Functional foods og isomaltose
– hvordan hænger det sammen?

Functional food kaldes på dansk for funktionelle fødevarer. Betegnelsen dækker fødevarer, der har fået tilsat stoffer eller særlige egenskaber, der gør, at produktet ud over sit rent objektive ernæringsmæssige bidrag påvirker kroppen på en helt specifik måde. Fødevarestyrelsen definerer funktionelle fødevarer som mad, der er specielt udviklet til at have bestemte virkninger, som kan fremme sundheden eller forebygge sygdomme. Også i hestens verden er det relevant at tale om functional foods.

Hvad er isomaltose?
Visse typer carbohydrater så som fibre og resistente stivelser optages ikke af kroppen for at tilføre energi. De spiller derimod vigtige helsefremmende roller i fordøjelseskanalen, hvor de understøtter fordøjelse og optagelse, ligesom de hjælper med til at uskadeliggøre og fjerne giftstoffer og andre affaldsstoffer.

Isomaltose er en fiber, der har en lang række gode egenskaber, der gør, at den er meget ønskværdig som foderingrediens. Den fordøjes ikke i tyndtarmen, men forbruges af mikrofloraen i tyktarmen og virker prebiotisk i hestens fordøjelsessystem. Den meget gavnlige effekt på tarmfloraen betyder, at væksten af de gavnlige mikroorganismer fremmes.

Derved fremmes også produktionen af de kortkædede fedtsyrer, som øger mæthedsfornemmelsen og derfor nedsætter glykæmisk index. Isomaltose påvirker således ikke blodsukkeret og giver derfor ikke anledning til øget produktion af insulin hos hesten.

Hertil kommer, at isomaltose er meget velsmagende, og således bidrager positivt til foderets høje smagelighed for hestene. Derfor er det muligt helt at undgå brugen af melasse, hvilket yderligere medvirker til foderets sundhedsfremmende effekt.

Isomaltoseberiget foder kan derfor med rette betegnes som ”funtional food”.

Bagsiden af medaljen?
Det sker ind i mellem, at vi får tilbagemeldinger om, at foderet er hårdt og svært at få ud af sækkene. Det drejer sig som regel om StrukturE, EquiGard, FohlenGold og i mindre omfang Hesta Mix Müsli.

Disse fodertyper er beriget med isomaltose, der trods alle de ovenstående gode egenskaber også har en lidt ”træls” egenskab, nemlig at den efter produktion kan stivne og derved gøre foderet hårdt. Problemet er som regel størst, når vintertemperaturerne er meget lave, så for denne sæson kan vi nok så småt betragte problemet som overstået.

Løsningen
På grund af sine mange gode egenskaber, kan isomaltose betegnes som ”functional food”. Vi vil således ikke undvære det i foderet, men vi må i stedet ”leve med” de ulemper, vi har på den fysiske håndtering af foderet.

Løsningen, når det sker igen, kan være enten at give sækkene lidt ”massage”, før de åbnes. Hvis dette er for besværligt, kan man vælge at bruge pillevarianterne i stedet for müsli.

Kontakt