mad end det hoppen får, men også fordi de har helt specifikke behov specielt de første to år af deres liv. Æde adfærd er vigtigt de lærer af hoppen eller andre heste i stalden. Så lad dem endelig æde med hos hoppen i starten så de lærer hvordan og hvad der ædes i krybben, så det ikke er en alt for stor omvæltning for dem når de pludselig skal æde selv efter fravænning.

I føllets/plagens første 2 leve år stilles der særlige krav til proteinindhold, aminosyreprofil samt vitaminer og mineraler i tilstrækkelig mængde. Dette fordi skelettet skal bruge både protein og mineraler for at udvikles helt korrekt.
Føllets specifikke behov for energi, protein, mineraler og vitaminer betyder at der stilles særlige krav til foderplanens opbygning samt foderets næringsindhold. At have en god og stabil vækst er vigtig for føllets langsigtede holdbarhed, da for mange perioder med kompensatorisk vækst kan påvirke den belastning der periodevis kan være på sener og led. Kompensatorisk vækst sker, hvis føllet i løbet af vinterhalvåret ikke har fået tilstrækkeligt med næringsstoffer og derfor er kommet bagud på sin vækst. Det er helt normalt at føl vokser lidt i ryk, og når græsset og solen kommer om foråret, så sker der noget i en ung krop på grund af alle de mange næringsstoffer, der findes i græsset sammen med de mange timers sol og D-vitamin de også får. D-vitamin har en vigtig funktion i forhold til at indlejre mineraler i knoglerne og er derfor meget vigtig for alle dyr i vækst. Huld er også en vigtig faktor, da det ikke er optimalt for et føl at være overvægtig, da dette også kan have indflydelse på udvikling og holdbarhed på sigt.

Vi har hos St. Hippolyt to forskellige følfoderprodukter, hvor den ene FohlenGold Nordic Müsli er velegnet til varmblodsføl, trav- og galophesteføl altså heste, som tåler lidt større mængder i krybben samt har behov for et højere energiindtag. Foal Vitality er et følfoder til føl af de nøjsomme racer, hvor energibehovet ikke er så højt og mængden af sukker og stivelse behøver være reduceret af hensyn til vægt og stofskifte.

Begge produkter er fuldt dækkende på vitaminer og mineraler, men kræver tilstrækkeligt med god kvalitet grovfoder for at dække behovet for protein og energi.