Protein

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Protein findes i de fleste fodermidler, men indholdet varierer meget. Hestens proteinbehov skal tilgodeses for, at kroppens funktioner skal kunne opretholdes og for at kunne opbygge og opretholde muskelmasse.

Når man ser på proteinindholdet i en foderration, taler man ikke kun om mængden, men også kvaliteten. Proteinkvalitet kommer an på hvilken aminosyresammensætning, der er i proteinerne i foderet. Protein består af lange kæder af aminosyrer, som er bundet til hinanden af peptidbindinger i et unikt system for hvert protein.

Man deler aminosyrer ind i essentielle og ikke-essentielle: de essentielle kan ikke dannes i hestens krop og skal derfor tilføres i færdig form gennem hestens foder. Disse aminosyrer er: fenylalanin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, treonin, trypofan og valin.

De ikke-essentielle aminosyrer kan hesten selv producere, men i visse situationer dannes de ikke i tilstrækkelig grad. Disse kaldes betinget ikke-essentielle aminosyrer og gælder blandt andet for aminosyren arginin ved sygdom eller skader på grund af dens rolle i immunsystemet. Ligeledes bliver glutamin essentiel ved sygdom eller fysisk stress. Når hesten er i vækst, dannes glycin og prolin sandsynligvis heller ikke i tilstrækkelig mængde.

Nogle af de ikke-essentielle aminosyrer dannes fra essentielle aminosyrer, forudsat at foderet indeholder tilstrækkelige mængder af de essentielle aminosyrer. Et eksempel er aminosyren tyrosin, der dannes fra fenylalanin samt cystein, som på sin side dannes fra methionin. De aminosyrer, som anses for at være fuldkomment ikke-essentielle, er alanin, aspargin, asparginsyre, glutaninsyre og serin.

Hvorvidt hestens behov for essentielle aminosyrer er dækket tilfredsstillende, kan kun afgøres ved at kende indholdet i foderrationen. En indikation får man dog ved at se på indholdet af lysin, som er den første begrænsende aminosyre. Hvis indholdet af lysin er mindre end hestens behov, vil der mangle en byggesten, og lagringen af protein vil ikke kunne ske, selv om der er tilstrækkelige mængder af resten af de essentielle aminosyrer. Hvis indholdet af lysin er højt nok til at opfylde hestens behov, er der ofte rigeligt af de resterende aminosyrer. Dette forudsætter dog, at det er en naturlig proteinkilde og ikke en blanding af rene aminosyrer eller et foder, hvor rent lysin er tilsat.

Nedbrydningen af proteinerne fra foderet begynder i mavesækken, hvor saltsyre opløser den tredimensionelle struktur, så bindingerne mellem aminosyrerne bliver tilgængelige for enzymer. Det første enzym, som begynder at nedbryde peptidbindingerne, der binder proteinerne til hinanden, er pepsin, som findes i mavesækken. Herefter fortsætter nedbrydningen af proteolytiske enzymer i tyndtarmen, og de frie aminosyrer absorberes fra tarmen. De proteiner og aminosyrer, som ikke absorberes i tyndtarmen, anvendes af bakterierne i stortarmen, dels som byggesten, dels som energikilde. Hesten kan kun optage en meget lille andel af proteinet i stortarmen (stadig ukendt hvor meget), og det meste vil blive udskilt med gødningen.

Hvis der er et overskud af proteiner i kroppen på grund af et højt indhold af fordøjeligt protein i foderrationen, vil de fleste overskydende aminosyrer nedbrydes i leveren. Det vil føre til en øget produktion af ammoniak, der udskilles gennem urinen. En øget produktion af ammoniak giver et øget behov for vand, hvilket kan give en sænkning af pH i blodet. Dette giver ikke en langvarig negativ påvirkning på en rask hest, men det kan være en stor belastning for en hest, som har en lever- eller nyresygdom. Et stort overskud af let fordøjeligt protein fra kraftfoder kan føre til, at bakterien Clostridium perfringens vokser og danner giftstoffer i stortarmen. Risikoen er størst, når proteinoverskuddet i foderrationen kommer fra kraftfoderet, idet man ikke anser et potentielt proteinoverskud fra grovfoderet som en risikofaktor.

Konklusionen af dette er, at hesten skal fodres med så naturligt foder som muligt. Vær ikke bange for proteinoverskud i grovfoderet og giv ikke ekstra kraftfoderprotein, hvis du ikke ved, om hesten behøver det!

 

Kontakt