Mash

Gammel tradition at fodre med mash

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Af Jórun Sumberg-Olsen, dyrlæge, cand. med. vet.

At fodre med mash er gammel tradition, da erfaringerne viser, at hestene trives godt derved. Men hvorfor anbefales mash i mange tilfælde, og hvorfor er der flere varianter?

Mash er sammensat af en bred vifte af ingredienser, som på forskellig vis stimulerer væksten af den gode tarmflora. Derved stimuleres hestens fordøjelse, og næringsoptagelsen forbedres.

Mash indeholder også gærkulturer, der er medvirkende til forbedring af den mikrobielle balance i tarmen, ligesom den også kan indeholde urter med diætetisk virkning.

Foruden at stimulere og forbedre tarmfloraen virker mash også udrensende på toxiner fra tarmkanalen, og den er god til at genoprette væske- og elektrolytbalancen med.

Ud fra dette kan vi konkludere, at mash fodres, når tarmfloraen er i stykker, hvilket den ofte er i mange flere tilfælde, end når en hest fx har diarré:

- når hesten bliver tynd, selvom den får meget at æde
- når pelsen er trist, tynd og hårene har dårlig vækst
- når hovkvaliteten er dårlig
- når vi har en træt hest med lav blodprocent
- når hesten har hoste og dårligt immunsystem
- når hesten har fået antibiotika.

Heste lever i symbiose med tarmfloraen: ingen tarmflora = ingen næring, dårlig tarmflora = utilstrækkelig mængde næring til hesten, selv om hesten egentlig får nok at æde.

Omskiftelige forhold
Mash er også god i perioder, hvor der er større ændringer i hestens liv, som foderændringer, overgang mellem sommer- og vinterfodring og omvendt samt ved pelsskifte. Den hjælper desuden med udrensning af sand og toxiner og er rigtig god at rense ud med efter en ormekur.

Stimulering af appetit og væskebalance
Mash er appetitstimulerende med den behagelige duft og den gode smag og sit indhold af letfordøjeligt foder, som blandes op med vand. Det er derfor rigtig godt at give mash i forbindelse med sygdom, hvor hesten ofte har en dårligere appetit, og derfor opholder sig meget i en boks. Den er også meget anvendelig i forbindelse med stressede situationer, inden en transport og inden stævne. Ligeledes gives den efter konkurrence og andre strabadser, for at hesten hurtigt kan genoprette væskebalancen og regenerere muskelenergien.

Mange heste har svært ved at drikke vand nok og æde i sådanne situationer. Her kan man udnytte mashens appetitstimulerende effekt, og man kan med fordel indføre mash som belønning efter endt arbejde. På den måde lærer hesten at få smag for mashen, hvorved den er lettere at fodre i stressede situationer.

Når jeg selv har en hoppe, der har folet, belønner jeg hende altid med en god portion mash. Det giver hende hurtigt væsken og energien tilbage.

Irish Mash® er udviklet ud fra klassisk irsk mash tradition
Derfor består den af klidfibre, som er meget aktive prebiotika. Desuden er den tilsat forskellige typer andre fibre fra æbler, roer, vindrueskaller og alpehø. En god sammensætning af forskellige typer fibre giver tarmen noget at arbejde med og forbedrer den fordøjede fødes transport gennem tarmkanalen. Fibrene er desuden mad til mikrofloraen, så den aktiveres og formerer sig. Olieholdige frø beskytter tarmslimhinden, så den har gode forhold til at hele op, mens ølgær er probiotika, som forbedrer mikrofloraen i tarmen.

Irish Mash® indeholder desuden næringsstoffer som protein, stivelse og fedtsyrer, som hesten kan optage i tyndtarmen og få næring ud af, men som også er vigtig føde for mikrofloraen. Udrensende antioxidanter fra roefibre, æblekvas, vindruekerneekstrakt og æblesirup er vigtigt tilskud til udrensning af stofskifteprodukter, så kroppen regenererer hurtigere. Koriander stimulerer appetitten, hæmmer inflammation i tarmen og får tarmsystemet til at slappe af samt fremmer enzymerne og galdesaften i tarmen.

Glyx-Mash® uden kornprodukter
Glyx-Mash® er sammensat af en bred vifte af fiberholdige fodermidler, som ikke stammer fra kornprodukter. Den er helt kornfri og indeholder ingen gluten og melasse. Den kan således med fordel bruges til de trivelige heste og heste med EMS, forfangenhed, glutenallergikere og ved andre stofskiftelidelser. Urterne stimulerer appetitten, hæmmer inflammation i tarmen, fremmer enzymerne, modvirker luft i tarmene og afslapper tarmmuskulaturen. Marietidsel er leverstimulerende og udrensende. Den lav-glykæmiske isomaltose optages ikke fra hestens tarm, men bliver brugt af tarmfloraen, mens æbleeddiken er meget diætetisk og virker blod-sukkerstabiliserende.

Glyx-Mash® kan bruges dagligt, da den har et meget lavt indhold af kulhydrater, og er meget anvendelig til nøjsomme hesteracer.

AlpenGrün Mash uden melasse
AlpenGrün Mash er også en helt kornfri mash og desuden helt uden melasse. Alle fibrene stammer fra blade og frø fra græsser og urter samt fra hø og flere typer rodfrugter. Desuden er der loppefrøskaller, hørfrø, æblekvas og hybenskaller, som supplerer med et højt indhold af vitamin C. Urterne fennikel og kommen medvirker begge til at normalisere luftudvikling i tarmen.

Denne mash er også meget velegnet til nøjsomme hesteracer og til heste, hvor man vil undgå sukker, stivelse og gluten. Loppefrøskallerne og hørfrøene er en god hjælp til udrensning af både sand og toxiner fra tarmkanalen, og mashen er velegnet til at indgå i den daglige fodring.

Fodringanvisning
Alle tre mash-typer er beregnet til at udfodres opblødt i vand. For at få den fulde effekt af ølgær og hørfrø opblødes den tørre mash i op til den dobbelte mængde håndvarmt vand og hviler 15 minutter, før det udfodres. Hvis der i sommertiden benyttes koldt vand, skal blandingen hvile i 30 min. før brug, for at gæren kan nå at blive aktiveret.

Læs mere om de enkelte produkter

 

 

Kontakt