Forskning - EquiGard®

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

EquiGard® ved risiko for forfangenhed!

Videnskabelige forsøg bekræfter EquiGard®s effekt!
Forskningsresultater fra Københavns Universitet KU Life (2011)

Equine Metabolic Syndrom som årsag til forfangenhed

Læs mere om EquiGard
Læs mere om EquiGard

En stor del af alle forfangenhedstilfælde skyldes Equine Metabolic Syndrom (EMS) - en mindre del hænger sammen med Cushing Syndrom (ECS).

Hovedårsagen til forfangenhed hænger i begge tilfælde sammen med en vedvarende overproduktion af blodsukkerhormonet insulin (= Hyperinsulinæmi), der skyldes en forstyrret insulinfunktion (=insulinresistens).

For at imødegå risikoen for forfangenhed må følgende forholdsregler iagttages:

- ved overvægt skal kalorietildelingen begrænses, ligesom tildelingen af “insulinkrævende” foderbestanddele skal reduceres (korn, græsning)
- den daglige foderration skal indeholde letoptagelige mineraler, sporstoffer, vitaminer og beskyttende stoffer (antioxidanter)
- hesten skal have daglig motion

Dette vil bidrage til en forbedret insulinfunktion og til normalisering af insulinspejlet, hvorved risikoen for forfangenhed vil reduceres.

Dysbiose som årsag til forfangenhed

Forfangenhed kan også opstå pludseligt som følge af en dramatisk blindtarmsforsuring (fald i pH-værdien), der hænger sammen med en pludselig forstyrrelse i tarmfloraen (=dysbiose) (Meyer-Coenen 2002 pp 186f).

Også fordøjelsesforstyrrelser som diarré og kolik kan opstå som følge af en dysbiose. Blindtarmen hos hesten - i modsætning til mennesket - er et stort afsnit af tyktarmen og har en central funktion for den bakterieafhængige næringsfordøjelse. En dysbiose i tyktarmen kan skyldes “græssukkeret” fruktan, men kan også være forårsaget af et for højt indtag af kornstivelse (Meyer-Coenen 2002 pp 179 f).

Særlig udsat er heste, der har en stivelsesfordøjelseskapacitet, der ligger under middel.

Hvilke tilskudsfoderprodukter kan understøtte omstillingen i ernæringen?
For at kunne styre EMS er det - ud over at reducere græsningstiden - en stor fordel at anvende et tilskudsfoder med moderat energi og lavt indhold af stivelse og sukker sammen med hø. Fodring udelukkende med hø vil som regel ikke kunne dække behovet for sporstoffer og antioxidanter. Et stivelses- og sukkerreduceret tilskudsfoder er også velegnet til heste med Cushing Syndrom (=ECS) og giver ikke risiko for udløsning af en dysbiose.

Læs den efterfølgende studierapport og bedøm selv, om EquiGard® lever op til disse udsagn.

Læs EquiGard-forskningsprojektet som pdf
Læs EquiGard-forskningsprojektet som pdf
Kontakt