Olier

Et værdifuldt supplement

Flerumættede fedtsyrer fra værdifulde planteolier forbedrer blodets flydeevne, giver en blank pels og en god hovstruktur. De flerumættede fedtsyrer indgår i alle cellevægge og er derfor vigtige for regenerering af både nerve- og levercellerne. Planteolier af høj kvalitet er en værdifuld protein- og sukkerfri energikilde for heste med muskelproblemer eller som ikke tåler korn. Ifølge de nyeste opdagelser på Kentucky Equine Institute nedsætter planteolier det glykæmiske indeks i kornholdige rationer og bidrager dermed til en forbedret præstationsevne.

SKÅNSOM UDVINDING
St. Hippolyts planteolier er af en helt særlig kvalitet. Frøene koldpresses ved en temperatur under 40˚C ved et meget lavt tryk på Mühle Eberts eget anlæg. Efter en sedimenteringsproces aftappes olien direkte, uden at fedtsyrerne beskadiges af sædvanlige processer som opvarmning, raffinering eller tilsætning af konserveringsmidler.

Råvarerne – hørfrø, solsikkekerner, hvede- og majskim samt forskellige krydderurtefrø – produceres på jorder, hvor der ikke bruges sprøjtegift og delvist fra fuldt økologiske bedrifter. Den høje kvalitet på råvarerne i kombination med den skånsomme forarbejdning giver disse olier en særlig smag og bevarer det høje indhold af vitalstofholdige svævestoffer og værdifulde ledsagestoffer.

Olieholdige frø og frugter

St. Hippolyts produktserie indeholder en række koldpressede planteolier, fremstillet i vores egen oliemølle efter en helt speciel sedimentationsproces. Hørfrø-, solsikke-, majs- og hvedekimolie forfiner alle St. Hippolyts recepter. Olier i fodringen understøtter

- blodets flydeevne
- pelsens glans
- en god hovstruktur
- regenerering af nerve- og organceller

og udgør en protein- og sukkerfattig eneergikilde. Ud over de rene olier anvendes tillige olieholdige frø, frugter og kim i St. Hippolyts recepter:
Hørfrø, solsikkekerner, majs- og hvedekim samt sortkommen- og fennikelfrø tilfører en lang række livsvigtige fedtsyrer, især Ω-3-fedtsyrer og værdifulde proteinstrukturer.

Olier beriger fodringen

Heste har en god evne til at fordøje fedt. Med en højere andel af fedt i fodringen aflastes hestens fordøjelsessystem med fordøjelse af kornstivelse og protein. Foderets glykæmiske index sænkes, hvilket bidrager til en bedre præstationsevne og udholdenhed.

Men olie er ikke bare olie. Derfor benyttes i St. Hippolyts fodermidler kun olie, der er lokalt produceret uden brug af sprøjtemidler og derefter koldpresset på vores egen oliemølle med den såkaldte sedimentationsproces. Af hørfrø, solsikkekerner, majskim, sortkommen og urter opstår højværdige, koldpressede planteolier, der har et meget højt indhold af varierede, livsvigtige fedtsyrer (særlig Ω-3-fedtsyrer) og sekundære plantestoffer.

Den skånsomme sedimentationsproces beskytter fedtsyrerne mod harskning (fraspaltning af frie fedtsyrer og peroxiddannelse). Denne alternative produktion er et vigtigt kriterium for oliernes kvalitet, da de essentielle fedtsyrer er meget sarte og let ødelægges.

De koldpressede oliefrø-kager (ikke ekstraktionsskrå!!) har stadig et højt indhold af olie. Da disse olier ikke gennemgår en alkoholbaseret ekstraktionsproces, som ofte anvendes i industrien, er de helt fri for hexanol.

Hørfrø
Hørfrø har et særlig højt indhold af Alfa-linolensyre (ca. 50%). Ω-3-fedtsyrerne er grundlaget for dannelse af prostaglandiner, der i kroppen har stor betydning for kontrol af betændelsesprocesser og for fertiliteten, ligesom blærefunktionen styrkes. Indflydelsen på blodets flydeevne bidrager til aflastning af hjertet. Som fedtsyrekomponenter i fosfolipiderne udgør de en integreret del af cellevæggene. Især nerveceller har pga. af deres store overflade behov for talrige Ω-3-fedtsyrer. Ligeledes er der et stort behov hos levercellerne, der til stadighed fornyes. I hjernen og i øjets nethinde er der et særlig højt indhold af Ω-3-fedtsyrer.

Traditionel sortkommen
Frøene fra den kommenlignende kapsel på sortkommenplanten indeholder en interessant kombination af værdifulde, essentielle oliefraktioner, derunder den sjældent forekommende gamma-linolensyre, der for kroppen er grundlag for bekæmpelse af betændelser og allergier. Den høje ernæringsfysiologiske værdi af disse plantefrø skyldes indholdet af mere end 100 forskellige sekundære plantestoffer, herunder nigellon og thymochinon.

Hampefrø

Siden 1996 er det tilladt at dyrke hamp uden indhold af hallucinogener. Den århundredgamle kulturplante sætter frø med en nøddeagtig smag. Disse frø har et meget højt indhold af essentielle fedtsyrer som linolsyre samt alpha- og gamma-linolensyre. Disse flerumættede fedtsyrer er helt uundværlige for dannelsen af elastisk væv.


 

 

Kontakt