Vitaminer

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vitaminer er livsnødvendige, organiske molekyler, der indgår i organismens stofskifteprocesser. Vitaminer dannes ikke i tilstrækkeligt omfang i kroppen og skal derfor tilføres. Betegnelsen vitamin er dannet ved sammenstrækning af begreberne vita (= liv) og aminosyre. Behovet varierer for de enkelte vitaminer fra få mikrogram til flere milligram om dagen. For eksempel dannes vitamin C i leveren hos de fleste pattedyr foruden marsvin, flagermus og en del primater, deriblandt mennesker.

Vitaminer opdeles typisk i to grupper: vandopløselige (B og C) og fedtopløselige (A, D, E og K). Derudover findes der provitaminer, som i kroppen aktiveres til et vitamin. Fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen i længere tid end vandopløselige og kan være toksiske, hvis de overdoseres. Men det betyder også, at hesten kan have et lager af de fedtopløselige vitaminer, mens de vandopløselige vitaminer skal tildeles kontinuerligt.

For hesten spiller B-vitaminerne en særlig rolle, idet B1 er essentiel for kulhydratstofskiftet. En del af mikroorganismerne i stortarmen er i stand til at producere B-vitaminer, som hesten derefter kan optage. Er hestens tarmflora derfor i balance, er behovet for tilførsel af B-vitaminer mindre.

Hvorvidt hestens behov for B-vitaminer dækkes via dens egen produktion i stortarmen er omdiskuteret mellem forskere. Det kommer an på, hvor meget der produceres, og hvor meget hesten optager. For at være på den sikre side er der derfor mange, der tilfører ekstra B-vitaminer med foderet. Det er ikke er skadeligt, men B-vitaminer og gode kilder er f. eks. gær eller malt.

I frisk græs findes alle de vitaminer, som hesten behøver. Heste, der går på sommergræs, oplagrer de fedtopløselige vitaminer i kroppen, således at de er til rådighed i vintermånederne, hvor der ikke er frisk græs at spise. Vitaminindholdet i grovfoder kan være meget forskelligt alt efter høsttidspunkt og konserveringsmetode. Soltørret hø (lidt mere gul i farven) indeholder mere vitamin D end grønt hø, men det grønne hø indeholder mere β-caroten, som er et provitamin til vitamin A. Vitaminindholdet i grovfoderet falder kontinuerligt, mens det lagres. For at dække hestens behov i vintermånederne er det derfor nødvendigt at tilsætte ekstra vitaminer til hestens foder.

De forskellige vitaminer har mange forskellige funktioner i kroppen. B-vitaminer er blandt andet vigtige for stofskiftet i kroppen og dermed en optimal skeletudvikling. Vitamin D dannes i kroppen gennem nogle af provitaminerne. Ergosterol er et provitamin, som findes i planter og 7-dehydrokolesterol i huden. Begge disse provitaminer aktiveres af UV-stråling. Heste, som er opstaldet udendørs, bør ikke have en mangel på vitamin D, men eftersom det er meget vigtigt for en optimal skeletudvikling, bør man være opmærksom på, om voksende heste får tildelt tilstrækkeligt via foderet.

Vitamin A er meget vigtigt for reproduktion og for synet. Hvis vitamin A gives i færdig form, lagres det i kroppen, og derved er der risiko for, at hesten tildeles for meget, og det bliver giftigt. Den bedste måde at opfylde hestens behov for vitamin A er derfor gennem provitaminet β-caroten, som blandt andet findes i frisk græs og gulerødder. Vitamin E er en vigtig antioxidant, som beskytter cellerne mod frie radikaler. Vitamin E og selen komplementerer hinanden, da de udfører en lignende opgave i kroppen. Behovet for vitamin E stiger, når hesten udfører mere muskelarbejde eller fodres med mere fedt.

 

Kontakt